Kk-ekspertene

Gjerrig på gode ord

«Jeg blir aldri invitert ut på kino, han spanderer aldri en billett på meg, han gir meg aldri blomster.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Det er snart et år siden jeg møtte ham jeg tror er mannen i mitt liv. Foreløpig bor vi hver for oss, men ganske nær hverandre. Han ble skilt for noen år siden og har flere barn. Han har god utdannelse og en god jobb. Privatlivet hans er ryddig, også i forhold til avtaler omkring barna. Jeg føler at han passer meg svært godt på de aller fleste områder. Vi har mange felles interesser, og vi nyter fritiden vi har sammen på en flott måte.

Han er en varm og rolig mann, men svært innadvendt, og han har liten selvtillit. Dette har vi pratet om, og jeg har gjort og gjør mye for å oppmuntre ham med ros og positive handlinger for å styrke selvfølelsen hans. Jeg er ei gladjente med mye godt humør.

Det jeg synes er vanskelig, er at dette bare går én vei. Det kommer aldri noen hyggelige, positive bemerkninger eller fine, rosende ord til meg. Jeg er derfor blitt usikker på hva han mener om meg. Det må også sies at han heller aldri sier noe negativt til meg eller kritiserer meg. Han sier en sjelden gang at han er glad i meg. Han viser det med sitt tette nærvær og sine omfavnelser, men jeg føler meg likevel svært verdiløs noen ganger.

Jeg blir aldri invitert ut på kino, han spanderer aldri en billett på meg, han gir meg aldri blomster. Og når vi er ute på kafé, må jeg alltid betale min del. Heller ikke på andre måter viser han at han setter pris på meg. Vi har snakket om dette, og han sier han ikke er flink til å være kavaler. Heller ikke barna hans får ros eller positive tilbakemeldinger, noe jeg også reagerer på.

Noen ganger mister jeg helt lysten på å backe ham opp. Når jeg tar dette opp på saklig og rolig måte, blir han taus. Så trekker han seg etter hvert tilbake uten å ta kontakt med meg på flere dager, og da er han trist. Dette sliter på, og jeg blir urolig. Jeg er nok mer verbalt sterk og robust enn ham, men jeg har lært meg å være forsiktig og ta hensyn. Jeg er redd dette vil bli noe jeg mangler i forholdet på sikt, og at mine varme følelser vil slokne. Jeg får mye ros og pene ord ellers i min omgangskrets, men ikke av kjæresten.

Hva kan jeg gjøre med dette? Har du noen gode råd?
Urolig


Svar: Jeg kan godt forstå at du savner ros og positive tilbakemeldinger fra kjæresten din. Det virker som du er en kvinne som er avhengig av komplimenter, og hvem er vel ikke det? Det kan nesten virke som om kjæresten din er gjerrig overfor deg, siden han aldri spanderer noe. Gjerrighet er en egenskap det er vanskelig å bære over med i lengden. Tror du han er gjerrig? Eller er han bare forsiktig overfor deg foreløpig? Han kan være et brent barn etter skilsmissen sin, og redd for å gi seg alvorlig i kast med et nytt forhold.

Du har fortalt ham at du savner ros, og han har bare reagert med å trekke seg tilbake. Denne taktikken virker åpenbart ikke, så nå er det på tide å legge den vekk. Det er ikke så lett for noen å komme med komplimenter når det nesten forlanges at man skal si noe pent. At han ikke gir ros og hyggelige tilbakemeldinger, kan ha sammenheng med hans lave selvtillit. Han har kanskje ikke vært vant til særlig interesse fra kvinner, og har rett og slett ikke lært seg en omgangsform som en kvinne setter pris på.

Jeg råder deg altså til å slutte å snakke til ham om ditt savn etter komplimenter. Forsøk heller å tenke over om hans atferd overfor deg, mer enn ord kan fortelle hva han synes om deg. Dere har vært sammen i nesten ett år, noe som må bety at han liker deg svært godt. Dere nyter fritiden sammen på en flott måte. Det må bety at han gir deg noe av seg selv som er verdifullt. Du sier at du tror du har møtt mannen i ditt liv. Det tolker jeg som at du trives særdeles godt i hans selskap.

Kanskje du skulle holde tilbake den delen av rosen og positive handlinger som du bevisst bruker for å styrke selvfølelsen hans. Han er sannsynligvis ikke vant til å få høre så mye pent, og kanskje han føler seg litt overveldet. Kanskje han til og med synes noe av rosen er ufortjent?

Jeg mener ikke at du skal slutte å rose ham. Det er naturlig for deg å si pene ting til mennesker du bryr deg om. Men det vil være spennende å se om han kan komme litt mer på banen hvis du roser ham litt mindre, og samtidig slutter å snakke om dine behov.

Han trenger kanskje å komme over en terskel. Han tar kanskje dine oppfordringer som kritikk, siden han trekker seg tilbake og blir lei seg. Jeg håper du kan konkludere med at du er en svært verdifull person for ham, når du tenker nøye over hvordan han oppfører seg når dere er sammen. Handlinger er tross alt viktigere enn ord.

Åsa Rytter Evensen
Samlivsrådgiver
asa@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer