Nettmøte

Gode råd om kjærlighet

Utfordringer i sex- og kjærlighetslivet? KKs psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs svarte i nettmøte fredag 29. juni. Les hans gode råd og tips her.

Publisert
Sist oppdatert
Peder Kjøs (39) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på kk.no sammen med Hanne Weie Oddli, som han er gift med. De har et barn sammen, og han har et barn fra tidligere. Peder driver egen psykologpraksis i Asker.
 • Les mer om kjærlighetshjelperne Peder & Hanne her


 • I nettmøtet på fredag kan du stille spørsmål om alt du måtte lure på knyttet til sex, samliv og kjærlighet. Mange problemer i forhold til seksualitet og samliv virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!
 • Peders faste spalte her på kk.no

  Peder og/eller Hanne stiller til nettmøte på kk.no en gang i måneden framover. De vil også svare mer utfyllende på leserspørsmål, som kan sendes til peder@kk.no.

  Spørsmålene Peder ikke rakk å svare på vil bli besvart i hans faste spalte her på kk.no.

  Les alle spørsmålene og svarene her.


  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  Sjalusi

  , innsendt av Mai
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.06.2007 / kThursday. 00:29
  Hei! Jeg er sammen med verdens beste kjæreste, og snart gifter vi oss. Vi passer sammen på alle måter, og jeg er helt sikker på at dette er mannen i mitt liv. Jeg vet at han har det på samme måte, og jeg har ingen tvil om hans kjærlighet til meg. Likevel er jeg så utrolig sjalu på hans eks. Jeg har ikke møtt henne, og har ingen grunn til å tenke noe negativt, men bare han nevner hennes navn blir jeg rett og slett kvalm. Hver minste ting som minner om henne er fjernet fra hans (og nå vårt) hjem, og jeg orker ikke tanken om at de skal være venner i fremtiden. Jeg blir nesten redd for min egen urimelighet, for jeg opplever meg selv som en fornuftig og velfungerende person. Likevel låser det seg helt i meg når jeg bare tenker på at han har vært så nær en annen person, før meg. Kan du gi noen råd? På forhånd takk.
  Det gjør vondt å være sjalu! Ikke bare er selve følelsen forferdelig, men man skammer seg gjerne over å ha den, også. Jeg tror at sjalusi ligger nedfelt i oss som en del av utviklingen gjennom tidene - sjalusien skal bidra til at vi holder partneren vår for oss selv, og er sikre på at det er våre egne gener som føres videre. Siden følelsen er så naturbestemt er det også vanskelig å overvinne den. Du blir nødt til å bestemme deg for å stole på at det nå er du som er kvinnen i hans liv, og at eksen hans ikke er en reell trussel. Prøv å ikke dyrke følelsen av motvilje. Registrer at den er der, og la den passere uten å ødelegge dagen din. Minn deg selv om at han har valgt deg. Historien hans får du ikke gjort noe med - like lite som han får gjort noe med din. Dette er ingen liten utfordring. Du prøver tross alt å få fornuftige tanker til å overstyre et av huleboerkvinnens dypeste instinkter! Peder

  Krise etter utroskap

  , innsendt av kaisa
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.06.2007 / kTuesday. 17:20
  Jeg føler sterk aggresjon og har hevntanker etter å ha oppdaget at mannen min har hatt et forhold på si. Han reiser endel i jobben,for første gang skulle han ta et par dager ekstra etter at jobben var ferdig. Dette fikk meg til å reagere og det viste seg at dette var planlagt tur hvor han hadde med seg en annen kvinne alle dagene jobben varte ,pluss helgen . De reiste til Venesia, bodde på hotell osv. Mannen min har kjent denne kvinnen i 3 mnd da dette skjedde. Etter det har de møttes jevnlig, nyttårsaften satt jeg alene, mannen min dro på fest til hennes venner, Denne kvinnen er enslig ,har ingen barn og ønsker bare å være sammen med mannen min og stifte familie før det er for sentfor henne å få barn. Hun er 41. Han sier at det var jeg som drev ham til utroskap pga at jeg ikke har prioritert forholdet vårt. Mulig det, men dette er et så grovt svik at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre for å få tillit til ham igjen. Vi har vært gift i 30 år, har 2 barn og lever helt normalt. Jeg sliter veldig etter dette, og har mest lyst til å forlate ham, men det er ikke enkelt å bryte opp etter så mange år. Jeg er glad i ham , men vet ikke om det går an å få et godt forhold igjen. Mannen min vil ikke snakke om dettte , han sier forholdet til kvinnen er slutt . Jeg tenker på dette hele tiden har søvnproblemer osv. Har du erfaring i hvordan løse slike kriser? Kan de løses?
  Ikke rart at du er sint! Dette er, som du sier, et grovt svik, og det blir en stor jobb å gjenopprette tillitsforholdet. Slik jeg ser det er dere nødt til å snakke sammen om det som har skjedd. Det holder ikke at han sier at det er slutt, og at han ikke vil snakke om det. Du trenger å forstå hva som har skjedd og hvordan mannen din tenker innerst inne. Ikke minst er det viktig at du finner ut hva du selv eventuelt kan gjøre annerledes. Du skriver at det kan være riktig at du har prioritert forholdet for lavt - kan dette være en inngang til å snakke om hvordan dere skal ha det framover? Hvilke endringer kan du tenke deg å gjøre? Dette betyr ikke at du skal ta ansvaret for det som har skjedd og for det dere skal gjøre framover. Dette er en måte å få i gang samtalen på. Han vil ikke snakke, kanskje fordi det blir mye sinne og hevntanker. Igjen: det er forståelig at du føler slik, du har all grunn til det, men det er likevel ikke et godt utgangspunkt for en samtale om veien framover. Kan du ta sinna-delen med en venninne i stedet? Hvis dere får til å snakke sammen på en konstruktiv måte, er jeg optimist på deres vegne, for jeg har sett andre par jobbe seg gjennom lignende kriser.Peder

  Skilsmisse

  , innsendt av Frustrert datter
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0027.06.2007 / kWednesday. 14:06
  Hei Peder!Hva skjer når noen plutselig bestemmer seg for at et parforhold ikke lenger fungerer? Moren og faren min har vært gift i 25 år. Det var en liten utroskap-hendelse for over 10 år siden, hvor pappa flyttet ut for en periode, men kom hjem igjen. Han har det siste året fått veldig god kontakt med en kvinnelig kollega som driver med coaching-utdannelse. Etter at de ble kjent har han forandret seg veldig. Det virker som om hun coacher ham, og for over ett halvt år siden, fant han plutselig ut at han og mamma ikke fungerer sammen lenger. Så nå har han flyttet ut igjen, og oppfører seg helt merkelig. Det virker ikke som om han har en ny dame, men jeg kjenner ham ikke igjen lenger. Er det mulig at denne "coachen" kan ha satt igang mange rare tanker hos ham, som har ført til at han har gjort det han har gjort? Håper virkelig du kan svare :)
  Tja - vi får håpe at coachen eventuelt bare har fått fram tanker og følelser faren din hadde uansett, og at det ikke er blitt "plantet inn" noe som ikke har noen rot i virkeligheten. Det kan jo være at den 10 år gamle historien sier noe om at forholdet mellom foreldrene dine ikke har fungert så godt. Kanskje han tenker at han kan ta konsekvensen av dette nå - at det er en slags "siste sjanse"? Når noen begynner i terapi (eller hos coach) og vil endre noe i livet sitt, hender det ofte at dette møter blandede reaksjoner i omgivelsene. Ikke alle setter pris på at man bestemmer seg for å endre prioriteringer og ta andre valg. Enten det faren din gjør er lurt eller dumt er det trist hvis han "mister" deg på veien.Peder

  Blåmerker under sex

  , innsendt av tine
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.06.2007 / kThursday. 16:24
  Er det normalt å få blåmerker under sex?
  Hvis du får blåmerker av "vanlig" sex, altså uten at du blir behandlet spesielt "røft", synes jeg du skal spørre legen din om det. Jeg håper ikke kjæresten din behandler deg på en måte du ikke liker!Peder

  trenger råd:)

  , innsendt av Tilde
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.06.2007 / kThursday. 16:44
  Hei! Jeg og sambo har det kjempe flott sammen og vi gleder oss svært til vi skal gifte oss neste sommer:O)Men jeg har noen problemer som jeg er klar over, og som dessverre fører til diskusjoner mellom oss. Sambo har en far som er av den gamle skolen (70+) og som jeg irriterer meg ganske kraftig over til tider. Vi har aldri hatt noen argumentasjoner, men jeg kjenner jeg blir mektig irritert på han alt for ofte når vi er på besøk. Han har en sarkastisk måte å være på som jeg ikke liker. Han skal spøke hele tiden, men skjønner ikke at folk tar seg nær av spøkene. Han er rett og slett bare teit. Han kan plutselig avbryte meg når jeg snakker om noe, og begynne å snakke om noe annet. Han spør om økonomien vår, og sier feks at vi ikke bør bytte hus eller kjøpe oss ny bil osv osv... Han har ingen anelse om hvordan vi klarer oss øknomisk, og jeg sysn det er frekt å spørre slik! Jeg sier bare at "dette har vi full kontroll over selv", men han kommer alltid med en spydig komentar. Vi er da voksne og blir så lei av at han skal fortelle oss hva vi skal gjøre. Vi venter baby i Juli og han har i den forbindelse kommet med diverse komentarer: Dere må ikke ha spesielle navn å ungen, søstera (til sambo) skal bære ungen til dåpen, den og den skal være fadder, meny osv osv. Overreagerer jeg eller? Hvilken rett har han til å uttale seg om disse tingene, når vi ikke har begynt å diskutere det selv en gang? Hva mener du? Sambo sier at jeg ikke skal bry meg om det. Vil ikke være uhøflig ovenfor HAN, eller sambo. Men for å si det rett ut så LIKER jeg ikke svigerfar på grunn av oppførselen hans. Mulig jeg er ALT for nærtagende, men som sagt så fører dette til en del diskujon mellom oss=( Og jeg syns det er synd, fordi vi har det så fint ellers:) Blir jo nesten at vi unngår å dra på besøk, fordi det alltid ender med diskusjon. Noen gode råd?:) På forhånd takk:)
  Du overreagerer ikke. Din svigerfar går langt over grensen, synes jeg. Dette er irriterende, men ville kanskje vært enklere å håndtere hvis du om mannen din hadde felles oppfatning om hvor grensen bør gå, og hvordan dere kan reagere. Det er nesten alltid vanskelig når den ene i et par har et komplisert forhold til den andres foreldre - du ønsker deg forståelse og kanskje lojalitet, men for partneren din er det jo faren hans det handler om. Egentlig er det jo nå du som er hans nærmeste familie, men forholdet til foreldrene er selvfølgelig også viktig. Klarer du å få mannen din med på at du og han nå utgjør en familie som må ha en yttergrense - og at der havner svigerfar utenfor i en del sammenhenger?

  Sexgal?

  , innsendt av Caroline26
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 09:05
  Hei, PederHar vært sammen med kjæresten min i ca et halvt år nå. Jeg synes han er veldig sexy, og har stor glede av å ha sex med ham, og har villet ha mye sex med ham. Dette har jeg ikke lagt skjult på, og har opplevd at også han har lyst. For et par uker siden kalte han meg nymfoman. Han sa det på en spøkefull måte, men jeg skjønte det også var alvorlig ment. Nå er jeg blitt redd for å vise at jeg har lyst, og når jeg gjør det føler jeg meg skitten. Jeg vet jeg ikke er nymfoman, jeg er bare veldig tent på ham. Men tanken på at han synes jeg er sexgal, altså at det er noe galt med meg er ødeleggende. Synes også det er trist om han har opplevd min lyst som et press, det var aldri hensikten. Hva kan jeg gjøre med dette?
  Det er ikke riktig at han skal gi deg følelsen av å være skitten eller unormal. Jeg vil i det lengste håpe at han ikke virkelig mener at det er noe galt med deg. Kan det være at han føler seg presset eller utilstrekkelig,og ikke vet hvordan han skal snakke om det han opplever på en "alvorlig" måte? Kan det være at han ikke forstår hvordan ordene han velger rammer deg? Kan du fortelle ham at du føler det slik når han bruker de ordene han bruker? Dere bør nok snakke "på ordentlig" om forskjellen i lyst, og ikke i form av "spøk".Når det gjelder selve ditt behov for sex lurer jeg på om det kan finnes et kompromiss. Kan dere finne fram til måter å ha sex på som tilfredsstiller deg uten at han synes det blir prestasjonspreget eller masete?Lykke til!

  Hjelp!

  , innsendt av Svein
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 09:10
  Hva gjør man for å tilfredstille jenter? Jeg har draget, og det er lett for meg å få noen i seng. Men jeg skjønner at jeg ikke holder mål når vi kommer dit. De virker ikke fornøyde etterpå. Trenger noen bra tips.Svein, 29
  Helt generelt er det et godt råd å fokusere på hennes tilfredsstillelse og sette sin egen i annen rekke. De fleste kvinner har en lengre tenningskurve enn menn, og trenger også mye mer stimulering for å få orgasme. Jenter vil vanligvis foretrekke romantikk, omtanke og gradvis utvikling framfor at man går "rett på sak". Ellers finnes det massevis av konkrete tips rundt på internett. Og så vet jo jentene det selv, da, så det går jo an å spørre!

  Hemmet

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 09:19
  Hvorfor er det slik at jeg ikke hadde noen hemninger i senga da jeg var singel og hadde tilfeldig sex, men synes det er vanskelig å føle meg fri nå som jeg har fast type? Jeg er sikker på at han hadde satt pris på at jeg var litt mer aktiv, og han oppfordrer meg til det. Likevel føler jeg meg hemmet. Jeg forstår ikke hvorfor jeg reagerer slik.Takknemlig for svar.Kvinne, 27
  Det kan være at du føler at sex betyr mer nå, slik at det på en måte står mer på spill enn når det var mer uforpliktende. Kanskje du er redd for at han ikke skal like deg hvis han får se deg slik du virkelig er, når du slipper deg ordentlig løs. En del jenter vil helst ikke virke "for aktive" seksuelt, fordi det ennå henger igjen en forestilling om at dette ikke passer seg for pene piker. Men kjæresten din vil jo gjerne at du skal slippe deg mer løs. Tar du sjansen på at han fortsatt vil elske deg hvis du tar ham på ordet?

  Har ikke lyst

  , innsendt av Lena
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 09:25
  Heisann!Jeg er en singel dame på 31 år. Jeg har aldri hatt særlig glede av sex. Ikke at jeg har hatt noe imot det, men det er ikke viktig for meg. Tidligere forhold har strandet på grunn av dette. Nå har jeg vært alene noen år, og kjenner at jeg har lyst på en kjæreste. Men jeg har altså ikke lyst på sex. Føler at alle menn er veldig opptatt av sex, og at jeg ikke har sjans om jeg sier det som det er. Ønsker likevel ikke å føre noen bak lyset. Vet ikke helt hvrodan jeg skal gå fram. Har ikke lyst til å være alene hele livet heller.
  Vi lever i en tid med mye fokus på sex, og det er lett å få inntrykk av at dette er det eneste viktige. Filmer og TV-serier gir inntrykk av at alle har et fantastisk, variert og rikholdig sexliv. Det er lett å føle seg unormal hvis man ikke har det slik, og enda mer hvis man heller ikke ønsker det.Ut fra hva jeg har sett i min praksis og ellers kan jeg love deg at det finnes mange menn som synes det er for mye mas om dette. De føler at kvinner forventer det utroligste, og er redde for ikke å klare å tilfredsstille dem. De vil ha en partner som de kan snakke med, dele opplevelser med og hygge seg med - rett og slett en å dele livet med. Jeg tror ikke sjansen din nødvendigvis er ødelagt hvis du sier det som det er!

  Ikke respons

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 09:36
  Hei Peder, fin spalte!Jeg er en kvinne på 36 år. Jeg har vært gift i flere år, og synes sexlivet har begynt å dabbe av. Hvis ikke jeg tar initiativ skjer det ikke noe. Nå har vi sex maks en gang i måneden. Mannen min gjør seg fort ferdig når vi er i gang. Jeg har forsøkt å prate med ham om dette, og si at jeg ikke føler meg tilfreds. Men han bare lukker seg inne og svarer ikke. Jeg tar vare på meg selv og ser at andre synes jeg er attraktiv, så jeg tror ikke problemet ligger der. Har du noen magiske tips til hvordan jeg kan nå fram til ham?På forhånd takk.
  Når det seksuelle dabber av i et forhold henger dette ofte sammen med at forholdet har blitt litt dafft også på andre områder. Snakker dere sammen om andre ting? Gjør dere noe gøy eller spennende sammen? Det kan hende dere trenger å finne litt tilbake til hverandre igjen. Hvis dere ikke er så fokusert på hverandre på andre områder, kan dette gjøre at også den seksuelle gnisten brenner ut.Når det gjelder mer konkret magi er det enkleste stedet å lete i deres egen forhistorie. Hva har vært magisk før? Har dere glemt noe som fungerte bra da dere var mer nyforelsket? Hva tente ham i utgangspunktet?Noen ganger er det tvert i mot slik at det som før var magisk har blitt hverdagslig og kjedelig. I så fall må du være mer kreativ. Let i din egen (og mannens?) fantasi, og se om det er noe interessant der!

  Smerter

  , innsendt av gladgutt
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 09:54
  Hei, Peder. Jeg nyter et strålende sexliv med kjæresten min, så det jeg lurer på er ikke noe egentlig problem, men: Umiddelbart etter orgasme opplever innimellom både hun og jeg en akutt og ganske kraftig hodepine. Vet du hva det kan komme av? (Har ikke erfart det med andre partnere tidligere ...) Vennlig hilsen Paul A.
  Nei, her kommer kunnskapene mine til kort - - dette må dere nesten spørre en lege om!

  Dine og mine barn

  , innsendt av Marianne
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 10:20
  Mannen min har en datter på 12 fra før som bor hos oss en del, han og jeg har en sønn på 6 år sammen. Problemet er at jentas mor er helt håpløs å samarbeide med. Hun nekter henne å ha noe med meg å gjøre og hvis jeg har kjøpt en gave til henne, blir det kastet. Mannen min og ekskona har et veldig anstrengt forhold og nå hentes og leveres datteren hans på skolen for at de skal slippe å se hverandre, selv om det er 10 år siden de gikk fra hverandre og han var skilt da vi møttes. Føler at situasjonen er helt fastlåst og hans krangler med eksen går utover både forholdet vårt og forholdet til datteren.
  Dette er fryktelig trist! Dessverre har eksen her ganske stor mulighet til å sabotere og ødelegge, uten at dere nødvendigvis kan gjøre så mye med det. Det viktige nå blir at ikke dette ødelegger forholdet mellom deg og mannen din. Kanskje dere blir nødt til å se på dette som en slags skjebne dere bare må holde ut enda en liten stund - datteren er jo 12 år, så det er ikke lenge til hun kan forholde seg til dere mer uavhengig av hva moren måtte mene. Prøv å ha det hyggelig når dere er sammen, ikke la henne splitte dere, og vent på bedre tider. Dette er veldig fattigslige råd, men jeg tror ikke jeg har noe bedre!

  sex

  , innsendt av madonna
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.06.2007 / kFriday. 13:21
  Hei. Jeg er en jente på 17 år, og jeg har vært sammen med kjæresten min i ett år. I begynnelsen hadde vi sex flere ganger om dagen, men det har blitt helt forandret nå. Han syns det er nok med 3 ganger i uken! Hva kommer det av?Jeg vet at i begynnelsen er det hele det nyforelska-opplegget, men det har blitt redusert veldig, syns jeg. Sist gang vi hadde sex var igår, og før det var det 4 dager...
  Det er veldig vanlig at sexlivet er svært intenst helt i starten, og så stabiliserer seg på et litt lavere nivå. Det er ikke så mange menn som klarer å ha sex flere ganger om dagen over lang tid! Tre ganger i uken er ganske vanlig, men hvis du synes det blir for lite er jo det dumt. Jeg blir nødt til å gi dere (deg) samme råd som jeg ga en annen: finnes det ting dere kan gjøre som tilfredsstiller deg uten at han blir helt utslitt?

  Andre artikler med Peder på kk.no:
 • Muchomannen er her
 • 50 feil kvinner gjør i senga
 • Slik tenner du ham: guide for ulike aldersgrupper
 • Slik får du draget i andre runde
 • Fantasien om en jomfru


 • Peder Kjøs (39) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (39) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer