Kk-ekspertene

Gratis barnehage

Tenk å få gratis barnehageplass av sjefen, og det uten å måtte skatte av fordelen. Det er nesten som å vinne i Lotto.

Gratis barnehage
Publisert
Sist oppdatert









Smarte sjefer får lojale småbarnsforeldre som ansatte. Arbeidsgivere med mange småbarnsforeldre i staben og stor gjennomtrekk, kan være tjent med å vurdere manges frynsedrøm nummer én - bedriftsbarnehage.
  • Trenger du hjelp med økonomien? Klikk her.

  • Barnehage er det frynsegodet de fleste ansatte med barn ønsker seg, ifølge statistikk fra 2005. På tross av det, er det bare 3 prosent som i dag har en plass til gullungen i en bedriftsbarnehage.

    Ansatte er både mer tilfredse og mer lojale i bedrifter med frynsegoder. Det viser flere undersøkelser. Tilpassede frynsegoder blir ofte satt mer pris på enn lønnsøkning. Årsaken er nok at vi lettere føler tilhørlighet i en bedrift som er opptatt av vårt ve og vel.

    Det kan derfor være lønnsomt for sjefen din å investere i bedriftsbarnehage. Hvem vil i det hele tatt vurdere å slutte på et sted som sørger for at barna er trygge i tillegg?

    Gratis eller subsidiert. Arbeidsgiver kan enten eie og drive hele bedriftsbarnehagen eller ha en eierandel: En andelsbarnehage.

    Barnehageplassene kan fullfinansieres eller subsidieres av arbeidsgiver. Uansett om du tilbys gratis eller subsidiert plass, slipper du å betale skatt av fordelen.

    Får du gratis barnehageplass for 1 barn i bedriftsbarnehagen, dekker arbeidsgiver følgende årlige kostnader:
  • 2330 kroner måneden (makspris) i 11 måneder per år = 25 630 kroner i året


  • Den faktiske verdigen av gratis barnehageplass er mye større enn 25 630 kroner. For hvor mye må du egentlig tjene for å sitte igjen med 25 630 kroner etter skatt? Det avhenger selvfølgelig av skattesatsen. Har du en skattesats på 35 prosent, må du tjene 39 430 kroner for å få utbetalt 25 630 kroner . Verdien av en gratis og skattefri barnehageplass er derfor nesten 40 000 kroner, noe som tilsvarer halvannen til to månedslønner for mange.

    Ta initiativ. Det er sjelden noe blir servert på sølvfat - det gjelder også i arbeidslivet. Ønsker du tilbud om bedriftsbarnehage der du jobber, må du ta initiativ.

    Ideen om barnehage må selges inn til sjefen. De er opptatt av effektive og stabile ansatte med lavt fravær. En del fravær, bekymringer og ineffektivitet skyldes foreldres problemer med barnepass. En bedriftsbarnehage vil løse mange av disse utfordringene. Dette er et argument sjefer forstår. Sleng også på at et slikt frynsegode gir mer fornøyde, stabile og lojale arbeidstakere, så har du absolutt en god sak.

    Være en pådriver. Selv om sjefen synes ideen er god, er det ikke sikkert hun orker tanken på all jobben med å etablere en bedriftsbarnehage. Da må du komme på banen med forslag til hvordan dette kan løses.

    Foreslå gjerne at du selv og andre handlekraftige, desperate kolleger uten barnehageplass tar ansvaret for å planlegge barnehagen. Det er også å lurt å involvere økonomi- og/eller personalsjefen.

    Skal dere få etablert en bedriftsbarnehage, må ambisjonene være på en slikt nivå at planene (og ikke minst finansieringen) er gjennomførbar.

    Forvent ikke bygging av en splitter ny banehage med topp utstyr. Det viktigste er å få barnehagen igang, og da må du belage deg på at utgiftene må holdes så lave som mulig fra starten.

    Har bedriften ledige lokaler, kan de sikker brukes til barnehage etter litt tilpassing/ombygging. Er det ikke ledige lokaler, kan arbeidsgiver leie egnede lokaler i nærheten.

    Flere frynsegode-tips?
    I dagene framover kommer det flere nye tips om frynsegoder på kk.no.

    I papirutgaven av KK blir det i tillegg mye stoff om barnepass, inkludert mange tips om både bedriftsbarnehager og familiebarnehager i bladet som er i salg fra mandag 18. juni (KK25).


    LES OGSÅ:
  • Frynsegode-guiden
  • Smarte sparetips
  • Kjøpefesten fortsetter med lånte penger
  • Vær utro mot banken
  • Slik bytter du bank
  • Sjekkliste: Bør du binde renten?
  • Tett pengesluket
  • Flere gode råd om jobb og økonomi i Siws faste spalte


  • Siw Ødegaard er KKs jobb- og økonomiekspert. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no. Siw stiller på jevnlige nettmøter, gir tips og råd og svarer på leserspørsmål. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til siw@kk.no
    Siw Ødegaard er KKs jobb- og økonomiekspert. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no. Siw stiller på jevnlige nettmøter, gir tips og råd og svarer på leserspørsmål. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til siw@kk.no Vis mer
    Gratis barnehage
    Gratis barnehage
    Gratis barnehage
    Gratis barnehage
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer