Leder

Grønt gir

Klimaskiftet er på veiene. Det er på tide å tenke miljø og sette inn det grønne giret.

Publisert
Sist oppdatert
Det tar nok litt tid før vi venner oss til de små kassene, som skal forestille biler. Riktignok er damer mer opptatt av biler enn noen gang. Men det er altså verken den snertne, røde sportsbilen eller den praktiske minibussen vi skal satse på. En virkelig moteriktig bil er den lille el-bilen som ruller lydløst av gårde og spyr ut mindre skit.

Før var det bare Bellonas Frederic Hauge som maste om grønne biler. Men klimaskiftet er på veiene. I Dagbladets bilspesial nylig gir folk overraskende svar. Gi miljøbilen flere fordeler, og vi vil kjøpe den, er konklusjonen. Hele åtte av ti sier de vil vurdere å kjøpe en miljøvennlig bil hvis politikerne sørger for et realt avgiftskutt. Flere kvinner enn menn mener dette er viktig, trolig fordi kvinner er mer engasjert i miljø, ifølge målingen utført av Synnovate MMI. Andre temaer som opptar folk er fri bompassering og fri parkering for de mest miljøvennlige bilene.

Frederic Hauge mener det er interessant at folk flest synes å være villige til å gå enda mer drastisk til verks enn politikerne. Det må bli mer lønnsomt å leve grønt. For selv om el-bilen og andre mer miljøvennlige biler er mer «sexy» og moteriktige nå enn før, er det jo slik at lommeboken bestemmer for de fleste av oss.

Debatten er bare kommet opp i første gir, så langt. Vi kommer til å se en massiv satsing på grønn business i årene framover, selv innen de tunge olje- og bilindustriene. Noe annet er ikke mulig.

Når USAs tidligere president Bill Clinton kommer til Tromsø om et par uker krever han bare dette av sitt vertskap: rent vann og fersk fisk! Slik symboliserer Clinton at selv amerikanerne er i ferd med å forlate gigantomanien. «Less is more». Den største luksus en tidligere amerikansk president kan tenke seg er rent vann og fersk fisk.

Klimaendringene har mange og sammensatte årsaker. Kampen mot jordens hetetokter vil kreve innsats fra alle kanter. Og det er ikke bare stormakter, store selskaper og mektige personer som må svare. Vi andre kan også bidra til å dempe feberen.

Med Clintons enkle ønske for sitt opphold i nord, fikk jeg også en klar følelse av at vi ikke må se på alt rundt klimakrisen som så komplisert og umulig.

Men kan et menneskes handling spille noen rolle? Ja! Vi kan for eksempel kjøre en miljøvennlig bil og ta med oss flere passasjerer. Vi kan også rett og slett la bilen stå - og gå! Med helsebonus på kjøpet.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer