Leder

Gullets pris

«En myk-utgave av Marit Bjørgen er mange unge jenters store ideal.»

Publisert
Sist oppdatert
Toppidrettsutøverne er trendsettere som aldri før. De store sportssendingene på fjernsyn suger til seg seere. Vi klistres til skjermen, ikke bare for idrettens skyld. For de fleste av oss er det heltene som teller. Toppidrett er status og underholdning i særklasse.I vinter har vi fulgt skijentene time for time, minutt for minutt. Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud, Liv Grete Skjelbreid Poiree og Hilde Gjermundsen Pedersen. Vi vet alt om hvordan idrettsstjernene trener, tenker, kler seg, spiser, lever - om tap og seire. De er flotte, sterke og spennende. Sport blir som såpeserier, bare bedre. Vi er ikke idioter, vi skjønner selvsagt at toppidrett er for noen få utvalgte med helt ekstreme ambisjoner. Men den påvirker oss mye mer enn vi tror. Den har vokst til å bli en enorm industri med utøverne som pengemaskiner. Se bare på utstyret. Stjernene selger det hotteste innen sportsutstyr og klær. De er trendsettere i mote. Selv på en helt alminnelig tur i skogen stiller folk nå med klær i Formel 1-klassen. Stjernene skaper også nye kroppsidealer. Under ski-VM i Oberstdorf så vi Marit Bjørgen i hardtrening med vektstenger. Hun er bygget for råkjør, 24 år gammel og med jernvilje. En myk-utgave av Marit Bjørgen er mange unge jenters store ideal. Akkurat denne skijenta spiser sunn kost og sover minst ni timer hver natt, hun passer på kroppen sin. Men Olympiatoppens ekspert Jorunn Sundgot-Borgen har dokumentert at tre av ti av langrennsjentene sliter med spiseforstyrrelser. Det mer romantiske livsstilsidealet er Grete Skjelbreid Poiree, med en uslåelig utstråling og en like fascinerende flott mann. Liv Grete og Raphael dyrker idretten, hverandre og datteren Emma. Et forgylt liv – sett utenfra.Med slike heltebilder er det desto mer interessant at toppidrettsutøvere selv nyanserer dem. Før vinterens sesong sa Liv Grete Skjelbreid Poiree at hun er blitt redd for å gå på nye smeller, at hun vil ha mer tid til mann og barn: «Jeg har faktisk lyst til å være mor oppi alt dette også.»Nå melder også gutta fra. Jeg tror de gjør det fordi presset er blitt så stort. Alle vil ha en bit av heltene sine: publikum, medier, sponsorer, utstyrsindustrien. «Vi kan ikke være rene maskiner som bare spiser, sover, trener og konkurrerer», sier skiskytter Frode Andresen i et åpenhjertig intervju i denne utgaven av KK. Han snakker om forsakelsene og om behovet for å få være pappa til lille David. Toppidretten er fascinerende på godt og vondt. Med sin kraft og utholdenhet sprenger idrettsutøverene mentale og fysiske grenser, de viser at det umulige er mulig.Men toppidretten er også knallhard. Den krever ekstrem disiplin og et helt ubetinget fokus. Toppidretten har sin pris. Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer