Kanskje er du en av damene som nå krymper deg sammen bakerst i salen på en stram-opp-time. Kanskje går du gatelangs med staver og stor treningsdress etter mørkets frembrudd. Eller du hater trening - og holder vekta ved å røyke i stedet.
Jeg kan fortsatt kjenne hvordan kroppen vokste og ble enda mer ukontrollerbar og uformelig for hvert sekund jeg ventet på å bli valgt. Jeg kan ennå høre latteren da jeg løp som en jaktstresset elgkalv mot høydestativet - og rev både list og stativ lenge før jeg hadde ment å ta sats. Bare tanken på idrettsdager - med også eldre elever som nådeløse vitner til min klossethet, gjorde meg fysisk kvalm.
Mange jenter med samme skoleminner har aldri trent siden. Enhver spire til treningsglede forsvant med stoppeklokker, sirkeltrening og tøffe gutters hånflir. Etter hvert som kiloene og formene kom, ble slanking og sigaretter eneste måte å takle kroppen på.
Idretten kom aldri og tok oss. Vi var for dårlige til det som ble forventet av oss. Ingen gymtimer ga oss selvtillit, mestringsfølelse og kick av å bruke kroppen. Det eneste vi ble truffet av, var kanonballen.
Senere i livet har heldigvis mange jenter fått en gedigen aha-opplevelse. De har oppdaget dans, aerobic, svømming, sykling, gåturer i fjellet, vindsurfing - og aktiviteter som passer akkurat dem. Kanskje var de kjempedårlige til å kaste liten ball, men gudbedre for en rytmefølelse de hadde.
I Storbritannia vil statsminister Tony Blair bort fra barnepikementalitet og overformynderi på helsefronten. Lederne for nasjonen som har fostret sine skolebarn på chips, brus og transfett, mener at heretter må hver enkelt må gjøre noe med sitt fedmeproblem. Nå som Jamie Oliver er ferdig med kantinerevolusjonen, er det survival of the fattest.
I Norge venter vi på at den siste brusautomaten skal forsvinne fra skolene og at antall gymtimer skal fordobles. Stadig minner våre ministre og helseguruer om at vi må bevege oss mer - ellers dør vi av hjerteinfarkt, diabetes og fedme.
Mange skoler, barnehager og flinke gymlærere har tatt alvoret inn over seg og funnet strålende, kreative løsninger. Noen velger å skille gutter og jenter (frivillig) i gymtimene. Andre gir elevene spennende valg og aktivitetsmuligheter vi bare kunne drømme om.
Målet nå må være å innføre ekte treningsglede i skolen. Klarer vi det, får vi garantert flere fysisk aktive og sunne kvinner i fremtiden.
Hva mener du? Har gymmen skylden? Hva må til for at flere jenter skal begynne å trene? Si din mening på www.kk.no eller send en mail til kropp@kk.no
Kristin M. Hauge
Redaksjonssjef KK Kropp
kristin.hauge@kk.no
