Jobb & Penger

Ha avtalene i orden

Muntlige avtaler er også bindende.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Min stedatter som er 28 år ble i sommer ferdig utdannet hudterapeut. For 2 måneder siden fikk hun et vikariat i en hudpleiesalong. Hun fikk ingen arbeidsavtale, og har spurt etter en flere ganger uten at noe har skjedd.

Muntlig fikk hun beskjed om at timelønnen ville være 95 kroner som basis, med provisjon av behandlinger og salg av produkter i tillegg. Nå har hun fått utbetalt to lønninger, og forstår ikke noe av spesifiseringen på lønnsslippen. Hun har totalt fått mindre enn lønnen som var avtalt muntlig.

Hun ba sjefen om en forklaring, og heller ikke hun skjønte noe av spesifiseringen på lønnsslippen, og skyldte på regnskapskontoret. Jeg håper at du kan hjelpe oss?

Svar: Skriftlig arbeidsavtale skal inngås i alle arbeidsforhold, også for midlertidige stillinger. Arbeidsgiver plikter å inngå arbeidsavtale snarest mulig, og senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte. Avtalen skal blant annet inneholde avtalt lønn. Din stedatter kan derfor kreve en arbeidsavtale.

Samtidig er muntlige avtaler bindende. Er hun blitt lovet en lønn på 95 kroner timen, skal hun ha det. Hvis din stedatter ut ifra lønnsslippen ikke finner ut av om hun har fått avtalt lønn eller ei, er det arbeidsgivers ansvar å framskaffe nødvendig dokumentasjon. Viser det seg at hun har fått mindre lønn enn avtalt, kan hun kreve etterbetalt.

Siw Ødegaard
Jobb- og økonomiekspert
siw@kk.no

Siw Ødegaard er utdannet økonom fra University of London og BI. Forfatter av boken «Bitch eller martyr? En overlevelsesguide for kvinner». Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no
Siw Ødegaard er utdannet økonom fra University of London og BI. Forfatter av boken «Bitch eller martyr? En overlevelsesguide for kvinner». Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer