Helse & Livsstil

Han vil ikke ha sex

«Det er akkurat som han føler at han har fått nok tidligere i livet, og at det kanskje ikke tenner ham å ha sex med en kjæreste.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Kjæresten min har ikke lyst på sex med meg lenger. Vi har vært sammen i halvannet år, vi bor ikke sammen, men vi ser hverandre ofte. Jeg er i slutten av 20-årene, han er ti år eldre. Til å begynne med hadde vi sex ganske ofte, men siden jeg nok fortsatt var veldig usikker og sjenert, ble det ikke de helt store opplevelsene. Etter hvert har det bare dabbet av, og nå skjer det sjelden noe som helst. Dette er blitt noe som plager oss begge veldig.

Jeg føler meg veldig såret og lite attraktiv, mens han sliter med at han ikke forstår hvorfor han ikke har lyst. Han har også dårlig samvittighet for at han ikke er mann nok overfor meg. Vi prater ofte om det, og det er veldig sårt for oss begge.

Han har vært en ordentligdon Juan på byen stort sett det meste av 20-årene, med onenight- stands i fleng, men ingen seriøse forhold. Etter at han fylte 30, forandret han seg helt og er ikke lenger interessert i et sånt liv. Likevel blir jeg veldig stresset av tanken på fortiden hans. Jeg må jo være utrolig kjedelig i forhold til alt han har opplevd.

Det er akkurat som han føler at han har fått nok tidligere i livet, og at det kanskje ikke tenner ham å ha sex med en kjæreste. Jeg lurer på om han trenger spenningen ved one-nightstands. Han prøver å motivere seg til å ta initiativ, men jeg merker at han egentlig ikke har lyst. Når vi først har sex, så er det uten innlevelse, og jeg får ingen kjærtegn. Det virker også som han helst vil slippe å se på meg, og dette gjør meg uendelig trist.

Han har sagt at han gjerne vilat jeg skal ta mer initiativ og bli litt mer tydelig på at jeg liker å være sammen med ham. Hva skal vi gjøre?
Cath


Svar: Dette er en vanskelig situasjon for dere, særlig dersom dere ønsker og planlegger en framtid sammen. Og før dere eventuelt prøver behandling, tror jeg dere bør finne ut om dere virkelig ønsker en felles framtid.

Ønsker dere å gå i sexterapisammen, må dere være gode venner og ville hverandre vel. Sexterapi krever tålmodighet, og et godt resultat er ikke garantert. Det vil dessuten koste dere mye tid og penger. Manglende seksuell lyst er et av de vanskeligste seksuelle problemene å behandle. Men umulig er det ikke, særlig hvis begge parter er skikkelig motiverte. Men det lover ikke veldig godt at et slikt problem har oppstått kun halvannet år ut i forholdet.

Jeg forstår at det virker svært sårende at kjæresten din har mistet lysten. Men det er ikke nødvendigvis deg han har mistet lysten på. Han kan være generelt uinteressert i sex for tiden. Hadde han mistet lysten på deg, mens lysten på andre var til stede, hadde han muligens tatt konsekvensen av det. Det er ikke det minste merkelig at du føler deg lite attraktiv når du så tydelig merker at han ikke har lyst.

At han i 20-årene stort sett haddeuforpliktende sex, kan være fordi han lett gikk trett av forhold som varte. Kanskje han aldri har utviklet et seksuelt samspill over tid, og dermed i virkeligheten er en ganske uerfaren elsker. Jeg tror nemlig at han ville ha hjulpet deg, til både trygghet og mer dristighet, dersom han hadde hatt erfaring med en og samme kvinne over tid. Det er ingen sak å tenne på en stadig strøm av ulike partnere.

Kjæresten din er kanskje like usikker som deg, til tross for all sin erfaring, og han er sikkert lei seg fordi han ikke forstår hva som har skjedd med ham. Du kan også være sikker på at en såkalt don juan har hatt mange gode, så vel som dårlige, seksuelle møter.

Hvis dere ønsker å satsepå en framtid sammen, trenger dere helt klart å snakke med en samlivsterapeut. Du kan spørre fastlegen din om vedkommende kjenner til noen. Kanskje kan kjæresten din ha godt av å snakke med en mann. Ofte gis samlivsterapi av en
kvinnelig og mannlig terapeut i fellesskap, slik at begge parter føler seg ivaretatt og forstått.

Åsa Rytter Evensen
Samlivsrådgiver
asa@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer