Trening

Har du spørsmål om trening?

Treningsekspert Yngvar Andersen holdt nettmøte fredag 18. januar.

NY EKSPERT: Yngvar Andersen er KK.nos nye treningsekspert.
NY EKSPERT: Yngvar Andersen er KK.nos nye treningsekspert. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Yngvar Andersen er en av Norges mest kjente treningseksperter, og grunnlegger og eier av treningskjeden Mykje Meir.

Andersen, som også jobber som PT, er blant annet kjent fra NRK-programmet «PULS», hvor han har hjulpet utrente folk med å komme i form.

Han har også undervist og vært sensor på personlig trener-utdanningen ved Norges Idrettshøygskole, og er forfatter av boken «KOM I FORM MED YNGVAR».

Andersen kan hjelpe deg med å finne frem i jungelen av treningsinformasjon, og har mange gode råd og ideer om hvordan du kan gjøre trening og fysisk aktivitet morsomt, givende og effektivt for akkurat deg og din kropp.

Still ham spørsmål nedenfor!

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Gruppetrening

, innsendt av Ingvild
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0015.01.2013 / kTuesday. 12:30
Hei! Jeg er kjempeglad i gruppetimer, men ser på ulike forum at mange mener disse timene ikke gir deg god nok fremgang. For eksempel at man bruker for lette vekter i styrketimene og at det er "kjerringtrening". Jeg har jo lyst å fortsette med sånne timer, men det viktigste er jo at jeg merker fremgang, jeg er jo der for å få resultater. Jeg har aldri trent noe særlig styrke før, og føler jeg trenger noen som kan dytte meg litt (PT er for dyrt), og er ikke komfortabel med å trene styrke utenfor timene. Hva mener du?
Hei, det treng ikkje vere enten eller. På dei gruppetimane som handlar om styrke kan du velge å styre det meir sjølv. Du kan bruke litt meir tid på å finne belastningar som passar og utfordrar deg i dei ulike øvelsane slik at du kan få eit godt utbytte av å vere på timane samtidig som du får vere i den settingen du likar så godt. Det treng absolutt ikkje vere dårleg trening, men det blir det når ein køyrer med for lette belastningar. Ein god PT er sjølvsagt det aller beste, men eit alternativ kan vere å finne ein treningspartner eller fleire slik at du kan trene rein styrketrening utanfor salen. Det tek ikkje mange øktene før du er varm i trøya i nye omgivelsar. Lykke til!

Muskler

, innsendt av Overgangsalder
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0015.01.2013 / kTuesday. 13:31
HeiVanskelig å få fin kropp i voksen alder,når østrogenet minsker og overgangsalderen dominererer.Hvor mange ganger i uken anbefaler du voksne kvinner og trene- og hvordan dele inn kroppen best mulig under styrketreninger kontra 20 åringene?
Hei.Kva ein fin kropp er er det jo svært delte meiningar om. Men det kostar meir krefter og tid å få til det samme når ein er midt i livet kontra å vere 20. I forhold til styrketreninga ser eg ingen grunn til å trene annaleis ut i frå alder. Trenar du mindre enn tre styrkeøkter i veka vil eg anbefale at du trenar heile kroppen på kvar økt. Skal du trene tre økter eller meir på treningssenter kan du få hjelpe til å sette opp eit meir avansert program. Berre så du veit det så finnst det mange 60 - og 70 åringar som er langt sprekare og sterkare enn dei fleste 20-åringar. Vil du så er det berre å køyre på! Eg skjønar at du ikkje er 70:-), berre for å gi eit bilde på muligheitene framover.Lykke til!

Galt kosthold til trening

, innsendt av Jente24
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.01.2013 / kWednesday. 10:58
Hei. Jeg prøver å gå ned i vekt, og har begynt å trene. Jeg spiser 2 knekkebrød til frokost (200 kcal) klokken 7, 3 knekkebrød til lunsj (300 kcal) klokken 11, og et knekkebrød som mellommåltid (100 kcal) klokken 15. Så trener jeg gruppetrening på senter fra 17 til 18. Jeg spiser middag etterpå (900-1000 kcal) og flere kalorier enn det vil jeg ikke innta. Problemet er at jeg går tom for energi underveis i treningen viss jeg ikke spiser mer før trening, og da får jeg et ubehagelig sug i magen og blir helt utmattet etterpå. Får også alltid hodepine etter hard trening. Hva gjør jeg galt? Pålegget mitt på knekkebrødene er magert kjøttpålegg og paprika, av og til litt gulost. Jeg drikker en liter vann underveis i treningen. Jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt. Kan du hjelpe meg?
Hei deg,For å få energi til treningen din bør du nok fordele dei 1600 kaloriane dine på ein annan måte. Om det er der du skal vere eller ikkje kan ikkje eg seie. Men du må få i deg meir mat før på dagen.Du bør ellers drikke vatn heile dagen, om du føler for å drikke nokre slurkar undervegs i timen din er det greit, men du treng ikkje mykje vatn for å gjennomføre ein treningstime dersom du drikk godt gjennom dagen.Lykke til med snuoperasjonen!

Slankere bein

, innsendt av Camilla Gran
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.01.2013 / kWednesday. 18:42
Hei! Jeg lurer på om hva jeg må gjøre for å bli slankere og strammere i kroppen. Det er beina jeg sliter mest med, og lurer på hva som kan hjelpe med med å få slankere bein. Vet at det ikke går an å trene bare bein og få tynnere bein ved bare det, men hvilken trening passer meg best da? Er det jogging, styrke, eller begge deler? i så fall, hvordan øvelser anbefaler du for beina for å få slankere bein?Mvh Camilla Gran :-D
Hei Camilla,Vi er laga litt ulikt og korleis kroppane våre ser ut har mykje med trenings og livsstil å gjere, men det har og mykje med genane våre å gjere. Eg vil anbefale deg å trene generelt bra og fokusere ikkje berre på beina dine, men la deg også motivere av form og prestasjonar. Viss målet er å få tynnare bein er det ikkje lurt å drive særleg tung styrketrening på beina, men heller fokusere på kondisjon/løping. Men det er ingen garanti for at vil ha særleg innvirkning og difpr trur

Løping

, innsendt av Hege
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.01.2013 / kThursday. 18:15
Hei!Jeg er en jente på snart 33år. Vil si jeg er i forholdvis god form, kanskje til og med over gjennomsnittet. Jeg liker å trene først og fremst fordi jeg synes det er gøy og for å holde kropp og sjel i form :)Jeg har trent jevlig (2-3 ggr. pr. uke) de siste 17 årene. Litt av og på pga svangerskap innimellom ;) Mye saltimer, styrke og spinning, men de siste 2 årene mest styrke (vektløfting og kjernemusklaturtreing)og spinning/løping. Jeg løper mest inne nå som det er kaldt, men så fort kulda slipper taket vil jeg løpe ute også. Nå har jeg meldt meg på halv-birken i juni (hjelp....;) og trenger derfor litt greie tips om trening frem mot det. Er det intervall som gjelder?Har aldri deltatt i noen form for løp tidligere og synes det er vanskelig å sette meg et mål på tid. Trenger jeg det? Eller erdet mål nok å gjennomføre? Trenger også litt tips om trening uken(e) før selve løpet.På forhånd tusen takk for svar!!Hilsen Hege
Hei Hege!Du er ikkje tvungen til å sette deg eit mål om tid. Det kan du gjere neste år. Vi er veldig ulike på kva som triggar oss og tifredsstiller oss slik sett.Du har heilt klart eit godt grunnlag for å klare dette på ein veldig god måte. Eit klassisk opplegg er å ha ein langtur i veka. Øk lengden på turen slik at du nærmar deg konkurransedistansen i mai. Ei tempoøkt. Fem til åtte kilometer ganske fort. Og ei intervalløkt, for eksempel 4x4. Varier gjerne. Kan vere deilig og ikkje gjere akkurat det samme på den fronten heile tida.Dei siste to vekene kan du trappe ned og køyre kortare og rolegare økter. Eg trur det blir ei god tid og etterpå kan du ta stilling til om det er stimulerande for deg å sette deg mål om å springe x antal minutt fortare neste gong.Lykke til!

stagnert styrke og kondis

, innsendt av Lene
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.01.2013 / kThursday. 22:08
Hei Yngvar!Eg er 29 år og fått gode treningsvaner, eg likar å trene.Dei siste 7 åra har eg vore flink, trener 3-4 dager i veka. Eg vekslar mellom spinning, puls timer og styrke timer. I periodar er også flink til å jogge, har jogga fleire løp på 1 mil. Føler likevell at formen har stagnera, både kondisjon og styrke. Har du tips til kva eg kan gjera for å bli bedre trent? Eg veit eg treng å pushe meg sjølv litt hardare, ein orkar jo alltid meir enn ein sjølv trur, men likevell vanskeleg å gjennomføre i praksis. Eg lurar også kva du tenker om styrke timar i sal med vektstang? Mange er kritiske til dei timane sidan instruktøren ofte ikkje har sjans til å følge opp kvar og ein deltakar, det kan difor vera lett og gjera øvelsar feil. Har også hørt at dei timane ofte er meir puls enn styrke timar, sidan ein gjer mange repitisjonar med "lette" vekter. På timar i sal brukar eg ca 25 kg på bein, 20kg på bryst, 15 kg på armar, med da fleire repitisjonar. Dette har eg gjort over lengere tid.Eg er iallefall ein stor fan og håpar du kan svare meg!-Lene-
Hei Lene,Du har verkeleg eit bra treningsopplegg og du er i veldig god form. Det er likevel lov og mogeleg å komme eit hakk vidare. Det å bli sterkare for din del er nok ganske enkelt. Når du køyrer med samme antal repetisjoner og lik belastning over tid vil du i beste fall vere på samme nivå. Dersom du prøver å bytte ut ein styrketime i sal med ei styrkeøkt der du trenar hovedsakleg med frie vekter og manualer og verkeleg kliner til vil du merke framgong fort. Ta gjerne mellom 6 og 12 repetisjonar. Med rett og trygg teknikk kan du heile tida sikte deg inn i mot å ta deg heilt ut. Eg veit det er vanskeleg, men i første omgang vil du få eit skikkeleg løft av ei slik økt i veka. For kondisjonen sin del er det litt vanskeleg å vite akkurat korleis du trenar. Men eit forslag er å legge inn ei løpe økt med intervaller kvar veke. Då kan du i ei god stund bruke like mykje tid på treninga, men oppleve framgang. For å komme til neste steg etterkvart må du kanskje rett og slett trene meir. Men det går an å vere fornøyd på eit tidspunkt også:-). Uansett må du alltid trene, det er jo som kjent ferskvare.Lykke til!

Mage/Rompe/Lår

, innsendt av Andrea
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.01.2013 / kThursday. 22:19
Hei, nå er jeg drittlei! Har prøvd å trene ca 2 ganger i uken på treningssenter (siden slutten av oktober), men jeg føler ikke at jeg kommer noen vei. Hovedproblemet mitt er rompa mi, og det har den alltid vært. Føler meg utilpass når jeg skal gå ut for å være fin, så nå må noe gjøres. Hva kan jeg spise, og hvilke øvelser passer best? Sliter litt med knærne, så jeg kan ikke ta knebøy og utfall (som jo er en god måte å trene rompe/lår på). Hva slags lunsj burde jeg spise? Har en flott kantine, men pleier som regel å spise brødskiver (med hva slags pålegg?) og diverse salater. Tusen takk for eventuelt svar!
Hei Andrea!Først av alt må eg seie at du må ha litt tolmodigheit:-). Godt og vel to månader med to gonger i veka er flott, men det er ikkje unaturleg at du ikkje kjenner den store framgongen endå. Det er veldig kjedeleg, men ting tar tid. Nokre tankar:- Høyr med ein trenar om øvelsar som kan styrke, stabilisere og ruste opp slik at knea dine slik at du faktisk kan gjere knebøy, utfall og sleppe å ha trøblete kne. Av øvelsar som du sikkert kan gjere med ein gong kan du prioritere å lære deg markløft, ein strålande øvelse for rompa m.m. Ellers kan du forsøke å få inn meir aktivitet generelt. Gå på timar på studio, gå turar, køyr intervallar i motbakke(bra for kne), finn du bratte nok bakker treng du ikkje løpe, men du får høg nok puls av å gå. Angåande maten kan du finne mange gode verktøy på nettet som kan beregne kva du treng av næringsstoffer og av kaloriar ut i frå dine behov og ønsker. Lykke til og gi deg sjølv tid!

Spinning

, innsendt av Mari
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.01.2013 / kFriday. 08:52
Hei!Jeg skal begynne på spinning i dag, og jeg lurer på hvorfor det e så viktig med spinning sko? Forbrenner du mer kalorier med spinning enn løping? Er spinning mest effektiv hvis jeg skal gå ned i vekt? Hvor mange ganger i uken bør enn trene spinning? Mange spørsmål :p
Hei.Du syklar betre og det er kjekkare med spinning sko. I utgangspunktet er det ingen metode som kan slå løping. MEN. Spinning er kjempebra på alle vis og gode spinning økter slår naturlegvis dårlege løpeøkter. Viss spinning er det einaste du gjer for å trene kondisjon bør du ha to økter i alle fall. For vektreduksjonen din er det sjølvsagt også eit spørsmål om matinntaket og den aktivitetsnivået ditt utanom sjølve treninga.Spinn i veg!

Støl etter styrketrening

, innsendt av Michelindama
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.01.2013 / kFriday. 08:53
Når går stølheten over etter styrketrening?Går det over av seg selv etter gjentatte styrkeøkter eller er det noe spesielt man kan gjøre. Jeg blir liksom ikke helt kvitt stølheten selv om jeg trener styrke flere ganger.
Hei,Eg synes du skal vere glad for stølheita di. Eit tegn på at du gjer noko bra. Det avtek som regel når du trenar jevnleg, men gjer ein nye øvelsar eller metodar kan sjølv dei sprekaste bli kjempestøle. Du kan gjerne ta fem- ti minutter roleg nedtrapping på eit etter styrketreninga di.

Hårete mål

, innsendt av Q
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.01.2013 / kFriday. 08:55
Hei.Jeg har satt meg et hårete mål for 2013. Jeg skal i løpet av 2013 "springe" en maraton. Jeg har trent jevnlig de siste 2 årene (3 ganger i uken, mest spinning og styrke) så har litt grunnform.Jeg skjønner at for å få dette til så må jeg løpe _mye_, men det jeg lurer på er:1) Bør jeg likevel lure inn f.eks. to styrkeøkter i uka? Bør jeg i så fall ikke kjøre ben i begynnelsen for å minske belastning?2) Bør i hvertfall en av løpeøktene i uka (har 4 løpeøkter + 2 annen kondisjon) være intervall, eller bør jeg satse mer på lengde?Mvh.-Q-
Hei Q,Dette blir eit bra og sprekt år. Opplegget ditt ser kjempebra ut. Eg er ikkje sikker sidan eg ikkje kjenner alle detaljane i opplegget ditt, men eg lurer på om det kan vere ein god ide å kutte ned til fem økter totalt og at ei av dei er ei tøff intervalløkt. Du må og få inn ei lang og veldig roleg økt for å øve på å vere lenge i gong. Ha ein god progresjon på dette. Og ha den lengste turen 2-3 veker før maratonen. Sidan du har to kondisjonsøkter som ikkje er løping ville eg ha beholdt dei og kutta ei løpeøkt. Eg trur du bør satse på ei styrkeøkt. For å få inn litt meir restitusjon. Eg tippar du jobbar eller studerer og har ein del oppgåver utanom treninga og då må det takast med i reknskapet. Stao pao!

For Mye trening?

, innsendt av Mona
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.01.2013 / kFriday. 10:08
Hei!Startet med treningen nå etter jul.Trener snart hver dag,styrketrening etterfulgt av tabata på slutten.F.eks mandag: overkropp. tirsdag: lår/rompe. onsdag: overkropp. torsdag: lår/rumpe osv.Er ute etter resultat raskt, ned ca 10-15kg og stramme opp kroppen!Gjør jeg det rett? Vil det bli resultater ut av dette eller blir det for mye trening?Startet med tre ganger i uken men ønsker å trene hver dag fordi det er gøy og gir så mye energi..
Hei og gratulerer!Du har gjort det motsatte av det dei fleste gjer i januar, nemleg å auke treningsmengden etter ein grei start. Sidan du er så entusiastisk er det ingen ting i vegen med å trene kvar dag. Men det større krav til opplegget og planleggingen av treninga. Mitt beste råd er å få hjelp til å sette opp eit spesifikt opplegg for deg slik at du får best mogeleg utbytte av tiden du brukar og viktigast av alt at det er eit opplegg du vil glede deg over om eit år også. Tren gjerne kvar dag, som sagt, men lag gjerne eit opplegg som er litt mindre omfattande og gi deg sjølv anledningen til eit par bonusøkter dei vekene det klaffar. Det kan fort bli ein nedtur dersom du forventar at du alltid skal trene kvar dag og kanskje ein endå større opptur dei vekene du faktisk trenar kvar dag. Og du må ha litt variasjon i treninga di.Køyr på!


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer