Annet

Helt grønn

Ekspertene er enige om at vi bør spise mye frukt og grønt. Da finnes det vel ingenting sunnere enn å være vegetarianer?

Helt grønn
Publisert
Sist oppdatert




Vi bør få i oss minst fem doser frukt og grønt hver dag. Men er det nødvendigvis sunt å bare spise vegetarmat?

- Nei, det kommer helt an på, sier ernæringsfysiolog og seniorrådgiver Henriette Øien i Sosial- og helsedirektoratet til kk.no.

- Man kan ikke sette likhetstegn mellom vegetarianisme og sunnhet. Vegetarianeres kosthold kan være godt eller dårlig akkurat som alle andres. Spiser du hvit pasta med ketchup på til middag flere ganger i uken, sier det seg selv at det gir utilstrekkelig næring, enten du er vegetarianer eller ikke.

Velger du å kutte kjøtt og fisk fra kostholdet, krever det altså at du blir mer bevisst på at du får i deg all den næringen du trenger.

- Generelt gjelder det å spise bevisst og variert. Når du forandrer kostholdet ditt på denne måten, bør du uansett tenke gjennom hva det du kutter ut inneholder av næringsstoffer, og hvordan du kan erstatte det med andre matvarer, sier Henriette Øien.

HANDLER IKKE BARE OM MAT: I dag finnes det over 100 000 vegetarianere i Norge. Og antallet øker.

- For mange vegetarianere handler vegetarisme om mer enn jakten på frukt og grønnsaker, sier informasjonssekretær Pål W. Torbjørnsen i Norsk Vegetarforening.

- Yngre mennesker velger gjerne vegetarkost ut fra politiske og miljømessige hensyn, mens for mange eldre er den helsemessige gevinsten motivasjonen.

Ifølge Torbjørnsen har synet på vegetarianere endret seg mye de siste 20-30 åra.

- Vi er blitt mer opptatt av mat og helse og viktigheten av å spise frukt og grønt. I enkelte bydeler i London er femti prosent av innbyggerne vegetarianere. Det er gjerne yngre mennesker og kvinner som er mest skeptiske til å spise døde dyr. Det at de fleste restauranter i dag er i stand til å tilby gjestene vegetarkost i tillegg til ordinære menyer, gjør det lettere å være vegetarianer i dag.

VEGANER: Variasjon i kostholdet er spesielt viktig for en vegetarianer. Pål W. Torbjørnsen mener dette er en utfordring som gjør matlaging mer spennende.

- En vegetarmiddag er ikke mer mystisk enn en kjøttmiddag minus kjøttet. Vegetarianere spisser i stedet måltidet med variasjon i råvarene, krydderet og fargene grønnsakene gir. I tillegg kan du som vegetarianer unne deg litt ekstra gode oljer og godt fett.

Han anbefaler å steke grønnsakene lett i en wokpanne. Da utnytter du næringsstoffene bedre, og maten får god smak.

For vegetarianere som kutter alle animalske produkter, såkalte veganer, holder det ikke å spisse med gode oljer. For å få i seg nok jern og andre viktige næringsstoffer må de være svært bevisste på hva de spiser.


Husk å få i deg dette dersom du er vegetarianer:

  • Proteiner: Spiser du nok kornprodukter, egg, melk og andre meieriprodukter, er ikke proteinmangel noe problem. Er du derimot veganer, er det viktig å kombinere belgvekster som bønner og linser med kornprodukter.

  • Vitamin-B12: Melk er en viktig kilde til B12. Veganer får B12 gjennom å spise økologiske dyrkede grønnsaker eller gjennom kosttilskudd tilsatt B12.

  • Vitamin D: De fleste danner behovet for Vitamin-D når huden utsettes for sollys. Om vinteren, kan det derfor være nødvendig å ta kosttilskudd.

  • Jern: Du får mye jern fra kornprodukter, grønne grønnsaker og belgfrukter. For gravide kvinner kan det være aktuelt å ta jerntilskudd. Husk at C-vitamin gjør at kroppen lettere tar opp jern, mens kaffe og te gjør det motsatte.

  • Kalsium: Melk er vår fremste kalsiumkilde. Andre kilder er mandler, nyper, tørket frukt, sesamfrø og havre. Kroppen trenger vitamin D for å ta opp kalsium.

  • Omega-3: Fet fisk inneholder mye Omega-3. Vegetarianere finner den viktige fettsyren i oljer som valnøtt- og rapsolje, og i kosttilskudd.

  • Sink: Stabiliserende virkning på kroppens arveanlegg, og viktig for immunforsvaret. Sink finner du i kjøtt, melk, ost og fullkornprodukter. Kroppen utnytter sink bedre hvis du får i deg protein fra kjøtt og fisk. Det anbefales derfor at vegetarianere bør få i seg 25 prosent mer sink.

  • Selen: Viktig for dannelse av hormonet trijodthyronin, som holder stoffskiftet oppe. Selen finnes blant annet i kjøtt, fisk, skalldyr, melk og egg. Vegetarianere finner selen i nøtter, hele hvetekorn fra selenrikt jordsmonn, samt krydder.

    (Kilder: Pål W. Torbjørnsen, Netdoktor.dk, Vitamindoktor.com)

    Helt grønn
  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
    Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer