Helse & Livsstil

Hun vil ikke ha sex

«Jeg har problemer med å tenne kona mi. Jeg sliter også med å ta initiativ til sex.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Min kone og jeg giftet oss for fem måneder siden. Vi har vært sammen i nesten tre år. Jeg er 35 år, hun er et par år eldre. Jeg må nok innrømme at hun er mer erfaren enn meg med hensyn til sex.

Helt i starten av forholdet, det vil si de første par månedene, var sexlivet meget bra. Etter hvert har det dabbet betydelig av. Nå har vi sex med omtrent to til tre ukers mellomrom. Og det er slett ikke den heftige sexen vi hadde før. Forholdet har kjølnet litt av med andre ord.

Vi vil gjerne ha barn sammen, men jeg er bekymret for at sannsynligheten er liten når vi elsker så sjelden. Jeg blir ofte kåt når vi ligger og koser oss i sengen, men jeg har problemer med å tenne kona mi. Jeg sliter også med å ta initiativ til sex. Hva kan jeg gjøre?
Hilsen frustrert ektemann

Svar: Det mest fornuftige vil være at du tar problemet direkte opp med din kone. Hvis hun kom til meg for råd, ville jeg først og fremst spørre henne om hun opplever mangelen på kåthet som et problem. Hvis svaret var nei måtte jeg konkludert med at hun ikke hadde noe problem. I nyere tenkning omkring seksualitet, vil man kun konkludere med at det foreligger et seksuelt problem når kvinnen (eller mannen) selv opplever at de har et problem.

Men det er selvsagt et problem i parforholdet når to har så ulike seksuelle behov. Min erfaring er at total mangel på kåthet er svært vanskelig å behandle når det ikke er noen interesse for å få kåtheten tilbake. Det kan ha fysiske årsaker, som overproduksjon av hormonet prolactin, som skyldes en godartet svulst i hjernen som kalles prolactinom. Et annet symptom ved prolactinom er utskillelse av melk fra brystene. Det er fornuftig å måle prolactinmengden i blodet hos personer som mangler seksuell lyst.

Visse medisiner, blant annet nyere midler mot depresjon, kan også virke negativt på lysten. Likeledes virker stress og tretthet negativt. Sex er stort sett et overskuddsfenomen og er det siste man tenker på når man bare lengter etter å få sove.
Viser det seg at kvinnen ikke lider av generell mangel på lyst, men at hun bare mangler lyst på partneren, må man lete etter årsaker i parforholdet.

Er det noe ved mannen som virker frastøtende eller har han egenskaper hun synes er mindre tiltrekkende? Er han ren og velstelt når han ønsker samleie? Har han vært hyggelig og oppmerksom før han kommer med seksuelle tilnærmelser? Deltar han i arbeidet hjemme på måter hun er fornøyd med? Det finnes kvinner som «straffer» mannen med sexstreik når det er noe de er misfornøyde med.

Hvordan mannen fungerer som elsker, spiller også en stor rolle for hvordan hun fungerer som elskerinne. Er han en klossmajor som ikke riktig vet hvordan han skal tenne henne?
En følsom mann vil forsøke ulike måter å stimulere kvinnen på, og hennes tilbakemeldinger, enten de nå er i form av ord eller andre uttrykksformer, vil fortelle ham hva hun liker. Han vil forstå når hun er klar for samleie og er klok nok til å vente på det. Under selve samleiet er han like opptatt av hennes nytelse som av sin egen.

Den klossete elskeren har ikke tid til å vente til hun er klar. Han gyver løs på samleiet og fortaper seg i sin egen nytelse uten særlig tanke på hennes. Da kan han ikke forvente at hennes interesse for sexlivet opprettholdes. Kåthet dreier seg mye om å vedlikeholde og utvikle det mentale samspillet mellom de to. Man tar vare på hverandre når man setter av tid til intime og deilige middager, når man tar et bad sammen og spanderer litt vin til rengjøringsprosessen, når man går ut og spiser eller liknende.

Både kvinner og menn setter pris på oppmerksomhet i form av komplimenter og ros. Litt blomster i ny og ne gjør heller ingen skade. Jo hyggeligere og mer oppmerksom du er, desto større sjanse er det for at dere får et tilfredsstillende sexliv. Forsøk å bli litt modigere når det gjelder å ta initiativ til sex, men pass på å respektere eventuelle avslag. Det dummeste du kan gjøre er å mase om sex når hun signaliserer at hun ikke ønsker det.

Åsa Rytter Evensen
Samlivsrådgiver
asa@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer