Spørsmål: Jeg lurer litt på dette med kesam, spesielt den med 1 prosent fett. Hva kan kesam erstatte? Rømme? Fløte?
Nina
Svar: Sans Kesam er en mager ferskost med rund og fyldig smak, rik på proteiner og fattig på fett. Kesam kan tilsettes bakverk, yoghurt eller frokostblandinger for å gjøre måltidet mer balansert. Dessuten gir proteinene økt metthetsfølelse. Kesam kan erstatte mye av fettet i matlagingen uten at det går ut over smaken. Kesam 1 prosent kan benyttes på samme måte som rømme og egner seg godt til dipper, dressinger og kalde sauser. Kesam kan også erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter. I tillegg vil bakverk holde seg saftig mye lenger og smuldre mindre når du har litt kesam i deigen. Kesam kan ikke kokes, men er ypperlig i varme retter som skal tilberedes i ovnen.
På www.tine.no kan du søke på «kesam», og få mange ulike opppskrifter hvor den erstatter fetere ingredienser.
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no
