Legesjekk

Hvor ofte bør du egentlig gå til legen?

Og er en årlig helsesjekk nødvendig? Svarene får du her!

ÅRLIG HELSESJEKK?: Mange eksperter anbefaler at du går og får gjennomført en årlig helsesjekk hos fastlegen din, mens andre mener det ikke er nødvendig dersom du føler deg frisk og fin. Foto: Getty Images
ÅRLIG HELSESJEKK?: Mange eksperter anbefaler at du går og får gjennomført en årlig helsesjekk hos fastlegen din, mens andre mener det ikke er nødvendig dersom du føler deg frisk og fin. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Går du til legen én gang i året, bare fordi du syns du bør?

Du har sikkert hørt noen snakke om «den årlige helsesjekken» - som om alle burde gå til legen én gang i året for å se om man er syk, selv om man egentlig føler seg helt frisk.

Ingen stor helsegevinst

En gruppe danske forskere har konkludert med at rutineundersøkelser av friske mennesker gir lite helsegevinst, skriver Womens Health Magazine.

Forfatterne av studien hentet inn og analyserte data fra 183.000 personer. De ble tilfeldig trukket til enten å motta en rutinemessig helsesjekk - inkludert screeningtester, en fysisk undersøkelse, eller råd om livsstilsendringer, eller så ble de ikke undersøkt.

Resultatene viste at pasienter som gikk til rutineundersøkelser hadde like stor risiko for å dø innen en tidsperiode på ni år, sammenlignet med de som ikke mottok en slik rutinehelsesjekk.

LES OGSÅ: Viktig melding til kvinner over 25 år

Går dobbelt så mye til legen

– Norges befolkning, som er friskest i verden, går dobbelt så ofte til legen som for ti år siden, har lege Brynjulf Barexstein hos Lommelegen sagt til Dinside.no.

– Det burde være unødvendig. Det ruinerer samfunnet, og sykeliggjør oss. Vi er friske til det motsatte er bevist. Og hvis du føler deg frisk, skal du ikke gå til legen, hvis man ser stort på det. Enkelte unntak finnes, som for eksempel regelmessige celleprøver hvert tredje år for kvinner (hos gynekolog), sier Barexstein.

Test og du skal finne

Ifølge legen er dagens medisinske tester så grundige at dersom du bare tar nok blodprøver, så vil legene - også hos friske mennesker, til slutt finne spor av ett eller annet som kan indikere noe. Dette vil igjen kreve nye tester, fordi legen ikke skal overse slikt.

– Men dette sår bare bekymring hos pasienten, og det er ikke nødvendig å lete etter noe som ikke gir symptomer, sier Barexstein:

– Det handler med andre ord om det gode og kloke ordtaket «Du er bare frisk til du er undersøkt nok».

LES OGSÅ: Ikke overse disse symptomene

Disse bør sjekke seg

Men det er noen som med fordel kan sjekke helsa hos legen med jevne mellomrom, etter avtale med doktoren selvsagt.

– Mange friske mennesker går på medisiner, blant annet blodtrykksenkende og kolesterolsenkende medisiner. Disse burde ha en viss frekvens av legebesøk, det samme med mennesker som er i risikosonen for arvelige sykdommer, , sier Barexstein:

– Det finnes sikkert en kardiolog som nå ville motsagt meg, og bedt alle sjekke kolesterolet en gang i året. Men sett fra et fugleperspektiv synes jeg ikke at friske mennesker trenger å gå til legen.

Kvinner skal til underlivssjekk minst hvert andre til tredje år, og vi bør gå til mammografi regelmessig når vi kommer i 40-50-årene.

Når du runder 40 er det uansett kjønn greit å få målt blodtrykk og kolesterol én gang i året. I tillegg anbefales det at kvinner undersøker brystene sine hver måned, og menn bør gjøre det samme med testiklene.

Etabler et forhold til legen

Av og til burde du se fastlegen din selv om det kanskje ikke føles nødvendig, mener Robert Wergin, MD, en praktiserende familielege i Milford, Nebraska, og medlem av styret i American Academy of Family Physicians, som ikke er tilknyttet den danske studien.

– Det handler om mer enn kun en tur til legen. Det handler også om å etablere et forhold til noen som bryr seg om helsen din. Hvis du har etablert et godt forhold til din fastlege, kan du slippe mange bekymringer når du først blir syk.

Huskelister

Legen kan også hjelpe deg med livsstilsendringer med det formål å hindre deg å bli syk i første omgang.

– Når alt kommer til alt, er det dine personlige behov som er utgangspunktet for antall besøk du gjør hos din fastlege, sier Wergin. Men når du først skal til legen, sørg for å utnytte tiden ved å følge disse rådene:

1. Skriv ned spørsmålene dine i forkant
Du trenger handleliste for å huske å ta med bjørkepinner til pinnekjøttgryta når du er på supern. Da er det vel like naturlig å ha med en liten huskelapp som minner deg på å spørre om alt du lurer på hos legen?

2. Diskuter aldersrelaterte milepæler
Ettersom du blir eldre, vil også helsebekymringene forandre seg. Ta opp det du lurer på.

3. Legg inn varsler i kalenderen
Elektronikken nå til dags lar deg legge inn avtaler i kalenderen langt frem i tid. Husk livmorhalstester, bytte av spiral, fornyelse av resepter. Før også opp når du får mensen, når du har migreneanfall osv. Skriv også ned hvilke sykdommer som finnes i din nærmeste familie.

LES OGSÅ: Tidspunktet for legesjekken er viktig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer