Nettmøte

Hvordan få bedre sex?

Hvordan få et rikere sexliv og ha det godt med egen kropp? Vår sex-ekspert Stéphane Vildalen svarte leserne.

Hvordan få bedre sex?
Publisert
Sist oppdatert
Hva er normalt når det gjelder sex og hvordan nyte mer?

Stéphane Vildalen (42) er vår sex-ekspert på kk.no. Onsdag 22. mars svarte hun på leserspørsmål om sex og kjærlighet.

Stéphane Vildalen

Utdannelse: Utdannet psykolog, med spesialitet i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi.

Bakgrunn: Startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989, og så tidlig at det var et stort behov for informasjon og folkeopplysning rundt seksualitet.

Utfordringene ligger i å få både politikere, helsevesen og utdanningssystem til å forstå at den seksuelle helsen er viktig.

Jobber nå ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo og på Sørlandet sykehus - med pasienter med seksuelle problemstillinger.

Tar imot både par og enkeltpersoner. Jobber i tillegg som PMT-O-terapeut, som går ut på å trene foreldre til barn med alvorlige atferdsvansker i foreldreferdigheter.

Sivilstand: Singel, har tre barn på 8, 13 og 15 år.

Kan hjelpe deg med: Alle spørsmål knyttet til sex, samliv og kjærlighet. Mange problemer knyttet til seksualitet virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!

Her kan du leser spørsmål og svar fra nettmøtet 22. mars. Stéphane rakk ikke å svare alle leserne, men det blir ny sjanse, for hun stiller til nettmøte på kk.no annenhver uke.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Date

, innsendt av Mimmi
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.03.2006 / kTuesday. 15:08
Jeg skal ha en første date med en mann jeg liker godt i morgen, og jeg lurer på om du har oppskriften på den perfekte daten? Vi er begge i begynnelsen av 30-årene, og liker mye av de samme tingene, musikk, litteratur osv. Jeg vil gjerne finne på noe originalt, men er så nervøs at jeg klarer ikke å være kreativ.Hvordan lykkes man med disse dategreiene?
Kjære Mimmi.Dette kunne jeg skrevet en bok om, men må svare svært kort her. Det beste rådet er kort og godt - ikke finn på noe som helst - vær deg selv. Snakk om det som interesserer deg mest, slik at du får vist fram hvordan du er når du er engasjert og glad. Dere liker mye av de samme tingene, så her er det mye å ta av. Av og til når vi er veldig nervøse blir vi dårlige lyttere. Pass på å spørre ham om hva han liker og hvorfor han liker ting - og hør på svarene hans. Da opplever han interesse for seg og det er et bra sjekketriks. Hold fokus på om du synes dette er en spennende mann, om han er bra nok for deg og ikke på om du oppfører deg bra nok. Og ikke drikk for mye.Lykke til - dette går fint.Hilsen Stéphane

for våt?

, innsendt av anna
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.03.2006 / kTuesday. 19:19
Hei, mitt problem er at jeg heller blir "for våt"....føler at det ikke blir nok friksjon i sjeden under samleie....kjæresten har ganske liten penis, så dette (for liten friksjon) er et ganske stort problem for oss....har du noen tips?
Hei Anna.Så bra at du tenner så mye at du blir så våt! En mulighet er at mannen din bruker kondom, det kan øke friksjonen noe. Kjæresten din kan og holde rundt penis i det han trenger inn i deg, slik at han gir seg selv stimulans sånn han gjør når han onanerer. Han må slippe opp for hver gang, slik at han kommer helt inn i deg. Du kan og holde på hans penis når han kommer inne i deg slik at penis blir mer stimmulert. Noen stillinger er og bedre enn andre. Dette er f. eks. stillinger hvor du kan knipe beina sammen. Hvis han elsker med deg bakfra, kan han ha beina på yttersiden av dine.hilsen Stéphane

manglende sex-press!!

, innsendt av Anne-Grete
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 09:17
Jeg jobber i et team med lite sex-press. Hva kan vi gjøre? Vi pynter oss og slanker oss. Savner feed-back fra menn i teamet og på jobb. Vi er bare noen og femti... Mennene i teamet er bare opptatt av indre og ytre stemmer og sjelens polyfoni... Vi synes det er litt flaut å ta det opp i teamet, derfor søker vi hjelp hos deg..
Kjære Anne-GreteSå fint å få et sånt spørsmål. Media har vært mest opptatt av for mye sex-press på jobben. Og det er selvfølgelig et stort problem der ens grenser blir trått over og ikke tatt hensyn til. Flørt er viktig i hverdagen! Det gjør at vi føler oss sett og annerkjent. Generelt er vi altfor dårlig til å flørte og gi hverandre denne annerkjennelsen. Mennene på jobben din er åpenbart svært dedikert til faget sitt og legger ikke merke til om dere veier noen kilo mer eller mindre, så da får dere vel forsøke noen andre strategier. Dere kan jo ta det opp som et tema med de mannlige kollegaene. Når folk har slått helt av flørten er det ofte fordi de ikke tør, eller vet at det er noe som det vil bli satt pris på. Man er redd for å bli misforstått. Dere må da åpne opp for å lage en mer annerkjennende kultur i måten dere omgås hverandre. Gi hverandre komplimmenter og vær generøs med å rose hverandre. Flørting er en fin form for kommunikasjon og lek. Litt mer lek i hverdagen er bra med tanke på hvor mange timer de fleste av oss bruker på jobb.hilsen stéphane

Briller

, innsendt av Mette
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 09:26
Hei! Jeg er en jente på 16 år som nettopp har begynt med briller. Er det farlig å beholde brillene på under samleie?
Kjære Mette.Nei du skal bare beholde brillene på under samleie, så ser du bedre og. Det er absolutt ikke farlig. Det eneste er jo at brillene kan kan bli klemt eller gå i stykker og det er dyrt.Hilsen Stéphane

Pupper

, innsendt av Linda
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 09:28
Jeg har veldig små pupper (a-cup), og føler at dette hemmer meg veldig i forhold til menn, jeg bekymrer meg alltid for at menn jeg møter ikke skal være interessert fordi puppene mine er så små, og jeg liker ikke å ha sex med lyset på. Hvor opptatt er menn av puppestørrelsen? Hvordan kan jeg komme over kompleksene?
HeiNoen menn synes små pupper er det beste i verden. Noen menn liker store pupper, andre liker både store og små - og for de fleste betyr andre ting mer. Hvis en mann du møter ikke er interessert i deg fordi han synes puppene dine er for små, synes jeg ikke du skal ofre han en tanke til. Det er viktigere om han er en bra mann som kan gi deg noe du trenger. Vi kvinner er så flinke til ikke å være fornøyd med oss selv uansett hvordan vi ser ut. Si til deg selv at du er bra nok.hilsen Stéphane

Voldtatt

, innsendt av anonym
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 09:31
Hei StephaneJeg ble voldtatt for tre år siden da jeg var åp vei hjem fra byen. Jeg sliter fortsatt med ettervirkningene av det og tør sjelden å gå ut alene når det er mørkt. Føler meg veldig skyldig og tenker at jeg burde tatt bedre forholdsregler den kvelden. Jeg tør ikke snakke med en psykolog, fordi jeg er redd for at hun eller han skal synes at jeg burde ha kommet over det nå. Har du noen råd?
Kjære degDette må være vanskelig for deg og du trenger noen å snakke med. De jeg har truffet som har opplevd å bli voldtatt på sånne måter sliter ofte med angst og skyldfølelse i lang tid etterpå. En psykolog vil ikke tenke at dette burde du kommet over siden det er tre år siden. Du må få snakket om det som skjedde, og få hjelp til ettervirkningene og ikke minst skyldfølelse som du ikke skal ha for dette er ikke din skyld. Kanskje har du en bestevenninne du kan betro deg til og?Lykke tilhilsen Stéphane

Trassig femåring

, innsendt av Kim
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 09:47
Hei!Vi har en fem år gammel datter som er veldig vanskelig å leve med om dagen. Det er trass døgnet rundt, og det meste fører til hyl og skrik. Hun slår seg vrang absolutt hele tiden, og både moren og jeg er helt fortvilte. Vi blir slitne og merker at dette også går utover våre to andre barn på 3 og 9. Hard u noen råd?
HeiDet er desverre begenset hvor omfattende jeg kan svare deg her. Trass hos 5-åringer er jo en naturlig del av utviklingen, men hvis dere oppfatter dette som alvorlig og vedvarende kan dere oppsøke helsestasjon eller Familierådgivningskontor for råd. Men sånn helt kort: Det er viktig hvordan dere gir beskjeder til henne. Gå helt bort til henne hver gang, gi korte beskjeder i en hyggelig tone. Ikke gi beskjeder når dere er sinte. Vær hos henne når hun gjør det du ønsker, som for eksempel kler av seg for å legge seg - ikke gå vekk og kom tilbake og kjeft for det hun ikke har gjort. Ros skikkelig for alle beskjeder hun gjennomfører også det dere tenker er en selvfølgelighet at hun gjør. Se aktivt etter positive ting hun gjør gjennom dagen. Det blir så lett så mye kjeft. Ros for de små tingene. Husk at det du roser får du mer av. Tenk dere godt om før dere sier nei sånn at det ikke først blir nei så får hun mast seg til et ja. Når dere er mer konsekvente blir det mindre mas og mer forutsigbart for henne. Kjefting hjelper ikke, det lærer barn ikke noe av. Bruk enkle belønningsystemer slik at hun får belønninger for å gjennomføre daglige rutiner uten bråk, som å kle på seg, sitte ved bordet etc. Siden hun er så liten må belønningene komme ofte og rett etter ønsket atferd. Belønninger trenger ikke å være ting, men f. eks. å gjøre ting sammen. LAge mat sammen eller lese i en bok er eksempel på det.Det finnes flere bra bøker som gir gode råd. En av de er en bok som heter De utrolige årene av Webster Stratton. Den tar og utgangspunkt i spesifikke situasjoner som å stå opp, leggetid etc og gir konkrete råd.Lykke tilhilsen Stéphane

veien til orgasme

, innsendt av orgasme
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 10:03
Jeg kan bare få orgasme ved å ha beina rette og spenne de nedover. Dette har ført til at jeg har problemer med å komme sammen med en gutt.Lurer dessuten på om det er hvor vanelig det er å ta på seg selvmens man har samleie, jeg må det for å klare å komme.Synes ofte det er bedre enn hvis han skal prøve å gjøre det samtidig. Har prøvd å komme på andre måter flere ganger med det går ikke.Det med å måtte ligge i en stilling for å komme gjør er noe jeg synes det er veldig pinlig å fortelle om, selv om jeg har et veldig åpent forhold til sex, og er trygg på kroppen min. Vet du om det er mange som har det sånn??
Du høres helt normal ut! Det er helt vanlig å ikke få orgasme under samleie, fordi klitoris ikke blir nok stimulert. Når du har beina rett og spenner musklene får klitoris nok stimulering til at du får orgasme.Det er viktig at du tar på deg selv under samleie og for svært mange kvinner er det helt nødvendig for å klare å komme. Når du synes det er bedre å gjøre det selv enn når han gjør det, så er det fordi du vet akkurat hvor du skal ta og på hvilken måte. Det er det bra at du har funnet ut av.Hilsen Stéphane

Tenner på tykke

, innsendt av Solveig Flisa
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 10:38
HeiTakk for fin spalte på nettet. Jeg går rett på sak. Mannen min elsker analsex og vil at vi skal gjøre dette hele tiden. Personlig utstår jeg det ikke, men forsøker jo tidvis å bli med på dette for å tilfredstille han. For meg er det vondt, vondt, vondt. For han er det bare godt. Glidekremer og alle slags andre kremer har vi brukt. det hjelper litt, men ikke nok. Finnes det noen bedøvelseskrem eller operasjon man kan gjøre? Hilsen Solveig Flisa
Kjære Solveig FlisaDet er sjelden bra å gjøre seksuelle ting med partneren sin som gjør vondt. Det kan bli sånn at man gruer seg til sex fordi det blir så lite lystbetont. Du skal ikke bruke bedøvelseskrem i forhold til dette. Når det gjør vondt et sted er det fordi kroppen din sier fra at noe ikke er bra. Det er ingen operasjon for dette.Når analsex gjør vondt er det oftest fordi man ikke slapper nok av i muskulaturen i rumpa. Når du har opplevd at det har gjort vondt endel ganger er det enda vanskeligere å slappe av. Hvis dere skal forsøke dette mer må dere på en måte starte på nytt. Forsøk først med en finger helt til du slapper helt av og kjenner at det er godt, så to fingre. Vær forsiktig hele tiden. Så kan dere prøve med penis. Stopp om det blir vondt, sex skal ikke gjøre vondt. Du skal ikke gjøre noe som er dårlig for deg for å tilfredsstille ham. Det er ikke sånn at alle skal ha analsex. Det er mye annen sex som er godt og.Hilsen Stéphane

lørdag

, innsendt av NN
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 11:08
Hei!Jeg skal på date på lørdag med en mann som jeg møtte ute på byen forrige helg. Han ble med meg hjem og vi rotet (nesten sex). Nå er jeg litt nervøs; må jeg ligge med ham på lørdag? Forventer han det siden vi rotet? Nervøs hilsen
Hei!Du skal selvfølgelig ikke ligge med ham om du ikke er helt sikker på at det er det du vil. Hva han forventer eller ikke er hans problem. Hvis du ikke vil så fortell han at du trenger å bli mer kjent med han først og hvis du ikke klarer å si det, la vær å ta ham med hjem denne gangen. Du mister neppe sjansen til å treffe han igjen om du holder litt tilbake - menn synes heller det er mer attraktivt enn mindre.hilsen Stéphane

Liker ikke kroppen min

, innsendt av Anne K.
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.03.2006 / kWednesday. 11:15
Jeg sliter med at jeg ikke vil at kjæresten min skal se på meg forsdi jeg er så misfornøyd med kroppen min etter at jeg har lagt på meg noen kilo. Klarer ikke helt å slappe av og liker ikke å være naken sammen med ham bortsett fra under dyna. Han sier at jeg er like vakker som før, men jeg føler det ikke slik selv og det hemmer sexlysten min.
Hei Anne KDu må tro på mannen din når han sier du er vakker! Ofte ser vi kvinner på oss selv med så mye mer kritisk blikk enn det andre gjør og vi overfokuserer på det vi synes er stygt. Prøv å fokuser på de stedene på kroppen din du synes er fin. Helst ville jeg si til deg at du bør like kroppen din som den er, men jeg vet at det ikke fungerer slik i virkeligheten. Tenk på hva som generelt gir deg bedre selvtilitt og se om du kan bruke noe av det i denne situasjonen. Fokuser på hva dere gjør, hvordan det føles og ikke hvordan du ser ut. Hva med å prøve noen sexy klær når dere har sex - klæer som skjuler det du er mest misfornøyd med? Kanskje kan det hjelpe deg til å føle deg mer sexy.Hilsen Stéphane


Hvordan få bedre sex?
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer