Helse & Livsstil

Hvordan får vi lysten tilbake?

Selvfølgelig forundret det meg at penisen hans var skrumpet inn til nesten det halve.

Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål: For fem år siden flyttet jeg fra mannen min. Omstendighetene rundt var ikke spesielle, men ting hadde bygd seg opp over lengre tid. Vårt seksualliv hadde opp gjennom årene vært ok. Noen ganger var han mer kåt enn jeg satte pris på, men dette var ikke skyld i skilsmissen. Etter skilsmissen holdt vi kontakten, og etter en tid innså vi vel begge at tingene kunne vært gjort annerledes. Vi brydde oss fremdeles om hverandre, og for to år siden flyttet jeg inn hos ham. I begynnelsen reagerte jeg ikke så mye på den seksuelle delen. Vi var ikke lenger overtente noen av oss, andre ting føltes så mye viktigere i denne første fasen. Selvfølgelig forundret det meg at penisen hans var skrumpet inn til nesten det halve. Det virket rart. Han hadde før jeg flyttet inn vært til grundig og fullstendig undersøkelse, og ikke noe galt var påvist hos ham.
Ubevisst trakk jeg meg nok en god del tilbake, noe var blitt fremmed og gjorde at min lyst sjelden gjorde seg gjeldende. Det virket ikke som det spilte noen rolle for ham. Vi trodde kanskje begge at livet var levelig uten noen nevneverdig sexlyst. Jeg har slitt med angst og depresjon tidligere. I fjor sommer fikk jeg bukt med dette og våknet mer til liv. Jeg ønsket meg mer nærhet fra ham, men fikk ikke rare responsen. Litt etter litt klarte han å snakke om problemene sine, det var ikke lett. Helt fra han hadde gjennomgått en medisinsk undersøkelse på grunn av engstelse for kreft, hadde han merket at lysten sakte, men sikkert avtok. Nå føltes det nesten som en skam for ham å tilby meg sitt reduserte kjønnsorgan. Jeg fikk sendt ham til lege. Han hadde helt normal verdi av testosteron i blodet. Legen mente derfor at testosterontilførsel ikke ville hjelpe noe på hans manglende sexlyst. Vi tok også kontakt med familieterapeut for å få hjelp til ting utenom det seksuelle. Terapeuten anbefalte oss at vi ble flinkere når det gjaldt nærhet, å røre ved hverandre og kjæle med hverandre. Selv brukte jeg tidligere Kliogest mot overgangsplager, men sluttet på grunn av alle negative rapporter om østrogenbehandling. Preparatet virket flott for meg. I stedet begynte jeg med naturmedisin, som skulle smøres på huden to ganger daglig, og som måtte brukes i lang tid før jeg kunne forvente virkning. I tillegg ble behandlingen mye dyrere enn østrogenbehandlingen. I lengre tid har jeg nå levd i et lite helvete av svette, dårlig humør og elendig nattesøvn. Kort sagt, jeg er helt på bånn, noen dager er direkte fæle. Midt oppe i alle disse problemene kommer nå min eksmann med ønske om mer nærhet. Jeg føler meg aldeles avskyelig, nærhet er det siste jeg ønsker meg nå. Så her befinner to mennesker seg med et hittil uløst problem, men med et felles ønske, at vi kan nyte dagene sammen. Tror du at min eks kan føle den naturlige lysten igjen? Jeg kjøpte et naturmiddel til ham uten resultat. Jeg behøver ikke nevne Viagra og liknende, her er lysten det viktigste og ikke stivheten og tiden den varer. Jeg håper du kan hjelpe oss ut av dette marerittet.
Håper på bedre dager

Svar: I første omgang tror jeg det er viktig å hjelpe deg med hetetokter, dårlig søvn og følelsen av å være avskyelig. Hvis fastlegen din ikke vil gi deg østrogen igjen, bør du be om henvisning til gynekolog for å diskutere fordeler og ulemper. Det er en økt risiko for brystkreft og blodpropp med østrogenbehandling, men det er ikke tvil om at du kan få hjelp mot alle plagene dine, det vet du av erfaring. Du kan veie fordelene mot farene, og etter min mening er det opp til deg å bestemme om du vil fortsette med behandlingen eller ei. Vi kjenner virkningene og bivirkningene av legemidler mot overgangsalderplager. Om naturmedisinen har vi liten forskningsbasert kunnskap.
Jeg er enig med familieterapeuten at en god idé for dere er å begynne med å berøre hverandre og kjæle med hverandre, vel å merke når du føler deg i form igjen. Det blir viktig at du aldri kommenterer forandringen på din manns kjønnsorgan på en nedsettende måte. Det kan vel hende at han er forandret fordi han ikke har hatt sex på en stund. Jeg tror han kan få lysten tilbake hvis dere gjennom berøring og kjærlig kroppskontakt over tid kan finne tilbake til den nærheten dere hadde før dere ble skilt. Det kan hende det tar tid før tillit og trygghet, når det gjelder det seksuelle, er bygd opp igjen. Så vær kjærlig og tålmodig, og for all del, ikke press ham på noen måte. Press nedsetter alltid lysten. Det er kjempefint at han også ønsker mer nærhet nå, det synes jeg er et godt tegn på at problemene deres kan løses. Vær gjerne litt lekne når dere nå skal gjenoppta nærkontakten. Felles bad eller dusj akkompagnert av et glass vin kan være en god måte å innlede en kjærlig seanse på. Du sier at legen hans ikke vil forsøke testosteronbehandling,
i og med at han skiller ut en normal mengde testosteron. Jeg har behandlet en mann med
normal testosteronverdi og nedsatt sex- og livslyst med testosteroninjeksjoner med god effekt. Det kan ikke skade mannen din å forsøke en slik behandling. Hjelper den ikke, er det ingen mening å fortsette. Hjelper den, er det flott. Han kan snakke med fastlegen sin om dette.

Åsa Rytter Evensen
samlivsrådgiver
asa@kk.no

Åsa Rytter Evensen
Åsa Rytter Evensen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer