Sko

Ikke bruk for mye lærfett når du pusser skoene

Det kan nemlig tette igjen skinnet, som gjør at du lettere blir kald på beina.

KAN GJØRE FØTTENE KALDE: En av fordelene med skinn er at det er et pustende materiale, men hvis du bruker for mye lærfett eller lærbalsam kan du ødelegge denne effekten og bli kald på føttene. Foto: Tone Ruud Engen
KAN GJØRE FØTTENE KALDE: En av fordelene med skinn er at det er et pustende materiale, men hvis du bruker for mye lærfett eller lærbalsam kan du ødelegge denne effekten og bli kald på føttene. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er slettes ikke bare julestria vinteren fører med seg. Årstiden bringer i tillegg med seg statisk hår, vintergusten og kjedelig hud og ikke minst mange, mange timer med frysing. Spesielt pleier det å gå hardt utover føttene dine. Og har du ennå ikke funnet de perfekte vinterskoene, har du helt sikkert fått kjenne på det. Men de perfekte vinterskoene er ikke det som er viktig for at du skal holde varmen på føttene. Det er også veldig viktig hvordan du impregnerer. LES OGSÅ: Skotabben du bør unngå nå

Ikke bruk for mye lærfett

– Det er viktig at du ikke bruker for mye lærfett, forteller Silje Nilsen Pedersen, som er skomaker ved Garderobeservice på Majorstuen i Oslo - som driver med reperasjon av sko og vesker, i tillegg til rens og vask. Selv om lærfett har mange gode kvaliteter for skoene dine - som blant annet at det pleier materialet og sørger for at skoene blir bedre beskyttet mot være og vind, kan det bli for mye av det gode. – Hvis det er ekte skinn er en av fordelene at materialet puster, og hvis du bruker for mye lærfett vil det ikke gjøre det. Dermed blir du raskere kald på beina, forteller hun. I tillegg er det viktig at du ikke glemmer de viktigste områdene på skoen. – Det aller viktigste er å smøre kantene rundt på skoene dine, sier Nilsen Pedersen. LES OGSÅ: Slik varer skinnjakken lengst mulig(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik tar du best vare på skoene dine

Men før du skal impregnere og pleie skoene dine, er det naturligvis viktig at du har tatt godt vare på dem. Som KK.no har skrevet om tidligere vil du komme veldig langt med disse enkle, men svært fordelaktige tipsene.
 • Er skoene dine skitne bør du rengjøre dem før du pleier dem. Du kan bruke en svamp, klut eller en børste med myk bust. Påfør så et produkt som er ment for å pleie nettopp det materialet din sko er laget av. Du finner ulike produkter for vanlig skinn, semsket skinn og skinnimitasjon.
 • Har fottøyet en skinnkant mellom sålen og overlæret? Her er det ekstra viktig at du impregnerer og pleier skoene dine, siden det er på slike steder fottøy har en tendens til å ta inn vann.
 • Ok, så er det litt ekkelt å tenke på, men føttene dine avgir endel svette og fuktighet. Derfør bør du ikke bruke det samme paret sko hver dag. La skoene hvile en dag eller to, det har materialet alltid godt av.
 • La skoene lufttørke. Ikke la deg friste til å bruke hårtørrer eller tørke skoene på ovnen. Tørr og varm luft kan nemlig bidra til at skinnet tørker inn, sprekker og blir blast i fargen.
 • Når du ikke kommer til å bruke skoene på en stund, er det en god idé å plassere en skoblokk nedi, før du legger skoene i en skopose. På den måten sørger du for at skoene holder seg fine og beholder formen til neste gang du vil ha dem på deg.
 • LES OGSÅ: Er de nye skoene vonde og trange

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer