POTENSIELT BAKTERIEPARADIS: Store kjøpesentere florerer naturlig nok av bakterier som øker smittefaren. Ta noen enkle forholdsregler så unngår du å bli syk til jul. Foto: Per Ervland
POTENSIELT BAKTERIEPARADIS: Store kjøpesentere florerer naturlig nok av bakterier som øker smittefaren. Ta noen enkle forholdsregler så unngår du å bli syk til jul. Foto: Per Ervland Vis mer

Bakterier

Ikke gå i denne shoppingfella

Vil du holde deg frisk til jul? Følg disse reglene når du handler.

Publisert
Du har ikke lyst til å sitte med forkjølelse, magetrøbbel eller influensa på julaften. Men ettersom handlelisten din blir kortere, blir hendene dine mer og mer eksponert for bakterier. Kjøpesentre og butikker har bakteriefeller som kortautomater, kundetoaletter og heisknapper.

- Overalt der folk er samlet, blir det store ansamlinger av virus og bakterier. Fulle kjøpesentre er et perfekt eksempel, sier Philip Tierno, leder for klinisk mikrobiologi og immunologi ved New York University Lanone Medical Center.

Men hvor er de verste bakterieopphopningene, for deg som er på handletur? CNN har kartlagt verstingene. Se hva ekspertene svarer, og vurdér om du bør ta til deg tipsene de kommer med: Vasken på kundetoalettet


Det skitneste stedet på et bad er ikke dørklinken, men vasken, ifølge ekspertene.- Bakterier, E-coli inkludert, trives på kranene fordi vi tar på dem rett etter at vi har vært på do, sier Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved Universitetet i Arizona. 


Fordi det er et fuktig miljø, overlever bakterier lenger der. Det samme gjelder såpedispensere. Gerbas team testet innholdet i refilldispensere, og fant ut at én av fire inneholdt et for høyt innhold av bakterier.

Beskytt deg selv: Vask hendene grundig etter dobesøket, gni hendene godt inn med såpe i minst 20 sekunder før du skyller godt. Bruk papir til å skru av vannet, og til å åpne døra. Finnes det ingen såpe eller papir, bør du bruke desinfeksjonsmiddel, omtrent samme mengde som en spiseskje.

LES OGSÅ: Ikke sett veska her

Kafébordet


Selv om du ved selvsyn ser at bordene vaskes, så skal du ikke være så sikker på at det er rent.
- Dersom kluten ikke er ny, kan bakterier overføres fra denne til bordet, sier Elaine Larson, professor i epidemiologi ved Columbia University.Beskytt deg selv: Kjøp bakteriedrepende våtservietter til å ha i veska. Dra over bordet før du spiser. Rulletrappa


- I våre tester fant vi E-coli, rester av urin, avføring, slim og blod på rekkverket i rulletrapper, sier Gerba. Folk hoster og nyser i hendene, og overfører virus der de holder hendene etterpå.Beskytt deg selv: Prøv å unngå å støtte deg til rekkverk. Hvis du må, bør du bruke antibac etterpå.

Kortautomaten


Kinesiske forskere testet 38 minibanker, og fant ut at hver tast var tilholdssted for 1200 bakterier, inkludert e-coli, forkjølelses- og influensavirus.
- Den verste knappen er «enter»-knappen, fordi alle må ta på den, sier Gerba.

Beskytt deg selv: Trykke på knappene, det må du. Gerba anbefaler at du bruker knokene istedet for fingertuppene, fordi sistnevnte oftere finner veien til nesen og munnen din enn det knokene gjør. Vask deg uansett på hendene etterpå.

Lekebutikken


- Barnas favorittbutikk kan inneholde flere bakterier enn lekeplasser og karuseller, sier Philip Tierno. 

Hvorfor? Fordi unger er rare, og må slikke og gnukke og kose på leker de liker. Og mengden bakterier de overfører til lekene er ikke liten. Kjøper ikke pappa leken til poden, blir den satt tilbake i hylla. Beskytt deg selv: Kjøper du en leke som ikke er pakket inn i plast eller esker, bør du dra over den med såpe og vann, sprit eller eddik, som har egenskaper som dreper mikrober. Så kan barnet få leke. LES OGSÅ: Håndvask er viktigere enn du tror

Prøverom


Verken stolen eller knaggene er det du skal være redd for. Det er klærne du prøver som kan være smittebæreren.

- Etter at klær er prøvd på, kan hudceller og svette feste seg på innsiden av klærne, sier Tierno. Og begge deler kan være «mat» for bakterier. Beskytt deg selv: Ha på undertøy som dekker alt (nei, ikke g-streng) når du prøver bukser og badetøy. Har du åpne sår på kroppen, bør du plastre dem. Dit vil du ikke ha farlige bakterier. Husk å vaske klærne før du bruker dem.

Teknologibutikker


Når du leker deg med å teste ut smarttelefonen du ønsker deg, kan det hende du får med deg bakterier fra de hundre som har lekt med den før deg. Telefoner er faktisk verre enn toaletter.

- De fleste butikker vasker over utstyret med jevne mellomrom, men slett ikke mellom hver gang noen har tatt på den, sier Tierno. En studie viser at virus lett smitter via glassflater som iPhone-skjermen, og fingertupper. I Apple-butikker i New York fant de da de testet fire iPader ut at en av dem hadde stafylokker, en hadde bakterier som gir utslett, for ikke å snakke om forkjølelses- og influensavirus.Beskytt deg selv: Sveip over touchskjermen med en antibakteriell våtserviett, og vask hendene dine etterpå også. Sminketestere


Er du på vei mot sminkeavdelingen? Plukker du med deg en ny leppestift, kan det hende du i samme slengen plukker med deg smitte fra alle testerne.

I 2005 fant en studie ut at mellom 67 of 100 prosent av testere hadde bakterier på seg, inkludert stafylokokker, streptokokker og E-coli.

- Studien viser at noen ikke vasker hendene etter å ha vært syke eller etter toalettbesøk - og deretter kommer i kontakt med prøver andre skal ta på etterpå, sier Tierno. Beskytt deg selv: - Ikke bruk makeup-testere på lepper, øyne eller ansikt, sier Tierno. Slik holder du sminken din bakteriefri.

Finnes det engangstestere, så bruk dem. Har du fremdeles igjen våtservietter? Dra den over kosten eller leppestiften, og prøv den på håndbaken, heller.

Hvordan du best gjør det? Kjøp først, prøv etterpå. Tenk over hvor du putter hendene dine når du er ute, og ha antibac i veska. Eller gjør juleshoppingen på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer