Er du glad i sild, bør du imidlertid ikke spare denne fisken til jula.
I likhet med andre fete fiskeslag (som for eksempel laks) er nemlig sild proppfull av sunne, og viktige næringsstoffer. I tillegg er det en av de rimeligere fiskeslagene, så en middag, eller blings med sild kommer godt med dersom du er eier av en slunken studentlommebok.
Viktig med omega-3
Årsaken til at sild er blant fiskesortene som anbefales å spise regelmessig, er som nevnt at fisken er proppfull av sunne fettstoffer – og da særlig omega-3.Omega-stoffene er helt nødvendige for kroppen fordi de fungerer som byggesteiner og er del av membranen som omgir hver eneste celle i kroppen. For eksempel består 60 prosent av hjernens tørrvekt av fett og hele 50 prosent av denne skal være omega 3.
Riktig og nok inntak gjennom kosten er også nødvendig, da omega 3, til forskjell fra en del andre fettstoffer, ikke kan produseres av kroppen.
Omega 3 er også viktig fordi det er med på å redusere risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, samt slag, ved at det senker LDL (skadelig kolesterol) i kroppen, samtidig som det senker antall triglyserider (også kalt triasylglyseroler – blodfett) som sirkulerer gjennom kroppen.
Fettsyrene hjelper også til med å holde pulsårene elastiske og forhindrer at fettholdig plakk bygger seg opp i pulsåreveggene. I tillegg tynner de ut blodet, noe som er med på å forhindre utviklingen av blodpropp.
Som om ikke det var nok reduserer omega 3 også betennelser, og kan hjelpe til med å kontrollere leddgikt og eksem.
LES OGSÅ: Det beste du kan ha på brødskiva

Vitamin D, jod og protein
I tillegg til omega-3 er sild rikt på vitamin D, eller «solskinnsvitaminet», som det også kalles. D vitamin er blant annet nødvendig for regulering av kalk i skjelettet, og er spesielt viktig for unge som vokser og eldre kvinner.Sild er også en svært god kilde til jod, som har betydning for skjoldbruskkjertelens regulering av fordøyelsen, vitamin B-12, selen, samt fiskeolje, som danner stoffene prostaglandiner, som motvirker dannelsen av blodpropper.
Som om ikke det var nok så er sild også rikt på protein (store molekyler som er bygd opp av aminosyrer), som er viktig for oppbygning av nye celler både under vekst (gjelder for muskeloppbygging) og til vedlikehold av kroppen.
Så mye bør du spise
Norske helsemyndigheter anbefaler at vi får i oss fisk to til tre ganger i uken. Minst 200 gram av dette bør være fet fisk (laks, ørret, makrell, sild).- Vi anbefaler at folk spiser fisk til middag to til tre ganger i uken. Minst 200 gram av fisken bør være fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild. Bruk gjerne fisk som pålegg, fordi fiskepålegg som makrell i tomat og sardiner er fet fisk, har divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet uttalt til Matportalen.no (ekstern lenke).
De som spiser den anbefalte mengden fet fisk, eller tar tran regelmessig, får i seg nok av de viktige omega-3 fettsyrene.
Personer som ikke spiser fet fisk, eller som spiser lite fet fisk, anbefales imidlertid å ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd.
Samlet inntak av ren fisk (også mager fisk) bør tilsvare 300-450 gram uken. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.