Leder

Ingen illusjoner

«Uten mimikk er du en mumie.»

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Godt voksne og stadig like vakre Sharon Stone er sommerens symbol på at kvinner kan passere 40 med stil, helt uten plastisk kirurgi. Det er denne historien hun forteller i annonsene for Rolls Royce-versjonen av anti-rynkekremer. Men Sharon Stone rekker bare så vidt å innta scenen før det varsles et nytt tilbakeslag. Denne gangen handler det om tv-teknologi, HDTV, den nye super-tv-en som gjør at alt kommer til å synes på skjermen.Fjernsynsillusjonen slår bokstavelig talt sprekker med høydefinisjons-tv, som kort fortalt er tv med en bildeoppløsning som er opptil seks ganger bedre enn i vanlige apparater. Når bildene blir så skarpe, er det umulig å skjule skjønnhetsfeil. Rynker blir som dype furer eller sprekker i huden, pigmentflekker ser ut som mørke kart over ansiktet ... Hvis vanlig tv er som å se seg i speilet, er HDTV som å se seg i et forstørrelsesglass. Skrekk og gru. Det er selvsagt lett å harselere over programlederes og filmstjerners forfengelighet, men det ligger et alvor bak også: HDTV kan bli et like stort sprang for dagens tv-folk som overgangen fra stumfilm til lyd. Og det var mange skuespillere som falt fra da de måtte snakke. – HDTV kommer til å forandre vårt syn på hvem som er vakre og hvem som ikke er det. Det blir som å se en person i virkeligheten. Og alle er jo ikke så pene, sier Philip Swan, amerikansk tv-analytiker til Wall Street Journal. Diskusjonen går nå høylytt i britiske fjernsynskanaler. Ifølge The Times kommer det krav fra programledere om å få dekket utgifter til botox og ansiktsbehandlinger, slik at de kan stå imot terroren som møter dem i den nye tv-revolusjonen. De er ikke nødvendigvis mer hysteriske enn du og jeg, men de lever av å vise seg fram for publikum hver kveld. Spørsmålet er om norsk fjernsyn lar seg styre like mye av det ekstreme kravet til ungdommelighet og et perfekt ytre. Så langt har vi en mye sunnere og mer sober holdning her hjemme. Den mest populære programlederen i nyhetsfjernsyn er stadig Dagsrevyens Einar Lunde. Han er 63 år, og har ikke noe behov for å skjule det. Når han har kunnet servere oss nyheter hver kveld i 36 år, er det fordi han har innsikt, erfaringog troverdighet. Han har en kontrakt med publikum. – Seerne er vant til at de kan stole på det jeg sier. Det er viktig, sier Einar Lunde. Bilder har alltid løyet, også i gamle dagers svart-hvit-versjoner. Vi pyntet på sannheten lenge før fjernsyn og photoshop. Illusjonen om det perfekte har forarget og frydet oss til alle tider. Når jeg synes fenomenet skarp-tv er interessant, er det mest fordi det setter på spissen et syn på skjønnhet som snart tipper over i det patetiske. Vi vil leve lenger og vil lenger, men aldri bli eldre enn 25. Det går an å se på linjer som vakre også. Vi kan for eksempel se at linjer i huden viser at vi har levd et liv. Vi får rynker av å le, gråte, tenke, bekymre oss, elske. Det rare er at vi fortsetter med alt dette. Kanskje fordi det motsatte også vil synes i speilet: Uten mimikk er du en mumie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer