Leder

Ingen sultekur

«Gi barna gym hver dag.»

Publisert
Sist oppdatert
Noen sier at fete folk er dumme eller late. Det er dem som sier dette som i beste fall selv er «dumme». Fedme er farlig, men det er fordommer også. I KKs nye serie møter vi denne uken Jørgen, best kjent som skuespiller i filmen «Pitbullterje», og etterhvert en frontfigur for overvektige barn. De «feite ungene» trenger Jørgen, som også ble mobbet da han var liten. Han tror mye sitter i genene, og det er sant, men fedmen handler også om livsstil.

Alarmen går over hele den vestlige verden. Fedmen blir et av de største helseproblemene i årene som kommer. Antall overvektige barn i EU-området øker med 400 000 i året, og tro ikke at Norge er et annerledesland. Barna rammes hardest, ikke bare fordi fedmen ødelegger oppveksten, den forkorter også livet. Fedmen fører til diabetes, kreft og hjertesykdommer - i tillegg til all mobbingen og manglende selvtillit som barna heller ikke vokser av seg.

Universitetet i Oslo og Norges Idrettshøgskole setter nå i gang et spennende prosjekt som skal bidra i kampen mot kiloene. 2100 12-åringer og deres foreldre skal spørres ut om vekt, høyde, midjemål, kosthold og trening i en forskning som skal gjøre det mulig på komme med gode tiltak. «Vi må begynne i skolen», sier prosjekt-koordinator Nanna Lien. På skolen kan barna lære gode matvaner og få holdninger til bevegelse og trening som styrker dem. Overvåkingen av virkeligheten er viktig for å komme med en medisin som virker.

Fedmen står også på agendaen i Regjeringen. 11 statsråder har gått sammen om 73 tiltak for et sunnere kosthold. Men som en av de fremste ernæringsspesialistene i landet, professor Christian A. Drevon, påpeker: Å hindre videre vektøkning i befolkningen er en svært krevende kamp mot mange tunge trender.

Fortsatt er det lettere å finne en brusautomat enn en vannfontene. Barn lærer seg språket «nå koser vi oss» fra de er bittesmå, med boller og brus, kaker og godteri i ett sett. På en av barnehagens dugnadsfester tok jeg med meg vannmelon i stedet for hjemmebakt kake. Melonen ble spist opp før muffinsen. De forteller litt om at de minste barna like lett kan lære seg å elske en melon. Det er opp til oss voksne.

Men fedmeepidemien er ikke bare en privatsak, dette er altså politikk på høyt nivå. Fedmen er i ferd med å gi oss et nytt klasseskille. Si meg hva du spiser og hvor du bor, og jeg skal si deg hvor lenge du lever. Så brutal er konklusjonen når det gjelder folkehelsen her i landet. I deler av Oslo øst er levealderen for menn 69 år, på nivå med Albania, det fattigste landet i Europa. Fedme og livstilssykdommer har også med sosiale levekår å gjøre.

Sunnheten svir: Mens helseeliten i Norge blir stadig sunnere og lever lenger, lider den nye underklassen. Derfor er det så viktig at Regjeringen gjennomfører tiltakene i sine planer og ikke skvetter unna så fort det blir motstand mot for eksempel dyrere brus og færre Cola-automater.

Jeg har noen konkrete forslag som kan bety enormt mye for alle barn: Gi elevene frukt og grønt hver dag, rust opp skolekjøkkenet – og enda viktigere: Sørg for gym hver dag. Datteren min fortalte at de lagde kyllingsalat og smoothie på skolen i dag, og i morgen er det idrettsdag. Mer av dette!

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


PERFEKT PAKKET: Skal du reise i sommer og lurer på hva du bør ha med? I denne ukens KK får dude gode tipsene til smart pakking enten du skal til sjøs, storbyen eller på landet. Og om du ikke vet det fra før: Det er slutt på at du kan ta med sminkekofferten som håndbagasje om bord på fly. Men gode bøker går fortsatt bra. God ferie!

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer