Leder

Jakten på kjærligheten

«Vi kvinner er sultne på at mannen skal forstå oss, men kommer lenger om vi prøver hardere å forstå mannen.»

Publisert
Sist oppdatert
Få utfordringer i livet er større enn samlivsbrudd. For par som har bodd sammen lenge betyr det å rive opp livet med røttene, det er sår sorg, og iallfall mister man fotfestet for en stund. Samlivsbrudd er livskrise, selv når begge er enige om at forholdet er forbi, særlig når barn er med i bildet. Det sies at folk skiller seg for lett, men slike påstander kommer oftest fra dem som ikke vet. Å bryte ut av et forhold kan være veldig modig, nettopp fordi mange snart står der alene og mister tryggheten. Å leve sammen som par kan være minst like krevende, særlig når man sklir fra hverandre og ikke bindes sammen av annet enn barna og beslutningen om å «holde ut». Ingen andre enn de som lever i spenningsfeltet bestemmer hva som er «riktig». Vi må ta våre livsvalg selv. Men når samlivskurs og samlivsspalter får så enorm respons, er det vel nettopp fordi dette betyr så mye for oss. Vi søker og ønsker å få samlivet til. Vi surfer på internett-sider om sex og kjærlighet, vi tar samlivstester og prøver å finne oppskriften på et vellykket forhold, veien til lykken. Selvsagt gjør vi det, menn og kvinner. Noen ganger fordi det er underholdende eller sexy. Men også fordi jakten på kjærligheten, på det å elske og bli elsket, er vår sterkeste drivkraft.Samlivsekspertene sitter ikke med svarene de heller. Men som i alle andre relasjoner er det lett å gå i fella - når forelskelsen ikke lenger er så brennhet at alt forstås og tilgis, når samliv er mer besvær enn begjær. Derfor prøver vi å forstå litt mer.I KK denne uken kommer kloke råd om hvordan vi kan skli unna feriekrisen, ved å gi forholdet mer tid, lytte mer, ved å gi plass til kjærligheten og ikke bare familieorganisasjonen. Vi kvinner er veldig sultne på at mannen skal forstå oss. Antagelig kommer vi lenger i forholdet om vi prøver hardere å forstå mannen. Ellers som den danske parterapeuten Martin Østergaard skriver i «Veien til mannens hjerte»: Når kvinnen mister respekten for mannen, går det utfor. Mannen er vanvittig sterk og ekstremt sårbar. Østergaards provokasjon er slik: Hvis du ikke får nok kjærlighet av mannen, er det din egen skyld. Du kan med en lillefinger få ham til å flytte seg... Bente E. Engeslandsjefredaktør bente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer