Spørsmål: Jeg mister lett troen på egne prosjekter, og
sliter med å gjennomføre ting.
Jeg kan være veldig entusiastisk i begynnelsen, men får jeg ikke støtte fra de nærmeste, forsvinner gløden med en gang.
Hvordan får jeg mer tro på egne valg? Hvordan holder jeg på ideene og får dem gjennomført? Jeg trenger selvtillit.
Ella
Svar: Flott at du har entusiasme! Det betyr at dårlig selvtillit ikke har tatt helt innersvingen på deg. Den får ikke lov til å dempe alt du har av lyst og vilje. Dette kommer til å hjelpe deg videre.
Jeg tror at en liten del av deg ser sider du er stolt av. Hvis ikke, hadde du ikke tillatt deg selv å være så engasjert i begynnelsen av prosjektene dine. Det er denne kimen av stolthet som skal inspirere deg til å gå videre.
Du må jobbe aktivt med innstillingen din for å styrke disse positive tankene. Det er lurt å se tilbake på tidligere, positive erfaringer. Dette må være erfaringer du selv mener er viktige.
Det hjelper dessverre lite bare å si til seg selv i speilet at man er flink. Du må tro på det. Hva har du lyktes med tidligere? Hva sier disse suksessene om deg, dine evner og ferdigheter? Her er det verdt å være oppmerksom på en felle mange går i.
Når vi skal vurdere oss selv, har vi lett for å tenke at suksess handler om flaks og ytre omstendigheter, mens nederlag dreier seg om våre dårlige evner og ferdigheter. I vurdering av andre gjør vi ofte motsatt. Vi gir dem æren for det som går bra, og unnskylder dem for det som går dårlig.
Mange roser aldri seg selv eller føler seg stolte av suksess. Da er det ikke rart at man lett mister gløden og inspirasjonen. Hva tror du på når du setter i gang prosjektene dine? Hvilke talenter og sider ved deg selv stoler du på da? Hvorfor skulle du ikke stole på disse sidene hver gang?
Vi har gjerne en tendens til å feste større lit til de pessimistiske vurderingene våre enn de optimistiske. Vi har altfor lett for å tenke at de positive tankene bare var et blaff av innbilning.
Noen skammer seg til og med litt for å ha trodd på seg selv en ørliten stund. De skynder seg å gå tilbake til det mer irettesettende, strenge synet på seg selv. På en måte kan dette skape litt trygghet: «Hvis jeg ikke innbiller meg noe, blir jeg i alle fall ikke skuffet.»
Det er bare det at vi trenger den positive rusen for å utføre en del ting. Hvis ikke, skapes lett negative, selvoppfyllende profetier. Når man tror man ikke vil klare noe, anstrenger man seg mindre og forventningene om nederlag kan lett bli innfridd.
Noen ganger henger lav selvtillit sammen med det vi kan kalle andretillit. Dette handler om hvor stor eller liten tro vi har på at andre respekterer oss og tar imot oss på en god måte. Liten andretillit kan henge sammen med tidligere erfaringer.
Du kan ha fått mye krass kritikk, sparsomt med oppmuntring og ros, eller lite oppmerksomhet fra andre nære og viktige personer. Slike erfaringer kan føre til at du får en negativ innstilling til deg selv.
Da er utfordringen å prøve å se og vurdere deg selv på en annen måte. Du kan lære deg å kjenne igjen gamle forestillinger, og la disse vike plassen for nye, mer realistiske tanker om hva du er god for.
De gamle tankene kommer gjerne automatisk, så du må være observant. Men det er ikke sikkert at du har slike dårlige erfaringer med andre. Det går fint an å få dårlig selvtillit til tross for god støtte og oppmuntring fra omgivelsene.
Uansett håper jeg du klarer å dyrke dine egne positive sider og gjøre mer av det som engasjerer deg.
Hanne Weie Oddli
Psykolog
hanne@kk.no
