Helse & Livsstil

Jeg stoler ikke på ham

«Han sier at de ikke har vært intime, men jeg stoler ikke helt på det.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en dame på 35 år. For noen uker siden tok jeg samboeren min i å skrive sms til en kollega. I den sto det at han bare tenkte på henne, og at han begynte å bli forelsket. Jeg spurte ham hva det betydde, men da nektet han for at han hadde følelser for henne. Han påsto at han bare lekte med henne.

Vi har kranglet nesten hver dag siden det hendte, for når jeg har blitt deppa og vil snakke om det eller har spurt om noe, så har han blitt sint. Han har sagt til meg at de har sluttet å skrive til hverandre, og han har slettet nummeret hennes fra mobilen. Jeg har ikke klart å tro på dette, for magefølelsen min har sagt meg noe annet.

Før jul var han på julebord og kom hjem veldig full. Jeg orket ikke å snakke med ham da, og dagen etter var han sint fordi jeg hadde vært så avvisende. Han sa veldig mye stygt til meg, og det kom fram at han har fortsatt å skrive til henne, men ikke så ofte som før. Etter at vi hadde kranglet en stund forandret han seg plutselig og ble rolig. Da ble han en angrende synder. Han unnskyldte seg flere ganger fordi han hadde vært så stygg i munnen, og han ba også om unnskyldning for kontakten med henne. Han innrømmet også at de to har snakket mye sammen på telefon. Han sier at de ikke har vært intime, men jeg stoler ikke helt på det, for han er livredd for at jeg skal snakke med henne. Imidlertid har han sagt at han gjerne vil at vi skal gå til en familierådgiver.

Men forleden skjedde det noe igjen. Jeg spurte ham om han fortsatt hadde lagret nummeret hennes på telefonen, og da svarte han nei. Det han ikke visste, var at jeg hadde sjekket telefonen hans da han var i dusjen, og da så jeg at nummeret var lagret under et annet navn. Jeg fortalte ikke dette til ham, men sa at hvis han hadde lagret nummeret hennes under et annet navn, så håpet jeg at han ville slette det snarest. Han ble litt sint og sa at han ikke hadde nummeret hennes lagret, og at jeg snart måtte være ferdig med dette.

Vel, plutselig er det ikke så viktig med familierådgivning. Jeg er redd for at han er blitt så betatt av henne at han ikke greier å gi henne opp, selv om hun er gift og har barn. Jeg har veldig lyst til å høre hva hun sier til denne saken, for jeg stoler ikke på noe av det han sier. Skal jeg snakke med henne? Jeg er ikke ute etter å ta henne, jeg vil bare ha svar på det jeg lurer på. Det jeg ønsker er å stoppe alle løgnene hans.
Hilsen Helle

Svar: Dette er virkelig en ulykkelig og vanskelig situasjon. Jeg er enig med deg, det er helt nødvendig at du får vite nøyaktig hva han har gjort før du tar standpunkt til hva du skal gjøre. Han har ikke opptrådt helt ærlig, men det har heller ikke du. Jeg kan forstå at du var fristet til å rote i hans privatliv etter din opplevelse, men det er ikke ok å sjekke andres telefoner uten tillatelse.

Du burde ha fortalt ham om dette og at du hadde funnet telefonnummeret hennes. Da hadde han ikke i god tro kunnet fortsette å lyve for deg. Muligens vil den mest reale framgangsmåten være at du forteller ham det du vet og hører på den forklaringen han kommer med. Etter en slik seanse kan du ta stilling til om du skal snakke med kollegaen hans eller la det være.

Velger du å snakke med henne, må du passe på at du er rolig, at du ikke kommer med beskyldninger mot henne og at du ikke mister fatningen. Det er viktig at du er saklig og ordentlig og tar vare på din verdighet. Du bør ta i betraktning at han kan ha forberedt henne på samtalen og kanskje bedt henne omgå sannheten. Jeg tror dog at det vil være såpass ubehagelig for henne å lyve at du kommer til å få vite hva som har hendt.

Jeg synes du skal sikre deg at samtalen foregår på et helt privat sted, slik at du ikke risikerer at noe kan bli ødelagt for henne. Det er viktig ikke å skape mer vanskeligheter ut av det som har hendt enn nødvendig.

Hvis det viser seg at han ikke har løyet for deg etter det første oppgjøret, så tyder det på at han virkelig angrer. Hvis du fremdeles vil ha ham, får du en jobb med å sette en strek over det som har hendt. Hvis det viser seg at han har løyet for deg gang på gang, så må du bestemme deg for om du er villig til å satse på ham videre, eller om du har fått nok. Mye vil avhenge av følelsene du har for ham.

Er de kjølnet på grunn av løgnene han har forsøkt å lure deg med, eller er du fremdeles glad i ham? Hvis du finner ut at du ikke greier å stole på ham mer, så er en ting sikkert, livet med ham framover blir langt fra lett. Du kommer til å vokte på ham med mistankens skjerpede blikk hvis du ikke er fornøyd med forklaringene hans, og han på sin side vil mistrives ved å føle seg overvåket.

Hvis han på sin side er virkelig glad i deg og ønsker å fortsette samlivet, så bør han forstå at absolutt ærlighet er den eneste farbare veien framover. Han må finne seg i og forstå at du er mistenksom en god stund, og han må oppføre seg slik at han aldri behøver å lyve for deg. Familierådgivning i denne situasjonen vil absolutt være på sin plass.

Åsa Rytter Evensen
Samlivsrådgiver
asa@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer