Leder

Jenter i natten

«Holder vi oss hjemme blir vi fryktens gisler.»

Publisert
Sist oppdatert
Skal du ut på byen i kveld, så utstyr deg med pepperspray, sørg for et lynkurs i selvforsvar, kle deg for guds skyld ikke i miniskjørt, drikk kun vann og ta taxi hjem, men ikke alene. Du må aldri gå alene, om ikke gaten er flombelyst. Omtrent slik er rådene til unge jenter etter voldtektsbølgen i Oslo.



Men de holder ikke mål. Jenter har grunn til å frykte voldtekt. Men pepperspray duger ikke alene om vi skal bekjempe denne formen for kvinneforakt. De nye nattelivsrådene skaper også følelsen av at menn er villdyr som må temmes, ellers går de løs på deg. I dette er det også antydninger til mannsforakt. Noen nøkterne fakta er på sin plass. For det første er det ikke slik at de fleste voldtekter er overfallsovergrep på gata nattestid. De fleste overgrepene skjer i hjemmene eller nærmiljøene og av en som offeret kjenner.

Professor i sosiologi Willy Pedersen sier det slik: «Voldtekt rammer ikke tilfeldig og blindt, men målrettet og stygt. Enkelte unge jenter har kraftig økt risiko for å bli utsatt for voldtekt. Det skjer ikke i mørke sentrumsgater, men på fuktige fester. Overgriperne er gutter de kjenner.»

Sosiologen har studert voldtekter, og han har kommet fram til at 10% av jentene i tenårene er utsatt for overgrep – og altså av en de kjenner. Han mener noen jenter er mer sårbare enn andre, fordi de ikke følges opp av voksne og fordi de har et høyt alkoholforbruk. Dette er kunnskap vi ikke kan se bort fra.

Når jeg tenker tilbake på festene i ungdomstiden, må jeg vel også innrømme at nettopp da var vi jentene mer utsatt – for tendenser til vold og for situasjoner ute av kontroll. Det sier seg nesten selv, siden vurderingsevnen svekkes når folk drikker. Derfor er det viktig at unge jenter får lære mye om hva som kan skje i fylla, og de må få kunnskap om hvordan potensielle voldtektsforbrytere agerer. Guttene må på sin side også tidlig lære å respektere jentene, slik at de aldri fristes til å gå løs på dem med vold.

Det står respekt av at en av de ledende innvandrerpolitikerne i Norge, Khalid Mahmood, har tatt opp mannsrollen etter voldtektsbølgen i Oslo. Han mener at mye avhenger av guttenes holdninger, og han vil ha et nytt mannsrolleutvalg. Det er bra - og en konstruktiv idé.

Men midt oppe i alle analysene tror jeg også vi må huske på at jenter kan mye. Jenter er ikke dumme, og de fleste vet at de må ta forholdsregler her i livet. Når kommentatorer som Aftenpostens Hilde Haugsgjerd overlater så mye av ansvaret til jentene selv, skaper hun også et inntrykk av at voldtekt er noe du kan unngå bare du oppfører deg pent. Det er farlig. Offeret må aldri få skylden for et overgrep. Dette er viktig, fordi det handler om kvinners rettssikkerhet.

Voldtekter anmeldes sjelden. Mange jenter er redde for å gå til politiet. Voldtektsmenn slipper ofte unna straff, og noen rømmer. En voldtekt kan bli livsbestemmende for offeret, og det må være krystallklart at hun har krav på rettsbeskyttelse. Jeg innrømmer at jeg alltid tar taxi hjem om jeg er alene. Men jeg sier også: Ja, vi vil ha natten tilbake. Vi vil det fordi kvinner må ha bevegelsesfrihet. Holder vi oss hjemme blir vi fryktens gisler. Det er ikke noe særlig stas.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


Linns reality: Jeg har ofte måttet snu meg vekk når Linn Skåber utfolder seg i Hjerte til hjerte - det er så pinlig, så flaut - men også vanvittig morsomt. Nå kommer hun i nytt format, i NRKs Nytt på Nytt. Men først her i KK i ukens portrett, som en ekte realitydame. Reality er også tema for ukens dypdykk.

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer