Nettmøte

Jobb- og økonomieksperten svarte

Jobb- og økonomiekspert Siw Ødegaard stilte til nettmøte mandag 22. mai kl 11-13. Les hva hun svarte.

Publisert
Sist oppdatert
Lurer du på hvordan du skal komme best mulig ut av skilsmisseoppgjøret, hvilke rettigheter du har som samboer, hvem som arver hva, hvordan du skal få maks ut av karrieren eller hvilke trygderettigheter du har som gravid, aleneforeldre eller pensjonist? Siw kan gi deg gode råd på veien.

 • Du finner flere gode råd i Siws faste spalte på kk.no.

 • Økonomisk rådgiver Siw Ødegaard er utdannet økonom fra University of London og BI. Hun har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke.

  Siw er forfatter av boken «Bitch eller martyr? En økonomisk overlevelsesguide for kvinner».

  Gründer og daglig leder for Kvinnesiden.no

  Spørsmål Siw ikke rekker å besvare på nettmøtet kan bli tatt opp i hennes faste spalte på kk.no og i papirutgaven av KK.


  Nettmøtet er avsluttet. Les svarene under.


  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  Rentehopp

  , innsendt av Hjelp
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:26
  Hei, Leste at renta nå kan øke til 12,5 prosent. Jeg bor alene og har 1,5 millioner i lån på bolig og studielån. (1,4 mill på bolig, 100 000 i studielån) Tjener godt over snittet og klarer meg fint, men med en voldsom renteøkning vil det gå hardt utover økonomien. Bør jeg nå binde halve boliglånet, eller mer? Jeg har lånet på 20 år og har hatt det i fire.
  Hei Hjelp,Jeg tror ikke vi vil se renten på over 10 prosent - iallfall ikke på veldig lenge. Det er alltid vanskelig å vurdere fast versus flytende rente. Velger du fast rente betaler du ganske mye i ”premie” for å forsikre deg mot en stor renteøkning. De aller fleste statistikker viser at det over tid sjelden lønner seg å binde renten.Hilsen Siw

  Skjevdeling

  , innsendt av Nyskilt
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:28
  Mannen min har forlatt meg og han bygde opp sitt eget firma mens vi var gift, for våre felles penger. Jeg hadde mer i egenkapital enn ham da vi giftet oss. Firmaet står helt på ham og er i dag en svært lukrativ affære. jeg har vært hjemme med barn i ti år og tatt meg av huset, kort sagt en god gammeldags husmor. Det har funket bra og vi fikk det etter hvert romslig økonomisk, men han syntes jeg ble for kjedelig og takket for seg. Kan jeg kreve noen andel av firmaet i tillegg til halvparten av våre felles eiendeler? Jeg er satt veldig tilbake på grunn av at jeg var så lenge hjemme, noe han var fast bestemt på at jeg skulle.
  Hei Nyskilt,Du skriver at firma står på ham. Betyr det at det er hans særeie avtalt i form av ektepakt? Er det hans særeie, har du ingen krav på firmaet. Er det ikke særeie og det et bygd opp i løpet av ekteskapet for deres felles midler, har du krav på halvparten av firmaets verdi.Videre skrivet du at du hadde mer i egenkapital enn ham da dere giftet dere. Kan du dokumentere det, kan du kreve skjevdeling av de midlene. Det vil si at du kan kreve å få verdien av det du hadde med deg inn ekteskapet samt eventuell verdistigning.Hilsen Siw

  Forsinket selvangivelse

  , innsendt av Alltid sen
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:30
  Jeg oppdaget til min store forskrekkelse at je gikke har sendt inn selvangivelsen, bare trodd at jeg gjorde det. Har gjort det elektronisk nå, men risikerer jeg nå noen form for straffeskatt?
  Hei Alltid sen,I utgangspunktet har Skatteetaten anledning til å ilegge gebyr på 1-2 promille av skattepliktig inntekt og formue ved for sen levering av selvangivelse. Jeg tror ikke de kommer til å gjøre det i ditt tilfelle, da slike reaksjoner bør være ment på mer alvorlige saker. Hvis du likevel blir ilagt forsinkelsesgebyr, bør du klage. Hilsen Siw

  Videreutdanning og jobb

  , innsendt av Maria
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:31
  For noen år siden da jeg jobbet i et annet yrke videreutdannet en kollega seg og fikk dekket sutdiene og store deler av lønnen. Er dette en ordning som fortsatt fungerer? Jeg vil fortsette hos samme arbeidsgiver, men har lyst til å utvikle meg og få mer ledertrening via BI.
  Hei Maria,Ja, det er absolutt gode ordninger for det. Det er veldig gunstige regler for skattefri utdannelse dekket av arbeidsgiver.Reglene innebærer at arbeidsgivere kan betale din skattefri utdanning for inntil 4 semestre, maksimalt 20 måneder, ved full tids studium. Ved deltids studie forlenges tiden tilsvarende, dvs 8 semestre ved halvtids studie. Utdannelsen må vare lengre enn 2 måneder. Reglene gjelder både nyansatte og de som har vært ansatt i en årrekke. Det har ingen betydning om du har høyere utdannelse fra før.Arbeidsgiver kan dekke kostnader til undervisning, eksamensavgift, skolebøker og annet materiell knyttet direkte til undervisningen. Må du bo hjemmefra , får du også dekket kostnader ved reise til undervisningsstedet og besøksreiser til hjemmet, samt andre merkostnader til opphold utenfor hjemmet, så som kost og losji. Det ikke fastsatt beløpsbegrensninger i forhold til hva som kan dekkes skattefritt. Da gjenstår det bare å få arbeidsgiver til å gå med på ordningen :-) Hvis arbeidsgiver ikke ønsker å dekke all studiekostnaden samtidig som du får full lønn, kna du forhandle. Du kan eventuelt foreslå at du i studieperioden får mindre lønn mot at de dekker alle kostnadene ved studiet. Det vil være en skattegunstig ordning for deg.Hilsen Siw

  Vaskehjelp på jobben

  , innsendt av Hardtarbeidende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:32
  Vi diskuterer å innføre nye frynsegoder på jobben. Barnepass og vaskehjelp er noen av forslagene. Hvordan må man skatte hvis arbeidsgiver dekker vaskehjelp og/eller barnepass? Hvordan komme mest gunstig ut av dette?
  Hei Hardtarbeidende,Arbeidsgiver har anledning til å betale barnepass uten at arbeidstaker må skattes av det (den ordning er et flott skattefritt frynsegode som alt for få vet om). Betingelsen er at arbeidsgiver er eier i barnehagen som f.eks. i en andelsbarnehage.Fordelen av vaskehjelp betalt av arbeidsgiver skattes på lik linje som lønn.Det er flott at deres arbeidsgiver tilbyr andre frynsegoder enn firmabiler og fancy duppeditter! Hilsen Siw

  Personlighetstest

  , innsendt av Anna K
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:34
  Har lest spalte opp og ned om personlighetstester som snart tas i alle yrker, virker det som. Hvordan foregår egentlig slike tester, og hvor mye koster dem? Jeg vurderer å gå til en rådgiver og teste meg i forkant av at jeg søker ny jobb, for jeg er så usikker på hva jeg skal svare om egen egenskaper osv.
  Hei Anna K,Det er et hav av ulike tester utviklet på bakgrunn av forskjellige teorier og metoder. Det er vanligvis veldig dyrt å ta slike tester hos rådgivere.Er du på utkikk etter ny jobb og ønsker å få litt erfaring med slike personlighetstester, kan du eventuelt oppsøke vikar- /bemanningsbyråer. De vil sannsynligvis teste deg. Er du riktig heldig kan du få både test og jobb gjennom de :-)Hilsen Siw

  Fond og sparing

  , innsendt av NN
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:35
  Jeg skal få 200 000 kroner i forskudd på arv fra foreldrene mine. Jeg er gift og har to små barn. Vi har totalt 500 000 kroner i lån og rimelig god økonomi. Hvordan investere pengene smartest? Bør jeg spare dem til barna, investere i fond eller aksjer?
  Hei HH,Ønsker du en trygg og fornuftig ”investering” av pengene du får i forskudd på arv , bør du nedbetale gjeld (det ville jeg har gjort :-) ) Husk i så fall, å dokumenter at det er ditt arveforskudd som er bruk til å nedbetale gjelden. Gjør du det, er du sikker på at pengen forblir dine ved et eventuelt samlivsbrudd.Ønsker du mer spenning og en viss mulighet for høyere avkastning, kan du vurdere aksjefond. MEN husk at markedet er veldig høyt nå, og det er ikke sikkert at den utviklingen fortsetter... Husk også at bankene tar veldig høye gebyrer for fonds. Du bør ikke spare pengene i bank, da renten du får er lavere enn den rente du betaler på lånet. Kjøp av aksjer er veldig risikofylt, og da spesielt nå da alle aksjer er veldig høyt priset.Hilsen Siw

  Barnebidrag på bok

  , innsendt av Trebarnsmor
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:37
  Jeg er nyskilt med tre barn på 4, 8 og 10 år. Jeg arvet nylig en gpod slump penger og ble heldigvis gjeldfri. Nå som økonomien er blitt så bra ønsker jeg å spare enten barnebidraget fra pappaen eller barnetrygden på egne kontoer, hvordan blir dette skattelagt`? Er det noe øvre tak på hvor mye man kan spare per barn i måneden?
  Hei Trebarnsmor,Det er ingen grense for hvor mye du kan spare til hvert barn. Innskudd på barnas bankkonti vil inngå i din skattepliktige formue. Står bankkontoen i barnas navn og det etterhvert blir betydelige beløp, kan barna risikere å ikke få stipend fra Statens lånekasse for utdanning. En annen ulempe med å la kontiene stå på barna, er at de da vil føle at pengen tilhører de og etterhvert muligens mase på å få tilgang på pengene. Det kan derfor være en god ide å opprette kontiene i ditt navn, og så er det opp til deg når og hvordan barna etterhvert kan disponere pengene.Et lite tips: Noen banker tilbyr spesielle konti hvor du mot å la barnetrygden fast settes inn på de kontoene, får gratis forsikring av barna. Hilsen Siw

  Opp og frem

  , innsendt av Beskjeden
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.05.2006 / kSunday. 18:42
  Jeg vet at jeg er flink, men har aldri vært av typen som stikker meg frem. Nå kjenner jeg meg klar for å ta mer ansvar på jobben og vurderer å søke en mellomlederstilling. Er litt redd sjefen tar meg for gitt og er usikker på om jeg skal søke uten å si noe eller be om et møte med sjefen først for å se om han gir meg noen hint om han føler at jeg er kvalifisert eller ikke.
  Hei Beskjeden,Be om et møte med sjefen din, og markedsfør deg selv! Fortell at du er klar for nye utfordringer, og at du er kvalifisert til stillingen som mellomleder. Hvis han ikke umiddelbart er enig i din vurdering, så spør ham konkret om hva som skal til (faglige kvalifikasjoner, egenskaper etc) for at du skal bli en aktuell kandidat til slike stillinger. Og slutt å vær så beskjeden - du skriver jo selv at du er både flint og klar for nye utfordringer!Hilsen Siw

  Oppsigelse og trygd

  , innsendt av Laila
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 10:53
  Jeg vurderer å si opp jobben min selv om jeg ennå ikke har noe å gå til. Har en del oppsparte midler og trenger rett og slett fritiden for å få samlet meg til å søke ny jobb. Nå jobber jeg så mye at jeg ikke har overskudd til å søke annet og jeg er rett og slett utbrent her jeg er. Hvordan er rettighetene mine i forbindelse med ledighetstrygd hvis jeg sier opp selv?Er litt redd nye arbeidsgivere vil være negativt innstilt til en ledige søker, men jeg ser på det litt som en permisjonstid for å komme emg videre i livet.

  Starte egen bedrift

  , innsendt av Minigründer
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 10:56
  Jeg vurderer å starte egen bedrift på nettet og er usikke rpå hvordan jeg går frem. Hvor kan jeg søke om støtte og hvor kan jeg finne hjelp faglig sett for å kunne realisere målet mitt?Hvor mange år er det vanlig å anslå at man ikke kan ta ut lønn før en enmannsbedrift blir lønnsom?
  Hei Minigründer,Det er vanskelig å si noen om lønnsomhet da det avhenger av en rekke faktorer som type virksomhet, lønnsomhetsnivå, kostnader, egeninnsats etc. Så det er nok ingen "tommelfinger" regel for detDet skal avholdes et stor seminar for kvinnelige gründere den 31. mai. Der blir det gjennomgang av lover, regler, tips etc vedr oppstart. Det vil komme representanter fra Innovasjon Norge og Departementet som informerer om offentlige ordninger. I tillegg kommer flere profilerte gründere med sine historier og råd. For mer info. om seminaret se kvinnesiden.no Hilsen Siw

  uvitende

  , innsendt av charlotte
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 10:57
  Er det vanskelig for en interiørarkitekt/konsulent å få seg jobb her i norge? hvis du ikke bor i en storby? har lyst til og ta det som utdanning men er så usikker..
  Hei Charlotte,Jeg tror nok ikke det er spesielt lett å få jobb som interiørarkitekt/konsulent. Mye i den bransjen går gjennom forbindelser og nettverk.Jeg vil råde deg til å ta kontakt med studiesteder som tilbyr den type utdannelse, og snakke med de om utdannelsen, jobbmuligheter etc.Vil du bli interiørarkitekt/konsulent, bør du ikke la deg skremme av jobbmulighetene. Hvis du virkelig ønsker det yrket er det bare å stå på og jobbe hardt, så lykkes du sikkert!Hilsen Siw

  Beste bolig

  , innsendt av Boligsøkende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 10:57
  Vi skal kjøpe oss en leilighet i Oslo etter å ha bodd i utkanten i mange år. Vi kan kjøpe for opptil 3 millioner kroner. Hvilket strøk er best å bosette seg i med tanke på fremtidig verdistigning?
  Hei Boligsøkende,Populære områder gir alltid høyest verdistigning og minst risiko. Det er også de stedene som vanligvis er høyest priset. Aktuelle områder i Oslo kan være Frogner, Majorstuen, Gründerløkka og andre sentrumsnære områder. Hvis dere ikke kjenner Oslo-markedet, råder jeg dere til å gjøre dere kjent med markedet. Følg med på boligannonser i avisene. Aftenposten hver dag samt Dagens Næringsliv og Finansavisen på lørdager, og nettsteder som finn.no. Ta også kontakt med meglere i områdene som er aktuelle for dere, og gå på mange visninger.Vær klar over at markedet er veldig "hett" nå, og at det fort kan roe seg litt mot ferie og spesielt hvis vi får en lite renteøkning.Hilsen Siw

  Redusert stilling

  , innsendt av Tobarnsmor
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 11:25
  Jeg vurderer å gå gå ned til 80 prosent stilling og ta en fridag i uken. Tjener nå 300 000 kroner i året og mannen min tjener 450 000 kroner. Vi har to små barn. Hvor mye vil jeg tape reelt sett på å gå ned med tanke på lavere skatt osv.
  Hei Tobarnsmor,Ved å gå ned fra 100 prosent til 80 prosent stilling med en lønn på 300 000 kroner, vil du gå ned 60 000 kroner i lønn. Du er helt klart i skatteklasse 1. Hvis vi antar at du har en skattesats på ca 38 prosent, vil du redusere inntekten din etter skatt med ca 37 000 kroner. Beregningen over er ikke helt nøyaktig, da jeg ikke kjenner din skattesituasjon. For å få en helt nøyaktig beregning, bruk skattekalkulatoren på skatteetaten.no.Hilsen Siw

  Skilsmisse og fordeling

  , innsendt av Sliten
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 11:28
  Jeg er midt oppe i en skilsmisse. Det er mest trolig at vi ender opp med en ordning hvor barna skal bo like mye hos oss begge. Går vi da i "null", eller vil jeg fremdeles ha krav på et bidrag i og med at min eks-mann tjener nesten dobbelt så mye som meg?
  Hei Sliten,Underholdskostnader, samvær og foreldrenes inntekt danner beregningesgrunnlaget for barnebidrag. Underholdskostnadene er beregnet på grunnlag av forbruksutgifter, boutgifter og eventuelle tilsynsutgifter.Da eksmannen din tjener mer enn deg, skal han betale mer enn halvparten av underholdskostnadene selv om dere har delt omsorg . Det vil si at han må betale deg et bidrag. Hvor mye han skal betale i bidrag, kan du finne ved å bruke bidragsveilederen på www.trygdeetaten.no. (N.B: ved delt bosted skal du ikke trekke fra antall samværsdager).Hilsen Siw

  Rentesjokk

  , innsendt av NN
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.05.2006 / kMonday. 11:30
  Vi vurderer å fleske til med å kjøpe oss en bolig som er i overkant av hva vi har råd til per i dag. De siste dagenes skrekkscenarioer for rentenivået gjør oss engstelige. Hvor mange prosent er det reelt sett å tro at renten vil gå opp i nærmeste fem år?
  Hei NN,Det er veldig vanskelig å spå om renten. Det er en del faktorer som tyder på at rente kan krype litt oppover. Jeg tror ikke på noen store rentesjokk. Se svaret jeg ga "Hjelp"Hilsen Siw


  Siw Ødegaard er fast ekspert på kk.no og svarer på spørsmål om jobb & økonomi.
  Siw Ødegaard er fast ekspert på kk.no og svarer på spørsmål om jobb & økonomi. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer