Det er egentlig ikke til å tro at gravide behandles så dårlig i norsk arbeidsliv. Å være gravid er ingen sykdom. Men nå vet vi at mange opplever å bli sendt hjem fra jobb fordi det er mer bekvemt for sjefer og kolleger. Tvangssykmelding er ikke bare etisk problematisk, det er også ulovlig.
Lovene gir nemlig gravide god beskyttelse. Her har vi regler på stripe som skal ta vare på kvinnenes rettigheter: arbeidsmiljøloven, folketrygdloven og likestillingsloven. En undersøkelse KK har gjort, viser at det er langt mellom liv og lære i arbeidsmarkedet. Vi har intervjuet kvinner mellom 18 og 45 år som har født barn eller er gravide.
Hele seks av ti sier økningen i sykmeldinger blant gravide skyldes at arbeidsgiver ikke følger opp kravene. Det er både provoserende og besynderlig, siden det som regel skal svært lite til for å gjøre jobblivet helt overkommelig under et svangerskap.
Som en av kvinnene KK har møtt sier: «For meg er det et nederlag å gå hjemme. Jeg føler meg ikke syk og vil gjerne jobbe.» Men arbeidsgiveren på sykehjemmet sier faktisk at «graviditet i prinsippet er en sykdom», fordi løftene er så tunge.
Det er klart at mange jobber er krevende, særlig for høygravide, men de fleste yrkesaktive kvinner skal føde barn en eller flere ganger i livet. Det må i det minste de typiske kvinnearbeidsplassene finne seg i.
Arbeidslivet må rett og slett bli flinkere til å tilpasse seg virkeligheten. For veldig mange kvinner handler det bare om litt fleksibilitet, som tar hensyn til at kroppen er tyngre. De kvinnelige politiske lederne er heldigvis forbilledlig klare.
Likestillingsminister Karita Bekkemellem påpeker at likestillingslovenforbyr forskjellsbehandling av gravide. Arbeidsgiver har også plikt til å tilrettelegge arbeidet, og arbeidstakeren er beskyttet mot oppsigelse.
Fremskrittspartiets nye leder Siv Jensen mener det er alvorlig at så mange kvinner mener at arbeidsgiverne ikke stiller opp. Det er uakseptabelt at gravide diskrimineres, sier hun til KK.
Som kvinner, mødre, ledere og kolleger må vi selvsagt også være opptatt av å få dempet tendensen til høyere sykefravær i svangerskapet. Vi kan ikke legge all skylden på arbeidsgiverne. Leger og helsepersonale har også et ansvar for å gi gravide best mulig innsikt i hvordan de kan holde seg i form.
Gravide kan også selv gjøre mye for å stå løpet ut på jobb. Men KKs undersøkelse er først og fremst en beskjed til arbeidsgiverne: Skjerp dere!
Bente E. Engesland
sjefredaktør KK
