Helse & Livsstil

Kan jeg løpe halvmaraton?

21 kilometer er overkommelig om du er i god form.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en løpeglad jente på snart 18 år. Jeg løper flere ganger i uken, fra 8-15 km per tur. Jeg er godt vant med lange treningsturer opp til to timer eller mer.

Jeg har slitt en del med belastningsskader og forstuede ankler, grunnet for raskt økt treningsmengde i begynnelsen av 15 års-alderen, da jeg begynte å løpe. Nå har jeg ikke lenger problemer med belastningsskader, selv om jeg noen ganger kan kjenne det i hoftene. Mitt store ønske er at jeg skal klare halvmaraton til våren.

Er jeg for ung til å løpe 21,1 km? Er det uansvarlig av meg å gjøre det, siden jeg har slitt med noen skader? Kunne du ha gitt meg noen tips til noen treningsprogram som jeg kan følge for å oppnå målet mitt?
Løpeglad jente

Svar: Det er alltid en større risiko for skader når man løper lengre distanser og i tillegg gjør det på tid slik at man presser ekstra. Jeg har imidlertid ikke noen innsigelser mot at du skal gjennomføre en halvmaraton med din alder og treningsopplegget ditt. Det er tydelig at kroppen din allerede er vant med lengre turer. Halvmaraton er også mye mindre risikabelt enn en hel maraton. 21 kilometer er overkommelig for en veltrent løper.

Som opptrening til løpet synes jeg du skal variere mellom langintervall, vanlige timesturer og noen lengre totimersturer. Som intervall er varianten 4/2-3 slett ikke dum til dette formålet.

Etter en lang, god oppvarming (20 min) legger du opp til 4 minutter opp mot, og akkurat på, melkesyreterskel, og deretter 2-3 minutter rolig jogging som restitusjon. Kan gjentas 4-5 ganger, men i begynnelsen holder det nok med 3. Gjennomfør minst en slik økt per uke, gjerne to etter hvert som kroppen din blir vant til det.

Løping 4-5 ganger i uken er bra, men reduser om du merker tegn til overtrening - sår muskulatur, overdreven slitenhet, humørsvingninger, vedvarende «tung» følelse i kroppen. En av øktene hver uke bør være en helt rolig tur.

Lykke til!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer