Kaffe

Kan kaffe svekke synet ditt?

Ny studie viser at det kan øke risikoen for grønn stær.

HVOR MYE DRIKKER DU OM DAGEN? En ny studie viser at det kan være en sammenheng mellom inntaket av kaffe og øyesykdom.  Foto: Thinkstock.com
HVOR MYE DRIKKER DU OM DAGEN? En ny studie viser at det kan være en sammenheng mellom inntaket av kaffe og øyesykdom. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen tvil om at kaffe har en effekt på kroppen din.

Ikke bare bidrar de sorte dråpene med å vekke deg om morgenen, men studier har vist at drikken kan stimulere energiproduksjonen i kroppen og øke prestasjonen på trening.

Men det er ikke bare positive fordeler med kaffe, og de fleste anbefaler at du ikke skal drikke for mye eller for sent - spesielt med tanke på søvn.

Nå viser i tillegg en ny studie at kaffe kan bidra til å svekke synet ditt, skriver Sciencedaily.com.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke filterkaffe

Kan være en sammenheng i Skandinavia

I studien blir det hevdet at et stort inntak av kaffe kan øke risikoen for å utvikle glaukom eller grønn stær - en sykdom som øker trykket i øyet og kan bidra til at synsnerven blir skadet.

Studien er den første i USA som har sett nærmere på sammenhengen mellom inntaket av kaffe og risikoen for å utvikle glaukom, og det er faktisk statistikk fra Skandinavia som er bakgrunn for forskningen.

– Befolkningen i Skandinavia har de høyeste frekvensene av grønn stær og glaukom, forteller forfatteren av studien, Jae Hee Kang, forsker i «Network Medicine» og ved et kvinnelig sykehus i Boston.

– Fordi befolkningen i Skandinavia også er blant dem som har det høyeste inntaket av kaffe i verden, og tidligere studier har vist at kaffe kan ha en sammenheng med glaukom, startet vi studien for å evaluere risikoen, forteller han.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om kaffe

Tre kopper eller mer påvirker risikoen

I studien deltok 78.977 kvinner og 41.202 menn, som var minst 40 år. Personene hadde ikke øyesykdommen på forhånd, og ble fulgt opp med flere øye-undersøkelser fra 1980 til 2008.

For å kartlegge forbruket av drikkevarer som inneholdt koffein og se sammenhengen mellom de medisinke undersøkelsene som ble gjort, brukte forskningsteamet spørreskjemaer.

Resultatene fra undersøkelsene deres viste at deltakerne som drakk tre kopper eller mer med kaffe daglig, hadde større risiko for å utvikle glaukom, enn de som ikke drakk kaffe i det hele tatt.

De fant imidlertid ikke den samme effekten av andre koffeinholdige drikker som brus, sjokolade, te og koffeinfri kaffe.

Kang forteller at disse resultatene gir forskere en bedre forståelse for hva som kan forårsake glaukom, som i stor grad har vært ukjent. Det er imidlertid behov for enda flere studier på området for å underbygge deres resultater.

Hvis du vil lese hele studien, kan du gå inn her.

LES OGSÅ: Drakk du mye kaffe denne uken?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer