Helse & Livsstil

Kan man trene for hardt?

Lavere puls er beregnet for lengre tidsintervaller.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en 27 år gammel jente som ønsker å gå ned mellom 5 - 9 kg i vekt. Jeg er nå 167 cm høy og veier 69 kg. Jeg har over de siste årene faktisk gått ned omtrent 17 kg og det har gått helt greit. Jeg er blitt veldig vant med å trene mye og spiser sunt (har lært mye om kosthold de siste årene så jeg føler det går greit).

Likevel, over det siste året har jeg bare gått ned omtrent 2 kg. Over 12 måneder synes jeg det er altfor lite. Jeg ser jo at jeg er mye sterkere og sprekere enn jeg noen gang har vært, men likevel ... Har jeg kommet så langt skulle jeg så gjerne ha kommet helt til mål. Så noe gjør jeg galt.

Jeg har derfor begynt å lure på i det siste om jeg trener feil for det jeg ønsker å oppnå nå. Jeg går på SATS 4 ganger i uken, men elsker de blå timene som tar mest mulig ut av meg (jeg går bare på saltimer og spinning, er ikke motivert når jeg trener alene). Jeg løfter tunge vekter, jeg liker spinning med intervaller, stepPuls-timer etc.

Jeg brukre en pulsklokke med jevne mellomrom og vet jeg omtrent når makspuls på kondisjonstimene. En time jeg regner som veldig «lett» som jeg også elsker å gå på, er danseaerobic. Jeg merket likevel en merkelig ting; det er som om det får meg til å svette mer enn noen av de andre timene ... som om jeg arbeider virkelig hardt likevel. Er det bedre for meg å trene med lavere puls? Håper jeg får et svar fra deg.
Elin

Svar: Jeg synes du skal fortsette akkurat som du gjør, både fordi du velger gode, effektive timer, og fordi du liker det du gjør. Disse to til sammen er den perfekte oppskriften for gode resultater.

Du må ikke finne på å begynne å trene slappere i den tro at det vil gi deg resultater, roligere aktiviteter er perfekt for lengre tidsintervaller, for eksempel en lang tur i skogen.

Du sier at du oppnår makspuls når du trener - er du sikker på det? Om det er den teoretiske makspulsen kan jeg forstå det, da er antagelig dine individuelle pulsverdier litt høyere enn vanlig.

Det er ikke vanlig å oppnå makspuls med mindre du driver spesifikk testing for å finne ut hvor den ligger, eller når du trener ekstremt hardt i svært korte intervaller. Om du vil finne ut av pulsen din anbefaler jeg deg å gjennomføre en makspulstest slik at du kan få klarhet i det.

Når det gjelder vektnedgangen din synes jeg du skal ta det med ro. Du har oppnådd fantastiske resultater, og jeg er ikke sikker på om så mange kilo som du skisserer er riktig for kroppen din. En veltrent SLANK jente kan gjerne veie 63-66 kilo med din høyde.

Med godt kosthold og skikkelige treningsvaner vil kroppen din nå dit den skal, om dette er på 65 eller 63 kilo. De siste kiloene tar mye lenger tid enn de første, så ikke stress, det vil bare gjøre vektnedgangen vanskeligere. Finn deg til rette i den nye kroppen din, gratuler deg selv, og gå inn for å stabilisere kost + trening, da når du det optimale sluttresultatet.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer