Blogg

Kåte menn voldtar ikke

Blogg: Noen prøver å innbille oss at det er sommervarme og begjær som har skylden for voldtektsbølgen. Det er ikke bare uklokt. Det er også en hån mot alle menn.

Ingvild Wedaa Tennfjord er journalist i KK.(Foto: Agnete Brun)
Ingvild Wedaa Tennfjord er journalist i KK.(Foto: Agnete Brun) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Når du kler deg som ei hore, fortjener du å bli behandlet som ei, sa overgriperen. Så voldtok han den 24 år gamle jenta med saks.

Etter en sommer preget av usedvanlig mange og grove voldtekter, florerer det av forklaringsmodeller. Samfunnet er blitt overseksualisert, jentene viser for mye hud, noen går på mørke veier hjem. Likevel er det Aftenpostens skribent Jan E. Hansen som tar kaka. Han mener høye sommertemperaturer har skylden for at menns begjær bobler over og noen ganger tar overhånd. Hør bare:

- ... Ut fra alminnelig resonnering må jo faren øke i trykkende hete. Ikke bare fordi voldsmannen i sitt utilfredstilte begjær opplader et hormonelt trykk som kan gjøre ham eksplosiv. Men fordi verden rundt ham forvandles.

Er det seksuelt begjær som driver en mann til å voldta en kvinne med saks? Eller hva med ham som voldtok kjæresten sin med lommelykt og balltre, var det sommerkåthet som fikk ham til det?

Voldtekt handler ikke om sex. Det handler om vold. Vi lever i en verden der tilbudet av seksuelle partnere antagelig aldri har vært større. For kåte menn i sommervarmen finnes nok av tilbud. Men det handler ikke om det. En kåt mann er sjelden en overgriper. Det er de avmektige, syke og frustrerte mennene som voldtar. Derfor er Hansens kommentar en hån mot alle menn som aldri ville drømme om å skade noen, selv om sommervarmen pirrer.

24-åringen som ble voldtatt med saksen, hadde aldri snakket med sin overgriper. Hun ble overfalt, og det er ikke sommerkjolen hennes som kan skyldes for overgrepet. Hansen kan ikke peke på en naken skulder og lete etter årsaker.

Jeg håper inderlig gjerningsmennene blir tatt. Jeg håper politikerne gjør alvor av å skjerpe strafferammen for voldtekt. Og jeg håper at du som kvinne tar taxi hjem etter byturen. Ikke fordi du har kort skjørt eller har tatt deg en øl. Bare fordi det finnes gale menn der ute.

Ingvild Wedaa Tennfjord
journalist, KK
ingvild.tennfjord@kk.no

Ingvild Wedaa Tennfjord er journalist i KK.(Foto: Agnete Brun)
Ingvild Wedaa Tennfjord er journalist i KK.(Foto: Agnete Brun) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer