UTEN MAT OG DRIKKE... Er du en middels aktiv kvinne trenger du litt i overkant av 2000 kilokalorier daglig. Foto: Colourbox
UTEN MAT OG DRIKKE... Er du en middels aktiv kvinne trenger du litt i overkant av 2000 kilokalorier daglig. Foto: Colourbox Vis mer

Kalorier

KJ og kcal - kan du forskjellen?

Det kan være greit å vite om du vil ha kontroll på energiinntaket.

Teller du kalorier?

Det kan være kinkig nok i seg selv, men hva når energiinnholdet i maten din også oppgis i andre måleenheter?

LES OGSÅ: Slik fordeler du kaloriene gjennom dagen

Vet du hva joule er?

Energiinnhold i matvarer angis som regel både i kcal og KJ.

Den internasjonalt vedtatte enheten for energi i SI-systemet, altså Système International d'Unités (ekstern lenke), er joule (J).

Likevel er det kanskje måleenheten kalorier vi kjenner best her til lands.

Også i Matvaretabellens database (ekstern lenke) er matvarenes innhold av energi oppgitt både som kilojoule (kJ) og som kilokalorier (kcal).

Kilo betyr tusen. Én kilokalori er med andre ord tusen kalorier, og én kilojoule er tusen joule.

Stem her!

Teller du kcal/kJ?



Ja
 
177 (47%)
Av og til
 
112 (29%)
Nei, aldri
 
91 (24%)

Forskjellen på joule og kalorier

Regnestykket er som følger:
1 kJ = 0,239 kcal
1 kcal = 4,184 kJ


Så mye bør du spise:

Er du en middels aktiv kvinne trenger du litt i overkant av 2000 kilokalorier daglig.

Gjennomsnittlig kaloribehov hos en aktiv kvinne på 18-30 år, er cirka 2500-2600 kilokaorier per dag, ifølge norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet.

Vanligvis trekker man fra 400–1000 daglige kilokaorier fra dette når hensikten er å gå ned i vekt.

LES OGSÅ: 7 middager under 500 kcal

Dette bør du spise:

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at maten din består av:
  • 55 prosent karbohydrater
  • 30 prosent fett
  • 15 prosent protein

  • Så mange kalorier er det i næringsstoffene:

  • 1 gram karbohydrater = 4 kcal
  • 1 gram fett = 9 kcal
  • 1 gram protein = 4 kcal
  • (Vi kan vel også ta med at 1 gram alkohol = 7 kcal).

    Her finner du næringsstoffene:

    Karbohydrater:
    For mange kjappe karbohydrater fra for eksempel hvitt brød, kjeks og cornflakes er en vanlig kostholdsfeil i Norge. De moderate og langsomme karbohydratene som du finner i blant annet epler og fullkornbrød er mye bedre for blodsukkeret. De avgir sukkeret over så lang tid at kroppen hele tiden har noe å jobbe med. Du bør derfor spise mest av de langsomme karbohydratene.

    Fett:
    Mettet fett bør vi spise minst mulig av. Det er hardt, og finnes i dyreriket og i noen planteprodukter. Ost, melk, fløte. rømme, smør, harde margariner, bearbeidede kjøttprodukter, hurtigmat, søtsaker og snacks har mye mettet fett.
    Enumettet fett er bra. Det er flytende, men stivner i kjøleskap. Vi finner mye av det i nøtter, og i oliven- og rapsolje.
    Flerumettet fett er også bra. Det er helt flytende og er det sunne fettet vi finner i fisk- og planteoljer. Omega 3 og omega 6 er navnet på to flerumettede fettsyrer.

    TA TESTEN: Hva vet du om fett?

    Protein:
    Gode proteinkilder er melkeprodukter, fisk, fugl og kjøtt - altså stort sett produkter fra dyreriket.

    Noe du lurer på? Spør KK.no


    Når er det best å trene - før eller etter middag? Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen?

    Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

    Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: