Leder

Kjenn etter

«Brystene er vår stolthet, vår fysiske identitet - som kvinne.»

Publisert
Sist oppdatert




Jeg var veldig ung første gang legen sendte meg til mammografi. Han fant en bitteliten kul ved høyre bryst og ville sjekke den for sikkerhets skyld. Legen visste også at jeg nylig hadde mistet en som sto meg nær - hun døde av brystkreft. Kanskje var det derfor han insisterte på den fryktinngytende undersøkelsen, for å roe ned frykten.
Jeg slapp med skrekken, det var ingenting. Men i denne tiden bestemte jeg meg for å passe på, å kjenne og klemme med jevne mellomrom. Lov meg at du gjør det samme når du har lest ukens KK. Slik gjør du din egen livsviktige innsats.

Brystkreft - det er vanskelig for oss å snakke og skrive om, for det finnes ingen annen sykdom vi kvinner er reddere for å få. Brystene er vår stolthet, vår fysiske identitet - som kvinne. Det kjennes i brystene når vi er forelsket eller lengter. Det er til brystene våre nyfødte babyer søker, før de engang har åpnet øynene. Alle kvinner som har ammet et lite barn kjenner brystenes større mening.

Brystene er også vårt innerste. Når vi såres eller gråter gjør det vondt nettopp her. Brystene våre er livsviktige. Vi trenger alle friske mammaer, livspartnere, søstre, døtre og venninner. Det er derfor vi i KK-redaksjonen engasjerer oss i brystkreftaksjonen i år, som vi også har gjort før. Kampen mot brystkreft angår alle. Vi skylder dessuten kvinner som Liv Krokeide Ottesen at vi bryr oss. Liv er mamma til to, 33 år, hun har brystkreft og vet at hun skal dø fra mannen sin og barna.

KK har fulgt henne i nær ett år, gjennom håp og fortvilelse - vi har samtalt med henne om kjærligheten til livet, om døden. Livs historie er sår og sterk, hun er en sjeldent modig kvinne som deler sine innerste tanker med oss, i ord og bilder. Samtidig skal vi ta med oss at to av tre blir friske av brystkreft. Europabevegelsens Grete Berget er en av dem. Den tidligere Arbeiderparti-statsråden forteller at hun i dag lever både rikere og sterkere. -Jeg har fått mer styrke, ro og trygghet, sier hun.

I en omfattende undersøkelse KK har gjort blant kvinner som har hatt brystkreft svarer overraskende mange det samme. Livet etterpå har gitt større livsglede, mer nærhet til partner og venner, rikere kjærlighet. Verken Kreftforeningen eller vi i KK ante dette før vi satte i gang undersøkelsen, men det er godt å vite, er det ikke?

Mange av KKs lesere har vært med på å støtte brystkreftaksjonen sammen med oss før. Vi setter pris på om du kan bidra også i år.

Like viktig er det at du passer på dine bryst. Sjansen for helbredelse øker radikalt når en kul oppdages i tide.

Lov meg at du kjenner etter og klemmer - gjør det allerede i dag.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Kjenn etter
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer