Kk-ekspertene

Kjøpefest med lånte penger

Advarsler om renteoppgang og boligkrakk skremmer tydeligvis ikke. Forbruket er nå så høyt at stadig flere tar opp lån for å finansiere det. Slik unngår du økonomisk bakrus.

Kjøpefest med lånte penger
Publisert
Sist oppdatert
Over halvparten av norske husstander lånefinansierer deler av sitt forbruk, viser undersøkelse gjennomført av TNS-Gallup på oppdrag fra GE Money Bank Det er 5 ganger så mange som for 10 år siden. Feriereiser, dyr mat, eksklusiv drikke (både med og uten alkohol), fancy interiør og mye annet moro er stadig vanligere å finansiere med forbrukslån.Avbetalingsordninger, kredittkort og rene forbrukslån er dyre ordninger. Du låner uten sikkerhet, og prisen for usikrede lån er skyhøye renter og avdrag. Renter på forbrukslån kan være på opp til 30 prosent. Lånene er ofte enda dyrere enn du først tror. I tillegg gir det ikke skattefradrag for slike låne med veldig høy rente. Trenger du virkeligden nye sofaen eller kjøleskapet med isbitmaskin akkurat nå? Er det ikke mulig å vente i seks måneder til du får spart? Hva med designerbuksen – må du absolutt ha den i dag, eller kan du vente til neste lønning?Greier du å motså fristelsen og vente med innkjøpene til du har pengene, sparer du store summer på renter og avdrag. Det gjelder å komme inn i en god shoppingsirkel. E du først på forskudd med betalingen, slipper du unna de dyre forbrukslånene. Da unngår du å bruke lønnen på å betale avdrag, renter og gebyrer – og kan kjøpe deg det du ønsker fortløpende eller spare til de litt dyrere tingene over tid. SMART LÅNEFINANSIERINGDet finnes faktisk smartere måter å finansiere forbruket på enn ved opptak av dyre forbrukslån. Skal du først bruke mer enn du har, sørg for at du finner de billigste løsningene:1. Lønnsforskudd: Trenger du penger og er i fast jobb, kan du be om forskudd på lønn. Så sant du ikke har rykte på deg for å være et økonomisk rotehode, er det stor sannsynligheten for at du får det innvilget. 2. Lån fra arbeidsgiver: Trenger du litt mer penger enn et lønnsforskudd kan bidra med, kan du be arbeidsgiver om et lån. Du kan låne opp til en halv ganger grunnbeløpet (31 446 kroner) rentefritt uten å skatte av fordelen av rentefritt lån fra arbeidsgiver. 3. Lån på boligen Har boligen din høyere verdi enn boliglånet (har du eid boligen i mer enn 1 år, er det stor sannsynlighet for det), kan du låne til forbruk med sikkerhet i boligen. Gjennom såkalte rammelån kan du ta opp lån med pant i boligen, og pengene kan du bruke til hva du vil.Fordelen med rammelån er at du får boliglånsrente på 4-5 prosent, som er mye rimeligere enn forbrukslån og avbetalingsordninger. Dette har blitt populært for å finaninsere forbruk. I løpet av årets 2 første måneder ble det tatt opp rammelån for hele 71 milliarder kroner i Norge.
 • Sjekk her om det lønner seg for deg å ta opp rammelån
 • Bruk kredittkortet riktigSkal du først bruke kredittkort, sørg for at du har lengst mulig rentefri betaling. Visse kort gir deg opp til 40 dagers gratis kreditt. Sjekk også at du ikke belastes med for høye gebyrer.
 • Gode tips for fornuftig kortbruk.
 • LES OGSÅ:
 • Smarte sparetips
 • Vær utro mot banken
 • Slik bytter du bank
 • Sjekkliste: Bør du binde renten?
 • Tett pengesluket
 • Flere gode råd om jobb og økonomi i Siws faste spalte
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer