Så er det dokumentert: 15.09! Dette er det nøyaktige klokkeslettet for når dagens søtsug når sitt høydepunkt, forteller helsemagasinet Zest. Da er vi slitne, småstresset og søthungrige. Som om jeg ikke visste det.Gudskjelov er det ikke bare meg som starter jakten på sjokolade ni-over-tre, hver dag. Fortvil ikke, sier KKs kostholdsekspert Jeanette Roede. Hun mener det vi egentlig kjenner er sult. Skikkelig sult, fordi vi spiser for sjelden. Hjertet sier sukker, mens hjernen ber om mat.Søtsuget skyldes selvsagt også at vi hopper over frokosten og går på svart kaffe - til langt over lunsjtid. Jeanette er aldri i tvil om at den gamle visdommen er like god som forskernes nye funn: Husk frokost! Mangelen på frokost er vårt største bedrag. Men må vi virkelig tømme huset for snop også? Vi som pleier å dele barnas lørdagsposer, de med geléklumper, vingummier, sure, søte og salte saker? Ta styringen selv, sier kostholdsekspertene, du bestemmer. Det er dette som gjør et visst inntrykk nå, denne følelsen av å være en «sukkerjunkie». Det er den som gjør at jeg har kjøpt en bærepose grapefrukt. Jeg vet jo at det virker. Grapefrukt, smoothie og litt fiber. Dette er ikke bare mat for magen, men for hjernen. Smart mat. Visste du at vi faktisk kan spise oss smartere? Når hjernen får det den trenger, tenker vi bedre, husker mer og får energi. Sunn mat er rett og slett en drivkraft for hjernen. Derfor er jo dette også en stor helsesak. Det må bli slutt på at den sunne maten er så mye dyrere og vanskeligere å få tak i enn den kjipe maten. Særlig 15.09 trenger vi nærbutikker, kiosker, kafeer og kantiner som selger smart mat.I ukens KK får vi som lider av sjokoladesuget enda en ting å tenke på, for trangen kommer ofte av stress. Det viser seg at stress er en real rynkeprodusent! All hudpleien, all bekymringen for linjer og alderdom, alt dette maset for velværens skyld - og så er oppskriften å drikke vann, roe ned og sove seg til en vakker hud.Eller lese ideene til sterke kvinner som forteller om sine kost- og treningshemmeligheter. Politikeren Saera Khan velger pilates, polfareren Cecilie Skog klatrer, mens forfatteren Helene Uri rister det meste av seg ved å gå en lang tur.Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger