Trening

Kondisjonssvikt

Det er normalt at kondisjonen svikter ved graviditet - men ikke fortvil.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg ser på nett at du har skrevet noe om trening ved graviditet, blant annet at du selv tok en rolig løpetur i uke 30.

Selv oppdaget jeg for en uke siden at jeg venter nr to etter en helt forferdelig slitsom løpetur i skogen (tok g-test etter turen). Jeg ble forferdelig kortpustet, orket ikke løpe hele mila, og kjente også slakk i knærne. Fjorten dager i forveien løp jeg samme turen, og følte jeg kunne lagt på en mil til.

På en kortere asfalttur noen dager tidligere i forrige uke, kjente jeg også at kondisen sviktet en del. Heller ikke da skjønte jeg hvorfro jeg plutselig følte meg i dårligere form, så jeg dro på med en intervallrunde (kortintervaller á 1 min), og ble bare dødssliten.

1. Kan det være en sammenheng mellom at jeg er ca fire uker på vei og kondissvikten? Hadde ikke forventet konsekvenser så kjapt i tilfelle (jeg er ikke kvalm, men litt trøtt).

2. Fraråder du helt intervalltrening?

3. Jeg hater tanken på å måtte begynne helt på nytt for å bygge opp kondisjonen etter fødsel. Noen råd i så måte?

Ellers har boka di vært til stor inispirasjon, og jeg startet programmet åtte uker til joggekondis i våres. Inntil nylig var formen knallbra til mitt nivå. I fjor fullførte jeg også Birkebeinerløpet etter å ha fulgt programmet ditt. En fantastisk seier et år etter at jeg stumpet røyken for godt.
fan fra Tønsberg

Svar: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er en kjempemotivasjon å få vite at boken min har gjort en forskjell i noens liv. Bra jobbet, for øvrig - Birken er jo slett ikke verst!

Så - gratulerer med ny spire på vei. Det er slett ikke uvanlig å oppdage graviditeten på den måten du gjorde. Det er helt vanlig å oppleve at kondisjonen er dårligere ganske tidlig. Det er lenge før du blir tyngre, og kommer av hormonelle forandringer. Du blir lett andpusten og pulsen din slår mye raskere enn vanlig. Kroppen gjør seg nemlig klar for det forestående, den utvider blodårene for å skape plass for mer blod. Da synker blodtrykket og hjertet må slå raskere for å opprettholde ønsker blodtrykk.

Du vil antagelig ikke oppleve å komme tilbake til den formen du var i for to uker siden før etter graviditeten. Du vil oppleve at hormonforandringene roer seg ned, og at kroppen din «henger mer sammen» i andre trimester, men da har du lagt på deg noen ekstra kilo og vil merke det på formen.

Men fortvil ikke. Du har alle muligheter for superform etter graviditeten. Det er nemlig slik at en graviditet i seg selv gir de samme effektene på kroppen som et beinhardt treningsopplegg. Hjertet blir sterkere og blodet har økt evne til å frakte oksygen. Om du i tillegg trener gjennom graviditeten blir effekten ennå større. Det betyr at du har muligheten til bedre form i løpet av året etter fødsel enn du har hatt tidligere. Bare se på Liv Grete Skjelbreid Poiree, hun hadde sin beste sesong noensinne året etter at datteren hennes ble født.

Du spør om intervalltrening. Det er ikke bevist at beinhard trening kan skade fosteret, men de fleste som jobber med helse sier allikevel at det er like greit å holde seg til jevnere trening under graviditeten, det er jo ikke nå du skal toppe formen.

Lykke til med graviditeten og formtopping etterpå!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer