Helse & Livsstil

Kreftkrigerne

«Møt 12 damer med et livsbejaende budskap.»

Publisert
Sist oppdatert
Jeg fatter ikke hvordan de får det til. Men et bedre navn på «kalenderpikene» er kreftkrigerne. 12 kvinner med én ting til felles; de har alle hatt brystkreft. Nå representerer
de hver sin måned i brystkreftaksjonens kalender for 2008. Det er sterkt. Bildene er symbolske, men de er også viktige.

Det var musikeren Betty Johnsen som fikk ideen. Målet var å vise at kvinner med kreft er like forskjellige som alle andre, og å vise at lykken ikke forsvinner med tapet av et bryst. Mange av kvinnene får rekonstruert puppene – parallelt med at de rekonstruerer sitt liv og bygger seg opp igjen til å mestre en helt ny livssituasjon.

KK samlet Betty og de andre brystkreftkrigerne i vårt fotostudio. De gjorde dypt inntrykk, med sitt humør, med den spesielle styrken som smerte i livet kan gi, med kampviljen. I ukens KK møter du 12 damer med et livsbejaende budskap.

KK samarbeider også i år aktivt med brystkreftaksjonen. Slik vil vi vise søstersolidaritet og bidra til ny innsikt. Det er ingen annen sykdom vi kvinner er mer redd for å få. Hver 11. kvinne blir i løpet av livet rammet. Kampen mot brystkreft angår alle.

Brystene er kvinners stolthet. Brystene er viktig for vår fysiske identitet. Brystene er vårt innerste også, i kjærlighet og erotikk, i smerte, sorg og gleder – så mange følelser er lagret her. Derfor er det ikke rart at vi engster oss. Men heldigvis kan vi snakke om disse følelsene. Takk og pris er det også så mange som åpent forteller sin historie.

Det er vanskelig å leve med usikkerhet. Det er sårt å fjerne en pupp, eller til og med begge. Det kan være ensomt å ligge på sykehus. Det er trist å tenke på at barn kan miste sin mamma. Det er slitsomt å gå på cellegiftkurer. Dødsangsten er forferdelig.

Men så sier de 12 kvinnene også dette: Lykken kommer tilbake, noen mener faktisk at de får større livsglede etterpå, mer nærhet til partneren og til venner, rikere kjærlighet. Slik svarte også svært mange andre kvinner i en undersøkelse KK gjorde for en tid tilbake. Også dette er sterke og viktige budskap.

Ny viten innen brystkreft kan redde liv. Det er nødvendig med videre utvikling av mammografi, screening og tiltak som kan gi brystkreftrammede et bedre liv etterpå.

Vi kan selv gjøre mye. Hvis vi trener flere ganger i uken, halveres faren for brystkreft. Bevegelse kan altså bety alt! Ved å undersøke brystene selv hver måned kan vi også redusere risikoen betraktelig. Her er det ingenting å vente på. Kjenn etter i dag! Lov meg det.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland
Sjefredaktør Bente E. Engesland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer