Jul

Kunsten å skape stemning

Førjulstiden med vennetreff, juleverksted og løs snø er det beste med hele julen, skriver sjefredaktøren.

Publisert
Sist oppdatert
Det beste med julen er tiden før, synes jeg. Førjulstiden med vennetreff over et glass og god mat, juleverksted for barna, løs snø, lukten av gløgg og røkelse, drømmene om det gode.Stemningen er vennligere før alt maset – som jeg helt ærlig ikke fordrar. Om jeg mangler noen julegaver, venter jeg alltid helt til slutt – da er det bare noen få desperate menn og meg igjen i butikkene.Tonene er mykere og mindre overspilte i førjulstiden. Da tenner vi hvite lys, baker pepperkaker og spiller Bachs juleoratorium - i år som alle andre år. Det er ikke så mange ritualer hjemme hos oss, men Bach er der med sine vakre arier, duetter og klang i John Eliot Gardiners versjon. Gavehysteriet har heller ikke overveldet oss, for pakkene på julekalenderen er små og passe upretensiøse. Barna elsker den hjemmebroderte julekalenderen fra mormor, med den lille anelsen nostalgi.Selv den kommersielle juleindustrien vet at folk vil ha noe merenn enda flere ting. De store varemagasinene pynter seg til jul, med «forestillinger» som gir vindus-shopping en ny mening. I de store julebyene i Europa er vinduene mer kunstneriske enn noen gang. Paris smykker seg med nordiske eventyr i fantastiskemytiske figurer. I London er temaet en mellomting av «Narnia» og «Lost», også her et uttrykk for at vi vil drømme, ikke bare handle. Vi søker eventyrene.Kunsten å skape jul er for meg nettopp det å skape en stemning, en følelse av nærhet, ro og tid sammen med familie og venner. Mitt stalltips til stressede damer er derfor å gi bort opplevelser som julegave i år: Hvorfor ikke gi bort en julekonsert – og bli med selv? Elleren «velværetime» til moren din, som aldri unner seg hudpleie? Et raust klippekort med barnevakter til småbarnsforeldre, som vil elske å komme seg litt ut? Det koster ingenting, men gleder desto mer. Eller vi kan gi bort gode historier fra de beste forfatterne - bøker er sikre vinnere under treet.Så er det bare å pakke opplevelsene vakkert og fargesterkt inn – slik vi viser deg i ukens KK.Ha en fin jul!Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer