Krangel

Kunsten å unngå en krangel

Slik unngår du at det koker over - både for deg og ham.

UNNGÅ KRANGLER?: Da bør du få med deg søstrene Ihlens gode tips! Foto: Jeanette Dietl - Fotolia
UNNGÅ KRANGLER?: Da bør du få med deg søstrene Ihlens gode tips! Foto: Jeanette Dietl - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje ble interessen for konfliktløsning vekket da de som barn lærte å dele rødbrusen uten krangel? Søstrene Bente-Marie (61) og Heidi (59) Ihlen er psykologer og coacher, og har i 20 år jobbet med å utvikle gode kommunikasjonsverktøy.

Nå er de aktuelle med boken «Ubehag - hvordan vanskelige følelser kan gi gode relasjoner»,  som tar for seg nettopp dette.

Her er deres lynkurs til hvordan vi kan unngå en krangel,  når alt vi ønsker er å bite fra oss. 

LES OGSÅ: Kommer du ofte i krangler med andre?

1. Ta innover deg forskjellen mellom tanke og handling

Det holder ikke å tenke at neste gang skal du takle kritikk med et åpent sinn. Du må faktisk handle annerledes, legg gjerne en plan for hva du konkret kan gjøre eller svare for ikke å havne i skyttergraven.

2. Ta aktive valg

Psykolog søstrene Ihlen Foto: All Over Press Norway
Psykolog søstrene Ihlen Foto: All Over Press Norway Vis mer

Mennesker er skapt til å handle på autopilot, men er man autopiloten helt ubevisst, kan det gå veldig galt. Derfor er det så viktig å lage seg nye autopiloter, og nye måter å møte kritikk. Å oppdage at man er på autopilot er første skritt.

3. Forstå forskjellen mellom mage og hode

Du må bruke hodet mer enn magen, mener søstrene. Man skal lytte til magefølelsen, men håndtering av magefølelsen er neste skritt. Å gjøre det motsatte av hva følelsene forteller deg, kan ofte være nyttig. søstrene Ihlen kaller det å handle kontraintuitivt. Så når neste gang samboeren slenger ut at du elsker å krangle, kan det være smart å prøve en annen respons enn et fres: Nei, det er ikke sant!

4. Still spørsmål

Det er alltid lettere å kommunisere med en som stiller spørsmål, enn en som kommer med bombastiske utfall.

LES OGSÅ: Slik unngår du å krangle

5. Vis respekt for den andres opplevelse

VÆR TYDELIG: Ifølge ekspertene er det ikke bra å holde helt tett om tingene du mener.  Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia
VÆR TYDELIG: Ifølge ekspertene er det ikke bra å holde helt tett om tingene du mener. Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia Vis mer

Vi er alle forskjellige, og kan aldri forstå hverandre fullt ut, mener søstrene Ihlen. Alle misforståelser handler om at vi ikke har vært flinke nok til å forklare. Vi kan egentlig ikke si at vi forstår andre, det eneste vi med rette kan si, mener søstrene. er: Jeg føler at jeg forstår deg.

LES OGSÅ: Slik takler du hverdagsirritasjonene

6. Vær tydelig når du ønsker det

Vi er alle født konflktsky, understreker søstrene Ihlen. Dermed vil også det å være tydelig oppleves som livsfarlig. Og det forklarer alle krumspringene vi bedriver for å slippe å gi og få kritikk.

Men, minner Bente-Marie om:

- Å ikke være tydelig gjør at du blir borte. Holder du kjeft, så sluter du å være glad i den du er glad i. Fordi han eller hun får deg til å føle deg som en dårligere utgave av deg selv.

Intervjuet ble først publisert i KK28.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer