Blogg

Kunsten å velge selv

Er det virkelig nødvendig å tvinge oss til å velge riktig?

Publisert
Sist oppdatert
I forrige uke gikk Britt E. Villa i Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke (LHL) ut og ville fjerne pølser fra frokostmenyen til bensinstasjonene. Dette skjedde på bakgrunn av en helsesjekk av yrkessjåfører som LHL hadde utført i samarbeid med Yrkestrafikkforbundet. Det viste seg at det ikke er altfor godt stelt med helsa til den jevne yrkessjåfør, og bensinstasjonpølsa får skylden. Vekk med den, sier LHL, og ber om sunnere alternativer bak bensinstasjondisken.

Misforstå meg ikke: jeg er helt for bedre spisealternativer enn pølser og hamburgere på bensinstasjoner, hvis nå bensinstasjoner skal servere mat i det hele tatt (personlig kunne jeg vel tenke meg at de ble bedre til å gjøre ting for bilen min, men jeg protesterer ikke på noens rett til å tjene penger). Men jeg blir like forbauset hver gang man gir tilbyderne skylden for konsumentenes valg. La meg si det som Gro og være klinkende klar her: du faktisk ikke kjøpe pølse i brød bare fordi det er til salgs.

Alle skal redde oss fra noe, hele tiden. Personlig tror jeg fast og bestemt på opplysning og alternativer, etterfulgt av menneskets frihet til å velge selv. Det er ingen hemmelighet at en kjempegrill med brød, rekesalat, ketchup, sennep og løk ikke akkurat er noen stjernefrokost. Vi kan ikke gjemme oss bak uvitenhet. Spørsmålet er så: er det så dårlig stelt med evnen til å velge at det er nødvendig å tvinge oss?

Jeg må innrømme at jeg blir litt trassig når folk forsøker å forby meg noe. Hele mitt liv har jeg blitt fortalt at jeg er heldig. Jeg er et menneske som bor i et fritt, rikt land, og jeg kan velge selv til jeg blir blå i fjeset. Og så kommer det noen og sier at jeg ikke kan få spise pølser?! Nå er jeg tilfeldigvis ikke spesielt glad i pølser og kjøper det nesten aldri, men hvorfor i all verden skal jeg ikke få pølse til frokost hvis jeg av en eller annen bisarr grunn skulle ha lyst på det?

Det er mange faktorer å ta hensyn til her. Stadige pølsefrokoster gir dårligere helse, og dårlig helse berører samfunnet på flere plan. Like fullt står jeg på mitt. Samfunnet består av oss. Valgene våre gjør vi selv. Hvis vi som samfunn velger dårlig, må vi betale for det selv. Det er faktisk ikke verre enn det. Joda, jeg forutser argumentet her: hvorfor skal salatgnagerne betale for pølsespisernes synder? Enkelt: fordi vi alle er deler av et samfunn. De barnløse betaler for skoler, Oslo-folk betaler for broer på Vestlandet, de lovlydige betaler for de kriminelle. Vi må alle tåle å betale prisen for noe vi ikke er skyld i - man kan like det eller la være, men foreløpig er det slik: pølse eller ikke pølse er og blir et personlig valg.

Jeg er på linje med LHL når de ønsker seg sunnere alternativer på bensinstasjonene, for desto mer vi har å velge mellom, desto enklere blir det å velge det gode. Men aller helst, må jeg innrømme, hadde jeg sett at vi alle brukte muligheten til å velge selv mer aktivt, og at selve inntektsgrunnlaget for storstilt pølsesalg forsvant av den grunn - ikke som et resultat av tvang.

P.S: Hei på dere, Leiv Vidar. Mente ikke å tøyse med inntektsgrunnlaget deres, altså. Unnskyld.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer