Leder

Kvinner til salgs

«Loven er ikke nok, jentene trenger hjelp.»

Publisert
Sist oppdatert
Få trodde politikerne ville gå så drastisk til verks. Men når Regjeringen nå jobber med et forbud mot sexhandel skyldes det ikke at holdningene til prostitusjon har endret seg radikalt. Det er virkeligheten som er blitt så mye mer brutal. For bak den moderne sexhandelen er det en ekstrem råskap.
 • Les også: Forbyr sexkjøp


 • De gamle argumentene mot kriminalisering av horekunder blir lite kraftfulle, fordi den nye prostitusjonen ikke handler om frivillig kjøp av seksuelle tjenester i «pyntelige» former, eller om kvinner med et spesielt yrke. Sexhandelen er blitt vår tids slaveri.
  Derfor bruker også Justisdepartementet et helt nytt språk: Dagens slaver plukker ikke bomull, som det heter i handlingsplanen mot menneskehandel.

  Det pågår en terror gatelangs som ikke bare betyr grove overgrep mot de prostituerte jentene, men som også representerer et fornedrende og primitivt menneskesyn. Feminister som tar på dette med silkehansker bør oppsøke Oslos Red Light District. Norges liberale holdning har tiltrukket seg grov, hardbarket og organisert kriminalitet. Oslo er i ferd med å bli en fristad for menneskesmuglere, halliker og horekunder.

  Mange av kvinnene som selger sex kommer fra fattige land i Afrika, Baltikum og fra Balkan. Flere hundre tusen prøver hvert år «lykken» på det europeiske markedet. I denne handelen er kvinnene varer som smugles, fraktes og selges. Når Liv Jessen og andre kvinneaktivister påstår at politiet og politikere vil ha lovforbud bare for å gjøre Oslos gater renere, undervurderer de brutaliteten.

  Det store problemet er ikke at Oslos paradegate Karl Johan er blitt utrygg og ubehagelig å ferdes langs natterstid. Det store problemet er grove overgrep mot menneskerettighetene til de kvinnene som er involvert og ikke minst narkotrafikken og den hardbarkede kriminaliteten som følger med.

  Vi aksepterer ikke slaveri eller tortur i Norge. Voldsovergrep er også straffbart. Jentene som kommer til Norge nå for å selge sex, utsettes for nettopp dette. De drømmer om frihet og ender opp som fanger.

  Talskvinnene for de prostituerte er redde for at kriminaliseringen vil drive virksomheten under jorda og føre til ytterligere brutalisering. Men til det er det å si at det allerede er beintøft på gata. KK har tidligere møtt noen av jentene i Oslos trafficking-miljø. De er vettskremte og frykter for sitt liv.

  Men loven er ikke nok, jentene trenger også hjelp. Minst like viktig er derfor handlingsplanen som Regjeringen har lagt på bordet for å støtte kvinner som vil ut av miljøene. Det dreier seg om sterkere politiinnsats, bedre etterforskning, gratis bistandsadvokat til jentene, trygge boligtilbud, beskyttelse og forlenget humanitært opphold. Slike grep må til for at jentene skal våge å si ifra – og få en sjanse til å bryte ut.

  Bente E. Engesland
  sjefredaktør
  bente.engesland@kk.no


  UTETID:Endelig er det på tide å flytte ut - i hagen eller på balkongen. I denne ukens KK på papir kan du la deg inspirere av 10 sider om uteplassen. Og neste uke får du et ekstra interiørblad helt gratis sammen med KK med alt om årets hagemøbler.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer