Leder

La Parisienne

«Paris er den feminine by.»

Publisert
Sist oppdatert
Et besøk på La Petit Robe Noir, og du kjenner med en gang smaken av det nostalgiske Paris. I designerbutikken selges parisisk chic «par excellence», nemlig den lille sorte. De få, svært vakre modellene setter stemningen.
 • Alt om høstmoten kan du lese her

 • Så gjelder det å memorere bildene - og ta en café espresso i Le Jardin de Palais Royal. Kanskje finner vi en kjole som ligner, iallfall litt, kanskje blir vi heller i den vakre hagen resten av dagen. Det er Paris! Ingen by er så mettet med motehistorie som mytiske Paris. Og denne høsten er det igjen den franske metropolen som preger motebildet, med konturer av klassisk nostalgi.

  Byen som rommer alle de store designerhusene, er selvsagt ikke til å komme forbi. Det er nok å si Chanel, Dior, Chloé, Gaultier, Vuitton. Men hva er det egentlig med denne byen? Jeg diskuterte dette med designeren Nora Farah, som studerte og jobbet i Paris i mange år. Vi kom til at Frankrikes hovedstad er «den feminine by».

  – Hele byen preges av det feminine. Arkitekturen, kvartalene, de runde formene. Omgivelsene og klimaet er en sterk inspirasjon, sier Nora Farah, som selv har valgt en sensuell stil i sine kolleksjoner. Paris har også alltid en klassisk undertone, og er en mer konservativ moteby enn utforskende Milano og unge Barcelona.

  Men her finner du alt som er «basic». Sofistikert snitt, detaljer, og ikke minst klær som holder gjennom flere sesonger. Det er også grunnen til at jeg personlig faller for det stilrene klassiske, dette er årgangsvinen, men som alltid kan jazzes opp med detaljer, smykker, belter, støvler og sko.

  Å finne ut hvordan vi kan kombinere stiler er ikke like lett. Derfor har KKs stylist Jan Gunnar Svenson gjort jobben for oss i Paris. Han har trålet alle byens gater og motehus i arbeidet med høstens motenummer. For Jan Gunnar er dette også en kjærlighetserklæring.

  Han elsker rett og slett Paris og gir deg denne uken sin personlige guide guide til shopping og mat, med Louis Vuitton som den eksklusive ekstravaganse og Le Cherche Medi som upretensiøs stamrestaurant. Trendene jo aldri entydige, og begrepene svinger med moten.

  Dessuten er den personlige stilen stadig sterkere i bildet, enten vi sprader langs Karl Johan eller boulevardene. Noen stempler kan likevel settes: Nostalgiske og feminine drakter og kjoler. Den strenge elegansen i androgyne tweed-dresser. Leopard som utpreget mer radikal kontrast.

  Vi har også med de korte skjørtene – med bilder fra New York. Alt dette skal være lett å mikse og matche med. Så er lilla den hotteste fargen akkurat nå. Lilla er en modig farge. Men mange er flotte i lilla, bare prøv.

  Som Nora Farah også sier: Skandinaviske kvinner kler lilla, den litt duse varianten står til blå øyne! Jeg synes i tillegg at lilla er litt sofistikert. Mer inspirasjon og informasjon får du i KK utover høsten. For i høst og vinter skal vi også se røffere mote, rock og barokk og femme fatale.

  Følg oss i bladet og les alt om mote og trender på kk.no.

  Bente E. Engesland
  Sjefredaktør
  bente.engesland@kk.no

  Sjefredaktør Bente E. Engesland.
  Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer