Penger

Lær deg pengevett

Er lommeboka tom to uker før lønningsdag? Med nytt år følger nye muligheter for å få økonomien på rett kjøl.

HASTVERKSHANDEL: Handleposen blir raskt full hos Laura Shestopa (19) på 7-Eleven. Pølser er populært når magen er tom og tiden knapp.
HASTVERKSHANDEL: Handleposen blir raskt full hos Laura Shestopa (19) på 7-Eleven. Pølser er populært når magen er tom og tiden knapp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatertPrøver du å overbevise deg selv om at det er helt ok å leve på nudler og billigste kneippbrød i to uker før lønningsdag? Er kredittkortet en hyppig løsning når det kniper på? Låner du penger av knirkegamle foreldre og lover å betale tilbake så fort du kan? Ikke fortvil — du er ikke alene, og det er ikke for sent å lære bedre vaner.

– Veldig mange kjenner seg igjen i det å være helt blakk en uke eller to før lønningsdag, forteller KKs jobb- og pengeekspert, økonomisk rådgiver Siw Ødegaard. Hun møter stadig flere som har en mer enn anstendig lønn, men som ofte tar seg i å lure på hvor pengene er blitt av.

Mange cappuccino små ...
For mange er problemet å finne ut hvor de siste par tusenlappene har forsvunnet. Store utgifter som boliglån, forsikring og strømregninger har vi oversikt over, men når det kommer til de mange småutgiftene blir gangsynet straks mer tåkete.

– Mange av oss har bedre råd og mer økonomisk armslag nå enn for bare noen år siden. Vi unner oss flere småting, og flere luksusvarer. Pengene sitter løst, og det går stadig noen kroner til kaffe på kaffebar, taxi hjem fra jobben, taxi til fest, hjem fra fest. Vi ser også at de dyreste matvarebutikkene har hatt en eksplosiv vekst de siste årene, stadig flere plukker de dyreste varene i hyllene i stedet for billigvariantene. Dessuten har vi ofte dårlig tid og velger lettvinte løsninger som Deli Deluca eller 7-eleven når middagen skal kjøpes inn. Det er en rask, men ikke spesielt lønnsom løsning, understreker Ødegaard.

– Hva er dine aller beste økonomiråd?
– Det er jo ikke veldig sexy eller morsomt, men: Ikke bruk mer enn du har! Skaff deg en oversikt. Og får du problemer, må du ta tak i ting så fort som mulig, ellers kan utgiftene til gebyrer, inkasso og innkreving vokse deg over hodet, påpeker økonomieksperten.

Lag budsjett
Den viktigste hjelpen du kan gi deg selv og lommeboka, er å sette opp et enkelt budsjett:
– I januar er mange opptatt av å forbedre vaner og rutiner på mange områder. Derfor er begynnelsen av året et perfekt tidspunkt å starte opprydning i den økonomiske situasjonen.

Vil du få mer oversikt over økonomien, så begynn å samle på kvitteringer for alle kjøp. Gjør du det i en uke eller to, vil du få en helt nøyaktig oversikt over det du bruker penger på. Ofte husker du at du har betalt store regninger, gjort matinnkjøp eller kjøpt en ny genser.

- Man glemmer cappuccinoen i lunsjpausen, eller taxituren hjem fra fest på lørdag. Det er ofte slike ting som spiser opp den siste tusenlappen før lønning. De færreste av oss har råd til alt, sier Siw Ødegaard.

BRUK VETTET: - Ikke bruk mer enn du har, er rådet til KKs økonomiekspert Siw Ødegaard.
BRUK VETTET: - Ikke bruk mer enn du har, er rådet til KKs økonomiekspert Siw Ødegaard. Vis mer
DYR MORO: Taxi hjem fra jobb og hjem fra fest - det er billigere og sunnere å gå.
DYR MORO: Taxi hjem fra jobb og hjem fra fest - det er billigere og sunnere å gå. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer