Helse & Livsstil

Lammet av komplekser

Nyt situasjonen i stedet for å bekymre deg.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har så store komplekser for kroppen min at jeg ikke våger ¨å innlede noe nytt seksuelt forhold til en mann. Flere ganger har jeg møtt noen jeg virkelig liker, men jeg trekker meg unna fordi jeg overmannes av skrekken over at ha skal se meg naken.

Var ikke slik da jeg var yngre, men etter at jeg fødte har jeg ikke klart å godta den nye kroppen min med strekkmerker og hengepupper. Det gikk greit så lenge jeg var sammen med barnefaren, men da det tok slutt ble jeg helt lammet av angst. Er ikke stolt av dette, men klarer ikke å gjøre noe med det.
Fortvilt

Svar: Ja, det er ikke rart vi blir forvillet til å tro at vi skal se perfekte ut, slik TV, aviser, blader, reklame, butikker, medisinske sentra osv. bombarderer oss med ulik informasjon om hvordan vi kan forandre oss til det stadig bedre. Men om vi går ned noen kilo eller strammer opp puppene, så er det ikke det som løser problemet.

Misfornøyd med kroppene våre kan vi være uansett hvor perfekte eller uperfekte vi ser ut. Problemet er hvor vi har fokus. I en seksuell relasjon hvor en har det godt er fokus på det som skjer i den seksuelle hendelsen, mellom partnerne. I det du f. eks. konsentrerer deg om å trekke inn magen fordi du synes du er for feit under samleie har du flyttet fokus fra nytelse og fratatt deg muligheten til å være med hele deg.

Partneren som er forelsket i deg vil ikke ha det negative fokuset på din kropp når dere har sex. Vi er som oftest veldig selvkritiske og overfokuserer på det vi ikke liker ved oss selv. Tenk på hvordan du opplever en partner du er forelska i. I slike relasjoner godtar en glatt noen eventuelle «lyter» hos partneren, det spiller jo svært liten rolle, det er ikke det som er viktig i en relasjon. Da blir det vi liker ved oss selv underfokusert. Her gjelder det å endre på vektskåla og kose seg med det som er bra.

Du har tidligere fått til å nyte uten å ha oppmerksomheten din rettet mot det du ikke synes er pent med deg, så det kan du få til igjen. Poenget er å flytte fokus fra dine negative bilder av din egen kropp til det som skjer i relasjonen og å nyte de seksuelle følelsene og opplevelsene. Øv deg på å feie vekk negative tanker. Du kan prøve å overdøve de med positive tanker eller si til deg selv SLUTT MED DETTE. Kjenn i stedet etter på hva kroppen din liker og rette fokus utover mot partneren din og det dere gjør sammen.

Når det kommer til strekkmerker og hengepupper tenker jeg vel å merke ikke på det som lyter, men som bevis på at livet leves. Og det er en god ting.

Stéphane Vildalen
Sex- og kjærlighetsekspert


Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne.
Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer