Leder

Langsomt liv

Det deilige med sommeren er at langsomheten kommer helt av seg selv.

Publisert
Sist oppdatert
Stress ned. Ta tiden tilbake. Leve langsomheten!
Effektivitets-jaget får sine motsvar nå. Noen tar reaksjonen helt ut og gjør ro og harmoni til et livsvalg.

Simple Living kaller de seg i Danmark, en avart av et amerikansk opprør mot kommersialiseringen i samfunnet. Helt enkelt er det vel ikke «å leve enkelt», frakoblet fra resten av verden. Men denne livsstilstrenden forteller likevel at tid er blitt en større luksus enn penger for mange.

Danske Gitte Jørgensen er en av frontfigurene i Simple Living, hun valgte bort jobb og penger og flyttet på landet for å leve et enklere liv. Hun mener at vi er for opptatt av øyeblikkelig tilfredsstillelse. «Vi må slutte å oppføre oss som barn i en godtebutikk. Bare fordi vi nå kan få alt, betyr ikke det at vi skal ha alt,» skriver Jørgensen på nettstedet til simple-living.dk.

Jeg tror også jeg får større frihet hvis jeg begrenser valgene mine, enten det gjelder alt jeg stresser for å rekke eller alt jeg bare 'må' ha.
Men selv om jeg fascineres av at noen gjør slike valg som danskene i simple living, blir det mer som en påminnelse om å ta det litt mer med ro. Jeg tror ikke jeg trenger å slutte å jobbe elle flytte på landet heller.

Jeg nøyer meg med å prise sommeren.

Det deilige med sommeren er nemlig at langsomheten kommer helt av seg selv. Helt uten anstrengelse, det eneste jeg trenger å gjøre er å bestille billett til en gresk øy, eller drømme meg dit.

Jeg vet det fra før, noen uker på min greske øy er en reise i langsomhetens paradis. De hvitkalkede husene, de sterke blåfargene, eslene, de svarte konene, hav og sand, oliven, vennlige sjeler, et glass vin på terrassen.

Det skal skje minst mulig, helst ingenting, annet enn betraktningene om menneskene på stranden, bading med barna, leting etter de fineste og hviteste skjellene og dypdykk i pocketbøker.

Pocketbøkene er i særklasse på den late reisen, de får plass overalt og blir som årgangsvin når de er fulle av sand, solkrem og minner om døsige timer i heten.
De tåler også understrekninger. Fra siste tur henter jeg for eksempel denne av krimforfatteren Håkan Nesser: «Sansene våre fortjener virkelig å bli behandlet med den aller største respekt... for en vind er en vind og en solvarm barkbit inneholder flere svar enn alle de spørsmål vi noen gang kunne drømme om å formulere».

Bla deg fram til reisedrømmer og bokeventyr når du nå åpner sommer-KK, en liten smak av det langsomme livet.

God sommer!

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Langsomt liv
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer