Blogg

Latterlig på lerretet

Få ting er så irriterende som skikkelig dårlige filmer - spesielt når andre har sagt at de er bra.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg er blitt litt skeptisk til å gå på kino med årene, knisende 15-åringer, popcornkasting og folk som nekter å slå av mobiltelefonen er ikke akkurat min private oppskrift på heidundrande moro. Likevel får jeg da med meg en og annen film, det seg være på kino eller dvd, og har for lengst konstatert at uansett hvor irriterende kinopublikummet måtte være, så er dårlige filmer langt mer frustrasjonsfremkallende, og spesielt hvis det dreier seg om filmer som har fått gode kritikker og blitt meg anbefalt av venner. Gjennom tidene har filmtitting loppet meg for atskillige kroner jeg kunne brukt på noe mer nyttig hvis jeg hadde visst hvor dårlig filmen egentlig var. (I kategorien «noe mer nyttig» finner vi ting som å få mitt eget navn støpt i sjokolade eller kjøpe tusen heliumballonger.)

Derfor, i håp om at noen andre kanskje kan spare en femtilapp og heller bruke denne på en svinedyr, avansert kaffedrikk eller noe sånt - her er min uprioriterte liste over tidenes aller latterligste filmer som vanligvis er elsket av folket, men som jeg virkelig ikke synes er verdt pengene:

 • Ken Park
 • Denne filmen skulle liksom være provoserende og tankevekkende. Det eneste provoserende med den filmen er hvor dårlig den er, samt at det plutselig dukker opp nærbilder av en onanerende tenåringsgutt, hvilket er langt mer enn jeg noensinne har hatt behov for å se.

 • Matrix-trilogien

 • OK, den første filmen var ikke helt katastrofe, men nummer to, og i særdeleshet nummer tre, er en fornærmelse mot vår kollektive intelligens. Keanu Reeves går rundt med et intetsigende uttrykk i ansiktet og blir stadig mer utsatt for spesialeffekter. Hele trilogien kan oppsummeres slik:
  The Matrix: I don't know what to do.
  The Matrix Reloaded: You'll know what to do.
  The Matrix Revolutions: Now I know what to to.

  Jeg vet hva du kan gjøre - bruke pengene dine på noe annet.

 • Brokeback Mountain
 • Jaja, nå blir alle sure, tenker jeg. Men sorry - denne filmen er ikke bra. Den har ganske mange pene landsskapsscener, men Heath Ledger og Jake Gyllenhaal gjør seg meget dårlig som cowboy-homser og har null kjemi seg imellom (hadde jeg ikke visst på forhånd hva filmen handlet om, hadde den første sex-scenen i teltet overrasket meg noe voldsomt), og jeg blir pinlig berørt på vegne av hele menneskeheten av å se Anne Hathaway. Michelle Williams er irriterende sutrete og offer-aktig, og ingenting er morsomt, spennende, fascinerende eller interessant ved dette her. Men det som irriterer meg aller mest med denne filmen, er at alle ser ut til å elske den. Hvorfooor?

 • Forrest Gump
 • Jeg sverger; hvis jeg hører én person til sitere Forrest Gump, kommer jeg til å slå. Livet er ikke som en eske konfekt, la oss bare fastslå det med en eneste gang. Livet er derimot for kort til å bruke tiden på Tom Hanks i rollen som Herr IQ på 75. Eventuelt for langt - hvis du først har sett den, bør du irritere deg resten av livet over at du gjorde det.

  Don't believe the hype, folkens. Skal du først se dårlige filmer, så sørg for å se noe som er så dårlig at du kan le av det, som den utrolig (ufrivillig) morsomme Jennifer Lopez-filmen Enough (hahahaha) eller klassikere som Himmel og Helvete eller Plan 9 from Outer Space.

  Lill Kristin Syversen
  helse- og livsstilsjournalist, kk.no
  lks@kk.no

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer