Leder

Lenge leve

«Bevegelse er alt!»

Publisert
Sist oppdatert
Ingen steder er havet mer turkis enn på Sardinia. Når jeg bader i bølgene på denne frodige øya, tenker jeg at jeg svømmer i evighetens hav. Jeg liker å tro at det er det krystallklare vannet, den gulhvite sanden og den vakre kysten som gjør at livet leves lenger på Sardinia.

Historien er ikke helt slik, men nesten. For det er sant at mange lever uendelig lenge her, til de er godt over hundre. Hundreårsfenomenet på Sardinia vekker internasjonal interesse. Hvorfor er øyfolket mer udødelig enn andre steder i verden?

Det viser seg at Sardinias skattekiste ikke er gjemt i det turkise havet, men i innlandet. Det er på bygda at slike som Rafaela Monna har levd lenger enn hun kan huske. «Livet er bare bløtt», sier Rafaela, 108 år, til KK.

Det eneste damen vet med stor sikkerhet, er at hun aldri har sittet stille. Forskere forsøker å trenge litt dypere. Så langt er de kommet til at sardinierne i den etter hvert berømte provinsen Nuoro har en avstresset livsstil og mye sosialt samvær. De spiser ost og grønnsaker, samt mat som er rik på omega 3.

Men framfor alt: Øyfolket er i bevegelse. Sardiniernes kroppskultur handler på ingen måte om idrett, men bevegelse hver eneste dag. Og ellers om å ta livet med ro. Utover dette er mange overbevist om at det må være noe med genene på Sardinia, et «udødelighetsgen».

Eldrebølgen er over oss ellers i Europa også, men ikke som den forgylte tid. Mange ser med skrekk og gru på å bli hundre. For med stigende alder er det nå også en dramatisk økende frekvens av Alzheimer, sukkersyke og skrøpelighet.

I en dokumentar i det velrennomerte magasinet Der Spiegel får dårlig kosthold og liten bevegelse mye av skylden. Nettopp i Tysland foregår det nå et stort prosjekt under navnet «Fit für 100», som skal få gamlingene til å sporte mer for å leve bedre. Krefter og koordinasjon er ingrediensene i treningsprogrammet.

Men det er mer ny viten som gir historien i ukens KK et større perspektiv. Bevegelse er også uvurderlig i kampen mot psykiske lidelser og sykdommer som hjertesvikt og kreft. I en amerikansk bok om å leve med brystkreft, skriver Carolyn M. Kaelin at fysisk aktivitet både kan forebygge brystkreft, dempe plagene og smertene etter operasjon og hindre tilbakefall.

Også når det gjelder kampen mot andre alvorlige sykdommer, viser det seg at bevegelse er bedre enn piller. Pass opp damer, hvis vi vil bli gamle med substans og stil, hvis vi vil leve til vi er hundre! For det er ikke slik at vi eldes kronologisk – med tallene. Vi eldes biologisk.

Når du tar vare på kroppen din og passer på å gi den styrke og kraft, kan du også overvinne den biologiske aldringsprosessen, sier legene. Bevegelse er alt! Bevegelse er iallfall et anslag for ukens fascinerende fortelling fra Sardinia. Når jeg neste gang kaster meg ut i de turkise bølgene, skal jeg nyte øyeblikket, og sende en tanke til Rafaela.

Bente E. Engesland
Sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer