Nå har de gjennomført alle seremoniene og ritualene: Forfattere og forleggere har lansert sine bøker og servert journalistene smakebiter. Nå er det tid for lesernes egen fest. Vi får en sjelden sterk bokhøst, her er det alt fra stor krim til livsstilsbøker og skjønnlitterære perler. Suveren er også listen over norske forfattere, nesten alle kommer med ny bok.
Lars Saabye Christensen er blant dem som innrømmer at forventningspresset blir større med årene. Med romanen «Modellen» - om kunsten og livet - går han nye veier: «Hvis forfatterskapet mitt er et hotell, har jeg åpnet et nytt rom. Det er både befriende og utfordrende,» sier han.
På listene finner vi også profilerte forfattere som Linn Ullmann, Roy Jacobsen, Jan Kjærstad, Jo Nesbø og Unni Lindell. Anne B. Ragde er allerede ute og danker ut selv da Vinci-kodens Dan Brown med eventyrlig salg av «Berlinerpoplene». Alt dette forteller at det står ganske bra til.
Befriende og utfordrende er det også at kulturmiljøet ikke er så lukket og selvbeskyttende som før. Sett fra utsiden har lojaliteten mellom forfattere, forleggere og kulturjournalister vært vel klam. Krimsuksessforfatteren Anne Holt brøt ut og etablerte Piratforlaget, sammen med blant andre kona Tine Kjær. Sånt blir det mye bråk av.
Unni Lindell bannet i kirken om det hun mente er ufortjente forfatterstipender. Hun meldte seg ut av Forfatterforeningen, og hadde hun ikke gjort det selv, ville hun sannsynligvis blitt kastet på dør, bannlyst. Enig eller uenig - som lesere vil gi gjerne ha konflikt om etablerte sannheter.
Nå får vi også større konkurranse mellom forlagene, vi handler bøker på nett og slik får vi både flere muligheter og prisvariasjon. Kampen om leserne gjør forlagene mer kreative. Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober sier for eksempel at det virker positivt å spre bokslippene litt utover året. Anne B. Ragde har seilt på en sensommerbølge og fikk forsprang med utgivelsen av Berlinepoplenes oppfølger «Eremittkrepsene». En annen del av strategien er å gi ut tidligere bøker i nye og ganske lekre billigutgaver. For et forlag som Oktober er disse «backlistene» avgjørende, ifølge forlagssjefen.
Med den teknologiske revolusjonenkommer det stadig til å poppe opp nye forlag. Outsidere som Bazar, Pantagruel og Spektrum har kuppet bestselgerlister hittil år. Det er klart de tunge og etablert forlagene føler seg truet. Derfor er det også et viktig når Aschehougs William Nygaard sier at konkurranse er sunt, selv om det er tøft.
De store forlagene må tenke nytt, men også forsvare verdier utover salgstoppene. Interessant i dette bildet er at en av krimforfatterne, den tidligere siviløkonomen Tom Kristensen, sier: Bestselgere betyr mye for profilering, men ikke for omsetningen i et stort forlag. Han tror skolebøker er mye viktigere. Ikke glem satsingen på skolen, «gamle» forlag! Barn lar seg rive med av fabler og fortellinger, barn som leser blir voksne som leser.
Vi vil fortsatt la oss rive med. I ukens portrett sier en av de største forfatterne i Norden, Håkan Nesser: «Forfatterskap er litt som alkoholisme, det finnes ingen botemiddel og det går i perioder.» Slik slekter forfattere og lesere på hverandre. Denne bokhøsten tror jeg blir en deilig rus.
Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no
