<strong>INGEN SKAM:</strong> Lisa Tønne vil sprenge grensene for hva vi skammer oss for. Foto: Geir Dokken
INGEN SKAM: Lisa Tønne vil sprenge grensene for hva vi skammer oss for. Foto: Geir Dokken Vis mer

Lisa Tønne

Lisa Tønne (37) tar oppgjør med skammen

Vil snakke om alt som får deg til å rødme - og litt til.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Komiker Lisa Tønne (37) er kjent for å snakke fra levra og si det andre ikke tør si, og nå ønsker hun å snakke om alle de tingene vi alle sammen kan kjenne skam for.

Sammen med kollega Sigrid Bonde Tusvik (35) lager hun derfor ukentlige podcastprogrammer, med en klar misjon.

– Med en gang jeg kjenner på skammen, vet jeg at jeg er inne på noe bra, sier Lisa Tønne til KK.

– Jeg liker jo å tøye grenser uansett hvor jeg er. Det er det livet mitt handler om, å se hvor langt jeg kan tøye strikken før jeg dør.

LES OGSÅ: - Jeg har vært kjempebekymret

Tusvik og Tønne

Hver tirsdag møtes Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik til en gjennomgang av ukens nyheter. De tygger dem, fordøyer på sitt vis og lager deretter en times podkast, om tingenes tilstand – om det er palmeolje, et litt snålt politisk vedtak eller at Lisa har klikket i bensinstasjonskø.

<strong>BEARBEIDER SKAMMEN:</strong> - Jeg har oppdaget  at med en gang du lufter skammen, forsvinner den, sier Lisa Tønne. Hver tirsdag møtes hun og Sigrid Bonde Tusvik for å spille inn sin podkast.  Foto: Geir Dokken
BEARBEIDER SKAMMEN: - Jeg har oppdaget at med en gang du lufter skammen, forsvinner den, sier Lisa Tønne. Hver tirsdag møtes hun og Sigrid Bonde Tusvik for å spille inn sin podkast. Foto: Geir Dokken Vis mer

De vet at de når ut til 200.000 lyttere i måneden. Tilbakemeldinger fra de faste lytterne tyder på at de har sprengt noen grenser siden starten for to og et halvt år siden.

– Vi får mail fra lyttere som sier at de er blitt tøffere, at de tør å si ifra. En skrev at hun aldri hadde våget å snakke om mensen med kjæresten sin før hun hadde begynt å høre på oss. Sånt blir jeg litt skremt av, sier Sigrid Bonde Tusvik.

LES OGSÅ: Derfor snakker alle om podkast nå

Skamløs familie

Sigrid Bonde Tusvik kommer fra det hun kaller en temmelig skamløs familie, der ingenting var for flaut, vondt eller vanskelig til at de kunne snakke om det. Makker Lisa Tønne har derimot følt skam hele sitt liv. Hun har bare nektet å godta den.

– Jeg tror jeg i større grad enn Sigrid har kjent på skammen og valgt å gå inn i den. Jeg har masse skam, men jeg er så bevisst på den at den hele tiden er under bearbeidelse, forteller Tønne.

– Og jeg har oppdaget at med en gang du lufter skammen, forsvinner den. For meg er skamfølelse blitt til mye gøy, mye humor.

Og dermed kan Lisa nå få seg til å fortelle hele landet at «hu’ tok seg ei litta onanasje i går kveld, for da sover hun så godt». 

Nå er det selvsagt ulike meninger om hva man ler av, eller hvor grensen din går. Tusvik og Tønne er svært så rause med alt fra detaljer fra sitt eget sexliv til skamløse karakteristikker om det aller meste. Du kan si at det «bare» er humor. Men da undervurderer du humorens kraft, mener stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt, som er leder av Aps kvinnenettverk og fan av Tusvik og Tønne.

– Jeg mener humoristene gjør jobben kunstnerne gjorde før. De følger i fotsporene til damer som Oda Krohg og Fernanda Nissen, de gjør det samme som Shabana Rehman gjorde for noen år siden: De går over streken, og utvider med det handlingsrommet for alle oss andre. De gjør en veldig viktig jobb, mener hun.

LES OGSÅ: Lisa Tønne: De hadde hjertestarteren klar

<strong>BRYTE TABUER:</strong> Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik snakker gjerne om sex, og sannsynligheten for at du kanskje rødmer litt over programmene deres er stor.  Foto: Geir Dokken
BRYTE TABUER: Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik snakker gjerne om sex, og sannsynligheten for at du kanskje rødmer litt over programmene deres er stor. Foto: Geir Dokken Vis mer

Ikke passe inn

– Det Tusvik og Tønne gjør, er at de bidrar til å utvide horisonten. De normaliserer sånt som ikke helt tåler dagslys ennå, de letter på den undertrykkelsen det er ikke å kunne snakke om ting. De gir oss færre ting å skamme oss over og flere ting å glede oss over, og sånn sett gjør de et helsemessig gunstig arbeid, mener seksualforsker Bente Træen.

For vi kjenner alle på skammen fra tid til annen, ifølge Katrina Roen. Hun er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, og har en doktorgrad i kvinnestudier.

– Skam er en veldig sosial følelse; skam handler om hvordan vi ser på oss selv i relasjon til andre, og hvordan vi tror vi oppfattes. Skam henger sammen med en følelse av å være dypt utilstrekkelig i andres øyne eller sammenlignet med andre, forklarer hun.

– Derfor har skam i stor grad sammenheng med sosiale hierarkier og normer: Følelsen av ikke å passe inn, ikke være god nok, ikke ha noe å vise til.

Ifølge Roen er det fortsatt sånn at kjønnshierarkiet kan gi oss kvinner en følelse av ikke å strekke til. Vi skammer oss, føler at vi må skjule deler av oss selv – som kroppsdeler eller – funksjoner som vi er opplært til å tro at er pinlige. Inntil vi har klonet oss fram til perfeksjon, vil vi mennesker alltid finne noe å skamme oss over, ifølge Roen.

– Skammen er en mektig faktor i opprettholdelsen av sosiale normer og hierarkier, påpeker hun.

– Ingen kan passe inn i alle normer, men vi måler oss mot dem konstant. Trusselen om skam og sosialt nederlag får de fleste av oss til å tilpasse oss normen.

Men så har du de få som ikke bukker under for trusselen om sosialt nederlag. De som går i bresjen, så vi andre kan komme luskende etter og kanskje bli litt tøffere. Som to komikere med hver sin mikrofon og et ustoppelig formidlingsbehov.

LES OGSÅ: - Jeg vurderer å gå fra Martin tre ganger om dagen

Vi beskytter oss mot skammen

– Vi lærer å leve livene våre innenfor trygge rammer som beskytter mot de mest akutte og smertefulle møtene med skam. Du vet hvordan du skal beskytte deg mot skammen, helt til to smarte feminister og komikere viser deg hvor tynn barrieren er. De viser deg hvor lett det er å trå over grensen, gå utenfor sosiale normer og risikere dyp ydmykelse, forklarer hun.

Roen mener dette er humor på sitt beste: Når du klarer å illustrere hvordan sosiale normer og hierarkier fungerer og hvor skjør komfortsonen vår er.

– Så snart de har knust normer innenfor komediens kontekst, er det lettere for oss andre å se for oss at vi kan gjøre det samme. Dette er grunnen til at humor kan være revolusjonerende – både komikere og politiske aktivister jobber aktivt med skam for å utfordre sosiale normer og gjøre det mulig å være annerledes, sier hun.

Selv den enkleste humor kan romme det dypeste alvor. Derfor tillater Tusvik og Tønne seg å tulle med absolutt alt.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i KK 21.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer