Søvn

Lite søvn kan doble risikoen for hjerteproblemer

For blodtrykkets skyld - sørg for å få nok tid under dyna.

SOVET DÅRLIG? Det er ikke så farlig hvor lenge du har sovet, det viktigste for kvinner som vil unngå høyt blodtrykk er god søvnkvalitet.  Foto: All Over Press
SOVET DÅRLIG? Det er ikke så farlig hvor lenge du har sovet, det viktigste for kvinner som vil unngå høyt blodtrykk er god søvnkvalitet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Lakenskrekk? Vrir du deg under dyna, og får ikke sove? Pass opp! Det går ikke bare utover vekta.

Sover du dårlig, kan det nemlig doble risikoen for å få et høyt blodtrykk som er vanskelig å behandle, ifølge en studie presentert på American Heart Association High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions.

Italienske forskere fra universitetet i Pisa har funnet en sterk link mellom dårlig søvnkvalitet og resistant hypertensjon (høyt blodtrykk) hos kvinner. Resistant hypertensjon er en form for høyt blodtrykk som ikke responderer på behandling, inkludert blodtrykkssenkende medisiner.

Blodtrykket ditt er det trykket som blodet skaper inne i blodkarene når det strømmer gjennom, og det har svært mye å si for funksjonsevnen til både hjerte, nyrer, blodårer og hjernen.

LES OGSÅ: Gode knep for god søvn

Viktigst med god søvn

I studien ble denne typen høyt blodtrykk definert som et blodtrykk som ikke ble bedre av behandling av tre eller flere blodtrykkssenkende midler. Forskerne så også på en mulig sammenheng mellom depresjon og resistant hypertensjon, skriver Huffington Post.

Studien inkluderte 234 voksne som allerede ble behandlet for høyt blodtrykk. Forskerne så på data rundt søvnkvantitet og -kvalitet, depresjon og angst, og risikofaktorer for hjertesykdommer.

Når det kom til søvnmengde fant forskerne ut at kvinner og menn i gjennomsnitt sov i 6,4 timer i døgnet, og 49 prosent sov mindre enn seks timer hver natt.

Men det var søvnkvalitet, og ikke søvnkvantitet, som forskerne slo fast at kunne linkes til resistant hypertensjon. Og det var kvinner som hadde størst sjanse for å oppleve dårlig søvnkvalitet - faktisk hele 46 prosent av de som var med i undersøkelsen, mot 30 prosent hos mennene.

LES OGSÅ: Derfor har vi dårligere søvnvaner nå

Kun blant kvinnene

Kvinnene opplevde depresjon i mye større grad enn mennene. Blant mennene hadde sju prosent symptomer på depresjon, mot 20 prosent av kvinnene.

15 prosent av alle i studien led av resistant hypertensjon. Blant kvinnene hadde de med denne diagnosen fem ganger så stor sjanse for også å ha dårlig søvnkvalitet. De fant ingen lignende assosiasjoner mellom dårlig søvnkvalitet og resistant hypertensjon blant menn.

De fant også lignende resultater da de så på sammenhengen mellom depresjon og resistant hypertensjon.

– Vi vet ikke alt vi trenger å vite om dette enda, men vi vet en ting: Søvn, mer spesifikt kvalitetssøvn, kan spille en viktig rolle i beskyttelsen av hjertehelsen vår. Sov nok og godt - og du kan redusere sjansen for å få høyt blodtrykk, skriver Michael J. Breus, The Sleep Doctor, i Huffington Post.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer