Jeg har alltid kjent noe forsonende over høstens melankolske drag. Vinden biter og fargene blekner, men høsten er likevel lun. Eller som den svenske skuespilleren Lena Endre sier i ukens portrett: Folk er mer seg selv om høsten, ikke så fordømt lykkelige hele tiden.
Da filmen «Alle elsker Alice» kom, fortalte hun og regissørkjæresten Richard Hobert åpent om hvilken smerte de selv måtte gjennom for å kunne leve ut kjærlighetens lykke. «Vi hadde aldri orket det hvis ikke det var en så sterk kjærlighet,» sa de. Å bryte med tidligere liv og ekteskap har sin pris for både voksne og barn.
Også i den nye filmen «Harrys døtre» går Richard Hobert inn i egne erfaringer, og med Lena i hovedrollen. Hun er en stor skuespiller som gir av seg selv, som våger å vise et levd liv. Lykken er en følelse vi kan møte når vi åpner for den.
Er det mulig å måle lykke? Antakelig ikke, hvis vi krever eksakte svar. Men å reflektere over lykken, kan vi. Derfor har KK spurt norske kvinner hva de tenker om lykke.
Svarene er spennende: Åtte av ti sier de er lykkelige, stort sett fornøyde, eller iallfall tilfredse. Snur vi spørsmålene rundt, er det så godt som ingen som sier de er ulykkelige eller frustrerte.
Dette er ingen vitenskap, men et lykkebarometer med positivt anslag og undertone. KK-undersøkelsen kan leses som en stemningsrapport: Vi kvinner er stort sett fornøyde, om ikke akkurat i lykkerus.
Norske kvinner er også privilegerte sammenliknet med andre kvinner i store deler av verden, og vi vet det. KKs undersøkelse er et uttrykk for at kvinner i Norge har erobret stadig flere arenaer og at vi takler det nye kvinnelivet bedre enn før. Tilsvarende målinger gjort i Sverige bekrefter bildet: Sterke kvinner, sterke følelser, sterkere selvtillit.
Det som åpenbart bekymrer oss mest for tiden, er stresset i tidsklemma. Vi opplever at det forventes for mye av oss. Når vi spør hva kvinner ønsker seg mer av i livet, svarer de fleste mer omsorg, mer kjærlighet og nærhet. Her er det lett å kjenne seg igjen…
Selvsagt har barna den største plassen i våre hjerter – sammen med kjærligheten. Ikke så overraskende det heller. Den virkelige og ekte lykken sitter i hjertet.
Men mellom hjerteslagene jakter vi på den lille lykken, og her byr ukens barometer på en interessant tendens. De yngste jentene bruker nemlig lettere ordet «lykke» enn vi som har passert førti. Unge jenter knytter mindre prestisje til begrepet. Jeg er «happy», sier de.
Jo eldre vi blir jo bedre har vi det på mange måter, likevel er vi mindre lykkelige.
Men hva med om vi sier at lykke også er en beslutning, en bestemmelse om hvordan vi gjerne vil ha det, et symbol på hva som betyr noe? Hva med om vi sier at lykken er en idé?
Lena Endre er blitt 50 år, og sier det føles godt. Om jobben som skuespiller sier hun at den er «jævlig slitsom», men at hun elsker den!
Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no
